- P2_CSOsch.jpg (108.05 KiB) Przejrzano 4525 razy
- P2_CSO.jpg (130.1 KiB) Przejrzano 4525 razy
Ja mam wlutowany pin w którym wkładam taką złączkę jednopinową. Zaraz gdzieś wygrzebię foto.comtv pisze:Dobra widzę na zdjęciu w instrukcji punkt P2. Ale to mam się wlutować w niego czy co?

Rozgrzanym drutem też idzie przepchaćwszim pisze:Gdy otwory zalane są cyną to elektronicy używają lutownicę i odsysacz.
Nic się nie martw. Ważne że się garniesz. Ja przecież nie kpię, tylko daję rady. Ciekaw jestem czy ty miałbyś tyle cierpliwości w uczeniu mnie nutcomtv pisze:Tylko, że ja jestem muzykiem a nie elektronikiem.
W tej sytuacji proszę uprzejmie o specjalną wyrozumiałość.
Coś nie dobrze. Na domyślnych ustawieniach powinno cokolwiek zadziałaćcomtv pisze: Właczyłem tryb AZ On. Dioda miga tak jak powinna czyli cyklicznie powtarzane 1 dłuższy puls LED światła wyłączone, 2 dłuższe pulsy światła
załączone.
Zakryłem czujnik czapką - nic sie nie zminiło tzn. światła mijania nie zapaliły się.
Zgodnie z instrukcją wejście w ten tryb zatwierdza stan JASNO. I tak sobie zostaje z migającą diodą, aż do momentu gdy zatwierdzisz nastawę CIEMNO. Dopiero wtedy gdy są ustawione obydwa progi automatyka może zacząć działać. Skoro miga cały czas, to czeka na zatwierdzenie nastawy CIEMNO.comtv pisze: Spróbowałem zaprogramować próg JASNO - dioda miga szybko - i tu zagwozdka, czy trzeba jakoś zatwierdzać, że zakończyłem programowanie tego progu???
Jeżeli miga od razu po wejściu w AZ to znaczy, że nie został zakończony tryb programowania, brak progu CIEMNO. Dla tej nastawy musisz znowu przytrzymać przez okres dłuższy niż 12s i krótszy niż 30s.comtv pisze: Dodatkowy problem jest taki, że po kilku przełączeniach nie wiem już czy wchodzę w programowanie trybu JASNO czy CIEMNO.
wygodnie obserowować LED3. Przytrzymanie w pozycji OFF przez okres:
>8s…12s – załącza i wyłącza automatykę zmierzchu AZ=ON/OFF
4. Przytrzymanie w pozycji OFF przez okres:
>12s…30s - uruchamia tryb TNPCZ nastaw progów czujnika zmierzchu. Pierwsze
uruchomienie powoduje przypisanie progu nastawy JASNO dla którego światła mijania
będą wygaszane. Kolejne wymuszenie >12s…30s przypisze bieżący stan naświetlenia
czujnika jako nastawa progu CIEMNO dla progu zapalania świateł. W tym momencie
obie nastawy są gotowe, zapisane do pamięci nieulotnej i nastąpi automatyczne
uruchomienie pracy automatyki zmierzchowej AZ=ON. Operację należy przeprowadzać
uruchamiając pierwsze wymuszenie w dzień (najlepiej lekko pochmurny), drugi próg
wyznaczamy oczekując na odpowiednie zaciemnienie wieczorne dla którego uznamy, że
światła mijania powinny być uruchamiane. Dobrą metodą jest także ustawianie progu
CIEMNO przez wjazd do garażu lub podziemnego parkingu. Jeśli progi nie uda się w ten
sposób ustawić satysfakcjonująco, procedurę można powtarzać wielokrotnie aż do
uzyskania pożądanego działania lub skorygować nastawy trybem ręcznym DTRKNPAZ.
Gdy progi są zarejestrowane można włączać lub wyłączać automatykę zmierzchu wg pkt
3.
Jeżeli czapkologia teraz nadal nie działa to warto zweryfikować jakie progi się ustawiły poprzez odczytanie ich w trybie DTRKNPAZ. Bo może coś jest do bani ze sprzętem i wskazania mogą pomóc nam to zdiagnozować. Wejdź w tryb DTRKNPAZ i odczytaj wskazania. Na razie nie korzystaj i nie mdyfikuj ich , czyli nie używaj pozycji OFF przełącznika świateł tylko po każdym "wymiganiu" LEDkieem 3 cyfr nastawy, na przynajmniej 0,5s przełączaj w prawo na pozycyjne. Będziesz przechodził bez ich modyfikacji przez 4 etapy z których 2 pierwsze wskazują JASNO a 2 kolejne CIEMNO.Pierwsze 4s od naciśnięcia LED
świeci jednostajnie,...
po przekroczeniu 4s LED się wygasza... ,
po przekroczeniu 8s LED się ponownie zapala...,
po przekroczeniu 12s LED szybko pulsuje...
Trzymanie pokrętła w pozycji OFF przez ponad 30 s. czyli do momentu aż LED ponownie się zaświeci ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości