Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

T 300 - trzeci przegląd.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

T 300 - trzeci przegląd.

Post autor: tdon »

Witam.
W związku z przebiegiem 45 000 km, wielkimi krokami zbliża mi się trzeci przegląd.
Czy zdaniem kolegów powinienem na coś zwrócić szczególną uwagę ?
Zamierzam wymóc usunięcie następujących usterek:
1. piszczy wentylator nawiewu (bardzo nieprzyjemnie), szczególnie na biegach 1 i 2.
2. często zacina się lub pracuje ciężko pokrętło zmiany nawiewu w pozycji szyba/szyba+nogi.
Zamierzam też zmienić oryginalny olej na Castrol Edge.

Jakieś sugestie ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: T 300 - trzeci przegląd.

Post autor: etac »

Dołoż sobie:
- wymiana płynu hamulcowego bo pewnie juz 2 lata mija
- utarguj dobrą cene na przeglad klimatyzacji (mysle ze za 120 zł z drobnym napelnieniem powinni zrobic), a jak nie to powiedz ze zrobisz to gdzie indziej i kasy nie bedzie dla nich
- pamietaj o filtrze kabinowym (wez weglowy kup sobie FILTRONA, duzo taniej niz w ASO)
- kiedy wymienialeś filtr powietrza?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dzięki za sugestie.
Autko ma 2 lata i 5 miesięcy.
Filtr powietrza wymienię przed wizytą - mam kupiony, wymieniam regularnie co ok. 20 kkm.
Filtr kabinowy wymieniam co ok. dwa lata, w zeszłym roku wymieniłem na węglowy.
Przeglądu klimy raczej robił nie będę, ponieważ używam jej sporadycznie (poza wakacjami praktycznie wcale) i w obecnej chwili nie widzę usterek.
Świece wymieniłem po 30 kkm na NGK.
Mam mieszane uczucia w temacie wymiany płynu hamulcowego - raczej na bank nie zrobią tego uczciwie a kasę wezmą.
Wolę ewentualnie wymienić "prywatnie".
Generalnie chcę zminimalizować koszty obsługi w ASO a jednocześnie przegląd u nich zrobić, aby nie stracić pozostałego okresu gwarancji. Chciałbym, żeby wszystkie dostrzeżone usterki załatwili mi gwarancyjnie a wszelkie "extrasy" zrobię sobie we własnym zakresie.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

na filtrze nie oszczedzaj i wymianiaj co 15kkm
co płynu, tylko mowie ze warto, a gdzie to juz zalezy od ciebie. Warto chociazby ze wzgledu na rozruszanie odpowietrzników ;)
co do klimy to tym bardziej ze nie uzywasz zrob jej przegląd, zeby potem nie miec niespodzianki, czy w ASO czy poza nią to nie ma już znaczenia

Propozycja - jak nie masz kanału w domu to popros o 10 minut razem z serwisem i obejrz samochód z nimi od spodu i od gory. Muszą miec cos takiego jak RECEPCJA BEZPOŚREDNIA, ktora powinna na to pozwolic.

Zwroć uwage na wycieki przy łaczeniu skrzynia - silnik. Ten silnik tez jest opisywany w biuletynie, chociaz zgłoszeń jest mało.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Mi w ramach gwarancji załatwili temat piszącego wentylatora ale nie mocno, niby liść tylko jak on tam się dostał przez filtr kabiny to się mnie nie pytajcie :)
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur »

Siostra ma w najbliższych tygodniach ten przegląd przed sobą, przebieg lekko ponad 34 kkm no ale 3 lata mijają 8 marca. Uparła się dziewczyna że tylko i wyłącznie ASO, nawet oleju od Konrada nie chce bo 4 zł drożej za 5 litrową bańkę niż w ASO za 3,8 litra (lane z beczki ODIP)... Jak dla mnie marnotrawstwo pieniędzy skoro i tak gwarancja się kończy, ale chce to chce, więcej gratisów CHTP nie dostanie jak taka mądra :D
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

moja opinie znacie. W ASO serwis nalezy robić ale zawsze pod nadzorem i po negocjacji cen.

Aveo Ojca tez idzie na serwis po 3 latach w przyszłym tygodniu, a moj stoi od dzisiaj.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Powiedzmy, że ty masz jednak inną pozycję negocjacji niż zwykły petent.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

zobaczymy czy Ford podejdzie inaczej niż ja oczekuje, szczególnie ze mam gwarancje 5 letnia i muszę do nich jeździć żeby ją utrzymać.
shredded
Świeżak
Imię: Kuba
Samochód: Aveo T300
Silnik:
Kontakt:

Post autor: shredded »

Podepnę się, bo u mnie podobna sytuacja jak u użytkownika tdon.
Aktualny przebieg ~42kkm.

Sprawdziłem FV z ostatniego przeglądu i wymieniany był płyn hamulcowy.
Olej, filtr, robili też klimę. Nie pamiętam już dlaczego nie był ruszany filtr powietrza, na 99% sprawdzili przy mnie i był praktycznie czysty.

