Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Nie mozna przekroczyc 120 km/
-
pawez88
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Nie mozna przekroczyc 120 km/
Witam. W moim aveo 1.2 16v 86km na benzynie ostatnio pojawilo mi sie cos takiego ze przy predkosci 120 km/h gaz wchodzi juz w podloge i szybciej juz nie jedzie. Mam zaistalowana instalacje gazowa lpg tech i na gazie normalnie wyzej do 160 normalnie dobije. Walczylem niedawno z szarpaniem i wypadaniem zaplonu (okazalo sie ze pelno syfu w baku i zatkane filtry paliwa, skonczylo sie na czyszczeniu baku i wymianie pompy paliwa) problem zniknal szarpania ale zostalo brak mozliwosci przekroczenia predkoaci. Moze spotkal sie ktos z podobnym problemem?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Nie mozna przekroczyc 120 km/
Albo wymieniona pompa padla i nie podaje cisnienia, albo mamy gdzies jeszcze cos przytkane. Innej opcji nie ma tylko problem ciśnieniem paliwa.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
pawez88
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzieki za odpowiedz. No coz bede musial szukac czegos w ukladzie paliwa. Mam nadzieje ze nie pompa bo to ekskluzywna przyjemnosc ten zakup:)
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Rozumiem że najprostsze rzeczy wyczyszczone/wymienione, tj. sitko na pompie (o ile jest), filtr paliwa.
Fajnie by było sprawdzić ciśnienie paliwa, tylko czy ELM to ogarnie ?
Fajnie by było sprawdzić ciśnienie paliwa, tylko czy ELM to ogarnie ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
pawez88
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Podstawowe filtry wymienione. Chyba sprobuje wyjac pompe i zobaczyc jeszcze raz jak wyglada bak bo przy czyszczeniu nie bylem. Wiec niby ma byc ok ale moze nie byc:) ale wczesniej sprobuje to cisnienie jakos sprawdzic. Jak zwykle trzeba sie naszukac nie wiadomo czego:)
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
profesjonalnie to zakładasz manometr na przewodzie do listwy i sprawdzamy wartości.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
pawez88
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprobuje skontrolowac co bede mogl. Gdybym sie czegos ciekawego dowiedzial to napisze co sie okazalo:)
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
Podpowiem coś z mojego przypadku w maździe. Walczyłem ze spalaniem stukowym,mechaników objeździłem sporo i jeden mi wskazał problem od którego powinienem zacząć,otóż wymienić wpierw filtr paliwa,aby wykluczyć problemy paliwowe. Jako ,że mazda ma wpisane,że filtra się nie wymienia,to nikt przez 200 tys km i lat 12 -a tyle jeździła w dojczlandzieego ,tego nie robił . Zdjęto pompę z filtrem w baku,pompa była ok,dawała odp. ciśnienie,ale filtr po rozcięciu był oblepionym mazią filtropodobnym tworem. Zastosowano filtr z jakiejś toyoty,bo zakupiony w intercars nie pasował (miał być niby do tego modelu mazdy,ale nie nadawał się-niby w serwisie podają,że niewymienny element ,a kupić można ). Po wszystkim dalej stukało,więc szukanie na listwie,zdjęto przewody podciśnieniowe regulujące regulatorem ciśnienia i dalej nic. Na przewodach czuć było zasysanie -czyli drożne. Wtedy sprawdzono ciśnienie na listwie i ....pełne jakie daje pompa,a powinno być sporo mniej -wyszło nam,że syf z baku był niefiltrowany,bo filtr już nie był w stanie absorbować i zakleił,zablokował regulator.Dałem nowy i wtedy ok,regulacja była. Akurat przyczyna stukowego była w przepływomierzu,ale zablokowanie regulatora-skoro podajesz ,że w baku był syf-jest możliwe,co może powodować braki mocy na PB,skoro na LPG tego brak (u mnie zablokowany był na pełnym otwarciu,dzięki czemu spadku mocy nie było-jedyny spadek był,gdy czujnik spalania stukowego przestawiał pkt zapłonu). Nie wiem ,czy regulator w 1.2 jest sterowany przewodami podciśnieniowymi,jeśli tak,to je zdejmij/wysuń z trzpieni -sprawdź czy odczuwasz zasysanie przez te przewody i pojedź z odpiętymi tymi przewodami.Wtedy regulator ciśnienia powinien się otworzyć na max -czy będą choćby jakieś różnice w mocy. Jeśli nie,to podjedź do mechanika i niech tam mierzy ,czy ciśnienie reguluje się w ogóle. Co ciekawe,część mechaników myli regulator z pulsatorem ciśnienia! pulsator,to taka puszeczka na listwie,która ma inne zadanie. Trochę się rozpisałem,ale ująłem 2 kłopoty w jednym -może komuś się to przyda.
-
pawez88
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Obszerna odpowiedz, dzieki. Sprobuje zastosowac te zelecenia moze cos sie znajdzie.