Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Dziwne podwojne szarpnięcia. 1.6 benzynka
- maro
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Re: Dziwne podwojne szarpnięcia. 1.6 benzynka
Ja tez z parkingu mam wyjazd pod górkę i tez mi telepie na zimnym przy wyjeżdżaniu. Kilka razu trzeba pedał gazu wcisnąć i późnej juz ok jest.
pablo1
- maro
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie ale wracając do tematu. Tu o inne szarpnięcia chodzi. Lece 80km/h i odpuszczam pedał gazu i mam takie szarpnięcie jakbym hamulec zachaczał delikatnie. Na każdej prędkości do 100 kmh i na każdym. Później jest to nie odczuwalne. Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu od razu po wykryciu szarpnięć temat przechodzi i jest ok. Także w mojej ocenie coś z elektroniką się dzieje i po "resecie" jest ok.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Lub zbyt bogatą. Kilka razy miałem to sprawdzić ELMem ale nigdy nie pamiętam.barus pisze: Wygląda mi to na zbyt uboga mieszankę w momencie wciśnięcia pedału gazu,
Wracając do problemu Maro. Każdemu z nas coś poszarpuje, trochę trudno jest określić przez internet skalę poszarpywania, czy jest to w normie tych silników, których oprogramowanie ECM pisał kowal, czy jednak wykazuje usterkę. Ciekawe, że zanika po chwilowym zgaszeniu. No ale rozumiem, że za chwilę pojawia się znowu? Po jakim czasie? Może jest ok gdy chwilę po zapłonie silnik pracuje w otwartej pętli sprzężenia i nie bada sygnału z lambdy? Warto się chyba podłączyć i zobaczyć na odchyłki LongTerm czasów wtrysku. Może sonda któraś zaczyna niedomagać ale działa jeszcze na tyle, że check nie wyskakuje. Z coraz większego doświadczenia forumowego wiemy, że dość szybko żywota kończy sonda II. Wiemy też, że prócz zadań diagnostyki katalizatora jest ona wprzęgnięta w algorytmy sterowania mieszanki. Może więc ona ma się ku końcowi ? Z tym, że jeżeli nie będzie ewidentnego zgłoszenia błędu tej sondy to trudno ocenić jej stan.
- maro
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
po restarcie już się nie pojawia. Jechałem jakieś 4 minutki z pracy i zaczęło się to dziać. Restart i później ponad godzinę jazdy po mieście, trasa korki. Nic się nie działo.
Być może to sonda. Nie wiem. Sprawdzę jakie dają wartości na programie.
będę miał porównanie bo w lutym 2015 robiłem sobie wykresy z sond
https://www.youtube.com/watch?v=KdocYhxX9P4
Być może to sonda. Nie wiem. Sprawdzę jakie dają wartości na programie.
będę miał porównanie bo w lutym 2015 robiłem sobie wykresy z sond
https://www.youtube.com/watch?v=KdocYhxX9P4
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Proponuje w celach testowych założenie sprawdzonych świec (drugich ) oraz cewki
U mnie miałem podobne obiawy jak na razie wymiana świec usuwała szarpanie . Odnośnie klimatyzacji to działająca zabiera z wyżyłowanego silnika mocy i usterki tego typu się uwydatniają
U mnie miałem podobne obiawy jak na razie wymiana świec usuwała szarpanie . Odnośnie klimatyzacji to działająca zabiera z wyżyłowanego silnika mocy i usterki tego typu się uwydatniają
- maro
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
kurde ale świece mam irydowe od konradoo. Mają może rok czasu?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Maro, mam komplet K20TT mało używanych, jak chcesz to Ci pożyczę na spróbowanie, czy to to. Możesz nawet jutro podjechać, jestem w domu.
- maro
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Andrzej, mam w bagażniku 3 miesięczne K20TT
może faktycznie sprawdzę czy to nie świece...
- pablo1
- Profesjonalista
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- Kontakt:
Ja mam tak u siebie od nowości. Jedziesz puszczasz gaz i szarpie dwa razy , im wyższe obroty to bardziej. Raz na jakiś czas się pojawia i znika po zgaszeniu auta. Czasami raz w tygodniu, albo raz w miesiącu. Różnie . Pamiętam ze zmieniałem świece w zimie i nawet po wymianie świec na drugi dzień się pojawiło.
