Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Czy macie może jakieś doświadczenia lub pomysły jak podłączyć zestaw głośnomówiący w Orlando.
Najbardziej jestem zainteresowany pozyskaniem informacji do który pin w radiu odpowiedzialny jest za opcję "mute". Może jest możliwość wpięcia się w inne miejsce z tym kabekiem tak żeby radia nie wyciągać?!
"+" i "-" do centralki zestawu głośnomówiącego bez problemu opanuję
Powiem tak. Mój zestaw ma 4 przewody. Dwa + ( zasilanie i podtrzymanie), masa i mute. Kupienie gotowej kostki chyba mało daje, bo i tak musiałbym lutować.
Potrzebuję tylko wiedzieć gdzie mute podłączyć.
Nie wiem jakie są złącza radia w orlando i jak są wyprowadzone piny, ale na wszystko jest metoda.
Zestaw głośnomówiący podaje masę aby wyciszyć radio, zakładam, że że radio w orlando aby się wyciszyło potrzebuje masy, i że nie trzeba stosować żadnych inwerterów poziomów.
Jeśli jest tak jak mówię, a nawet jak by tak nie było to tą metodą niczego nie uszkodzisz.
Wyciągasz radio tak aby dostać się do złączy, bierzesz zwykłą kontrolkę z żaróweczką na 12/24V (przyrząd za 5zł), krokodylka od kontrolki podłączasz do masy a ostrym metalowym końcem przytykasz kolejno do każdego pina.
Jak trafisz na masę to nic się nie stanie, a jak trafisz na + to zaświeci kontrolka, a jak trafisz w pin MUTE, to masa pójdzie przez kontrolkę i wyciszy radio.
Z doświadczenia wiem, że z reguły pin MUTE jest wolny od strony instalacji auta, więc zaczął bym poszukiwania od pinów, które są w radiu a nie są do niczego podłączone.
Czasy kodowania z podtrzymaniem w pamięci RAM z aku minęły. Mamy epokę pamięci nieulotnych flash. Teraz przywiązuje się sprzęt do samochodu odpowiednio rejestrując wzajemnie i nieulotnie. To zaleta i wada.
Zestaw podłączyłem ale na razie bez automatycznego wyciszania. Na dzisiaj przeraziła mnie opcja rozbierania prawie całego pulpitu żeby dostać się do radia. Zrobię 2 podejście jak będę miał więcej czasu.
Sorry, że tak późno odpowiadam.
Do dzisiaj nie podłączyłem się pod mute radia. Jakoś nie chciało mi się przez zimę z tym walczyć. Widziałem też gotowe kostki do podłożenia zestawu pod radio ale z uwagi, że wykorzystywałyby tylko mute zrezygnowałem z zakupu.
Jak zrobi się trochę cieplej, to podejdę do tematu chyba że sprawdzi się takie coś http://www.ebay.pl/itm/311539416228?_tr ... EBIDX%3AIT
to odpuszczę.