Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z odpaleniem po dłuższym postoju i lekko szarpie.
-
qbis22
- Aktywny
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem po dłuższym postoju i lekko szarpie
a co do sondy 2 jak powinien kształtować się jej wykres?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Jak nie ma błędów to dobrze jest. Wykres z reguły jest stałą kreską, i zmienia się rzadko np przy dodaniu mocno gazu. W II sondzie najczęściej pada grzałka ale wtedy system informuje bo bada obwód grzałki. Gdyby grzałka była sprawna ale ogniwo się zużyło to też system powinien wychwycić, bo robi test pojemności katalizatora i spodziewa się odpowiednich reakcji sondy.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź zacisk złącza na cewke czy aby na pewno siedzą piny do końca oraz testuj na wylaczonej klimatyzacji ponieważ szarpania mogą być spowodowane pracą sprzęgła klimatyzacji które mylisz z szarpaniem silnika. W upalne dni u siebie też czuje pracę klimy. Dodatkowo sprawdzilbym punkty masowe szczególnie jeżeli było coś rozbierane. Niedocisniete wtyczki potrafią robić cuda a wiem to po tym jaką mialem u siebie przygodę z Fijałkowskim i sugestiami innych serwisów a jak trywialna była usterka.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Tak, zerknij tutaj:qbis22 pisze:sonda 2 - tutaj nie wiem jak powinien wyglądać jej wykres, ale wygląda zupełnie inaczej niż 1, jest bardziej płaski i nie jest sinusoidalny, czy tak ma być?
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... 159#p36159
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
wczora z wieczora grzebałem dalej, oczywiście wtyczka dociskana niejednokrotnie i na pewno siedzi ok. Teraz inne moje pytanie co to za wężyk idący od przepustnicy do pokrywy zaworowej? jest tam króciec a dokładnie zaworek zwrotny wygląda to tak:

co to jest?(proszę nie zwracać uwagi na upieprzone spodnie, ale garnitur ślubny oddałem do czyszczenia
) i jakie ma zadanie? Po odłączeniu tego wężyka szarpania przy dodawaniu brak, ale pozostało szarpanie w zakresie 3tys. i obroty jałowe wariują od 1,5 do 3 tys. zaworek ten w środku ma straszne luzy, tak ma być? w środku ma latać luźno? Po tym jak go poruszałem i pseudo wyczyściłem przez 10km było ok, potem znowu powróciło. Inna sprawa gdzie takie coś kupić? albo przynajmniej jak to nazwać? Z innej beczki, czy może być to wina MAP sensora?, że niby nie jest uszkodzony bo coś tam jakiś sygnał podaje, ale nieprawidłowy, przez co jest niewłaściwa mieszanka? jak to sprawdzić?

co to jest?(proszę nie zwracać uwagi na upieprzone spodnie, ale garnitur ślubny oddałem do czyszczenia
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
dzięki za info, a teraz do to jest? po co to jest? i czy to może mieć wpływ na pracę silnika? i czy ma gonić luźno w środku i jak to pracuje. Oraz czy moje podejrzenia co do MAPa mogą być słuszne
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
A próbowałeś odpiąć przewód podciśnieniowy idący do reduktora? Swego czasu brc puściło trefną serie reduktorów, które puszczały gaz do kolektora.
Osobiście na Twoim miejscu zdjąłbym przewód podciśnieniowy, otwór jakoś zaślepił, odpiął przewód idący do wtryskow (bo to, że są nowe/regenerowane nie znaczy że są dobre - niedawno miałem sytuacje że 3 nowe urządzenia były fabrycznie uszkodzone, branża trochę inne, ale chodzi o fakt) i tak pojezdził 3-5dni, jeśli nadal będzie się to działo to wtedy dopiero: czujnik wałka, czujnik wału......aaaalee - co ja się tam znam ,
Osobiście na Twoim miejscu zdjąłbym przewód podciśnieniowy, otwór jakoś zaślepił, odpiął przewód idący do wtryskow (bo to, że są nowe/regenerowane nie znaczy że są dobre - niedawno miałem sytuacje że 3 nowe urządzenia były fabrycznie uszkodzone, branża trochę inne, ale chodzi o fakt) i tak pojezdził 3-5dni, jeśli nadal będzie się to działo to wtedy dopiero: czujnik wałka, czujnik wału......aaaalee - co ja się tam znam ,
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
kacwik1
- Świeżak
- Imię: Damian
- Samochód: Nubira/Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Zauważyłem, że ostatni post wysłany w sierpniu, ale nie ma zakończenia odnośnie diagnozy problemu, a niestety i mnie to zainteresowało, ponieważ mam to samo, czyli po nocy odpalam i ciężko zaskakuje silnik, a po 3-5 sekundach już pracuje normalnie. Kolejne odpalania są normalne, tzn. nie ma żadnych problemów z dławieniem się czy nierówną pracą silnika. Wszystko jest ok. Nadmieniam, że tak zaczęło się dziać odkąd na dworze zaczęło się robić chłodniej. Jeden mechanik twierdzi, że to może być czujnik temperatury cieczy. Zakupiłem już taki czujnik, ale jeszcze nie została dokonana zmiana. Być może u Ciebie problem został rozwiązany. Bardzo proszę o krótki wpis, czy problem został zdiagnozowany. Bo jeśli nie jest to czujnik to będę musiał próbować dalej. Pozdrawiam.qbis22 pisze:dzięki za info, a teraz do to jest? po co to jest? i czy to może mieć wpływ na pracę silnika? i czy ma gonić luźno w środku i jak to pracuje. Oraz czy moje podejrzenia co do MAPa mogą być słuszne
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
kacwik1
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mam gaz. Jakiś najnowszy STAG, ale konkretów nie znam + lubryfikacja. 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to na 90% masz najczęstszy problem czyli nieszczelność na reduktorze i schodzenie resztek gazu do kolektora podczas postoju. Reduktor do regeneracji lub wymiany. Było o tym dość często na forum.
-
kacwik1
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ale czy to możliwe żeby reduktor padl od stycznia tego roku?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Można to sobie udowodnić. Zakręcić gaz na butli jeździć tylko na benzynie i w ten sposób zweryfikować czy przez najbliższe 2 dni problem zniknie.
-
zbyg
- Aktywny
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem tak samo, objawy nasilały się, nasilały z czasem, a potęgowały w zimne dni. Podczas okresowej wizyty u gazownika, szybka diagnoza: "nieszczelna membrana parownika", Qu...... Przecież BRC takie niezawodne.
Auto na noc do gazownika, po odebraniu palili bez problemów. Fachowiec wyjaśniał że zostaje resztka LPG w dolocie.
Auto na noc do gazownika, po odebraniu palili bez problemów. Fachowiec wyjaśniał że zostaje resztka LPG w dolocie.
-
qbis22
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
jest jeszcze jedna rzecz która może być, mam to u siebie al nie chce mi się z tym robić, za zimno jest, uszkodzony lub zabrudzony zaworek zwrotny na pompie paliwa.