Myślę że wymiana świec tutaj nic nie da
Myślę że wymiana świec tutaj nic nie da
pablo1
-
Mildaw
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Dziś tez uwidocznil mi się ten problem auto przy dodawaniu gazu tak jakby się dlawilo, skakało.
- maro
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie,
Dziś miałem chwile na testy. Polatałem nic. Wjechałem w korek na 7. 10 minut korka i jazdy 1, 2 , Luz hamulec, 1,2 luz hamulec. Po wyjechaniu z korka szarpanka po odpuszczeniu gazu na każdym biegu. Podjechałem na światła. Wyłączenie i włączenie silnika - wszystko wraca do normy
No to znów robię test, jadę w korek nic się nie dzieje. Przejechałem korek - szarpanka
Dziś miałem chwile na testy. Polatałem nic. Wjechałem w korek na 7. 10 minut korka i jazdy 1, 2 , Luz hamulec, 1,2 luz hamulec. Po wyjechaniu z korka szarpanka po odpuszczeniu gazu na każdym biegu. Podjechałem na światła. Wyłączenie i włączenie silnika - wszystko wraca do normy
No to znów robię test, jadę w korek nic się nie dzieje. Przejechałem korek - szarpanka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Korek?
Złapmy się tego korka. Czym się różni jazda w korku od jazdy bezkorkowej.
Dużo pracy na jałowych obrotach. A na jałowych obrotach grzeje się głównie silnik a obieg chłodzenia wspaniale energię odbiera i w dolot lecą chłodne spaliny. Na wolnych obrotach dogrzania wymaga II sonda. Być może szwankuje jej grzałka(już pisałem że jest wyjątkowo eksploatowana). Nawet jeżeli jeszcze nie ma przerwy w obwodzie i ECM nie wykrywa nieprawidłowości (nie wywali checka) to grzałka może grzać sondę na pół gwizdka, a to oznacza, że niedogrzana daje nieprawidłowe wskazania. Skoro udowodnione, że sonda ta wpływa na regulację mieszanki to jej usterka stanowi przepis na nieprawidłowe dawkowanie paliwa i czkawkę. Jeżeli jej algorytmy nie są obarczone zasadą non-volatile, to gdybam iż po restarcie efekt zła - może ustępować.
- sthEn
- Aktywny
- Imię: Daniel
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
wszim pisze:Korek?Złapmy się tego korka. Czym się różni jazda w korku od jazdy bezkorkowej.
Dużo pracy na jałowych obrotach. A na jałowych obrotach grzeje się głównie silnik a obieg chłodzenia wspaniale energię odbiera i w dolot lecą chłodne spaliny. Na wolnych obrotach dogrzania wymaga II sonda. Być może szwankuje jej grzałka(już pisałem że jest wyjątkowo eksploatowana). Nawet jeżeli jeszcze nie ma przerwy w obwodzie i ECM nie wykrywa nieprawidłowości (nie wywali checka) to grzałka może grzać sondę na pół gwizdka, a to oznacza, że niedogrzana daje nieprawidłowe wskazania. Skoro udowodnione, że sonda ta wpływa na regulację mieszanki to jej usterka stanowi przepis na nieprawidłowe dawkowanie paliwa i czkawkę. Jeżeli jej algorytmy nie są obarczone zasadą non-volatile, to gdybam iż po restarcie efekt zła - może ustępować.

Chevrolet Cruze 1.8 LPG 2012 LT Sedan
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Ja się zbieram do wymiany drugiej sondy. Dwa razy już kontrolka błedu się zapaliła.
Ciekawe, czy po wymianie poprawi się kultura pracy silnika ...
Ciekawe, czy po wymianie poprawi się kultura pracy silnika ...
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zdaj relację, bo to ułatwi dalsze prognozy. Największe g jest wtedy gdy niby wszystko jest ok a silnik nie pracuje jak powinien. Nie wiem co za kowal wymyślił by sonda diagnostyczna (II), której podstawowym celem była diagnostyka sprawności katalizatora została wykorzystana do zmiany składu mieszanki. Trochę tak jakby ciśnienie wody w wodociągu miejskim uzależnić od ilości wody spływu z oczyszczalni do rzeki.