Potwierdzam wszystko co pisze etac, w serwisach NEXTEAM i AutoŻoliborz na Rudnickiego i na Radzymińśkiej (Warszawa) nie było takiej możliwości, ale ....
w serwisie Auto WOLA na Połczyńskiej nikt nie protestował, pojechałem w ciągu dnia na przegląd i pijąc kawkę chodziłem sobie po hali, mechanik robiąc wszystko przy mnie
opowiadał co / jak / gdzie / dlaczego! Nikt mi niczego nie zabraniał, kręciłem się po całej hali.

Kwoty można swobodnie targować, w moim przypadku udało się zbić 90 zł netto.

Kolejny przegląd mam przy 44 415, co ciekawe w jednym z w/w serwisów mają ogromne parcie na pilnowanie tego co do kilometra, podczas gdy w innych jest luz +/- 1000km.
Filtr kabinowy mam już drugi, zawsze węglowy filtron.
Tani i dobry.

Ubytek czynnika w klimie był na poziomie 50-60g (zgubiłem gdzieś ten świstek, wydruk z maszyny)

1. U mnie również jest problem z świerszczem w nawiewach ... koniecznie muszę się tego pozbyć ...
2. Świec nie ruszałem.

Wymienili ostatnio lewarek skrzyni w całości, po przy okazji czegoś innego stwierdzili, że za słabo odbija do pozycji "luz" - miło, że ktoś na to zwrócił uwagę.
Mam teraz nówkę, ma może 2000km.

Po 4 zgłoszeniach w różnych serwisach z ubytkami płynu chłodniczego w końcu się wzieli i wymienili pompę wody! Od tej pory poziom płynu jest stały.

Ja przed przeglądem dzwonię lub piszę @ z prośbą o ofertę na przegląd, potem jak wybiorę najsensowniejszą to dzwonię i dopiero negocjuję.
To samo robimy w przypadku CRUZE w rodzinie i działa to podobnie.

Czy jeszcze ktoś ma jakieś sugestie w związku z końcem gwarancji? Newralgiczne są jak wiadomo elementy zawieszenia w tym samochodzie ...
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

U mnie już po przeglądzie.
Wykonany "minimalistycznie", olej i filtr zawiozłem swój, klimy nie robiłem.
Rachunek wyniósł 288 zł. Niestety tego dnia nie dało się usłyszeć piszczącego wentylatora. Myślę że było zbyt ciepło a najlepiej go słychać podczas mrozów. Pan sugeruje aby podjechać kiedy będzie piszczał lub go nagrać. Innych problemów z autem nie stwierdzono, jeśli nie liczyć kilku drobnych odprysków lakieru. Chyba muszę dorobić sobie "lakier do paznokci" i pozaprawkować.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

a koszt całkowity?
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Rachunek z ASO to właśnie 288 zł, do tego olej Castrol Edge Titanium FST 5W30 - 151 zł za 5 l (został litr na dolewki) i filtr oleju - kilkanaście zł.
Koszty dojazdu do ASO sobie daruję, bo zatankowałem LPG po 1,59 :-)
Jak wspomniałem, głównie zapłaciłem za "pieczątkę" w celu utrzymania gwarancji - tak to widzę.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

ja za pieczatke zapłaciłem 150 zł. :D)
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Chciałbym zgłosić miłą ciekawostkę. Od chwili przeglądu zrobiłem ok. 500 km, więc nie jest to zapewne sprawa przypadku. Otóż dość regularnie resetuję sobie wskaźnik średniego zużycia paliwa. Od nowości auta jego wskazanie kształtowało się na poziomie od ca. 6,1 l/100km w nowym aucie do ca. 5,9 l/100km do niedawna. Oczywiście jeżdżę na LPG, więc to wskazanie jest jedynie pewnym odzwierciedleniem (ekwiwalentem) rzeczywistego poziomu spalania LPG, które wynosi u mnie ok. 7,5 l/100km. Od chwili zmiany oleju z oryginalnego GM na wspomniany wyżej Castrol Edge wskaźnik zużycia oscyluje w okolicach 5,3 - 5,4 l/100km. Mój styl jazdy się nie zmienił, jeżdżę też po tym samym terenie co zazwyczaj. Jestem tym dość mocno zaskoczony (oczywiście pozytywnie) i obiecuję dalszą rzetelną obserwację tej tendencji. O wynikach poinformuję za jakiś czas.
Co koledzy na to ???
pol_pl_Castrol-EDGE-Titanium-LL-5W-30-5L-1075_1.jpg
pol_pl_Castrol-EDGE-Titanium-LL-5W-30-5L-1075_1.jpg (29.12 KiB) Przejrzano 3339 razy
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czyli by wychodziło, że całkowite opory pojazdu musiały by się zmniejszyć o około 15%. :| Oszacujmy intuicyjnie ze sporym nadmiarem, że opory opory obrotowe silnika to ok 1/4 wszystkich oporów ruchu. Więc to musiałoby oznaczać, że Castrol daje mniejsze opory (tarcie i lepkość) o 60%. :| Trochę sceptycznie podchodzę bo to przecież niemożliwe. Gdzieś zatem tkwi błąd twoich kalkulacji. Najwięcej palisz od przyspieszania czyli czynnika związanego z masą, drugie co do wielkości są opory powietrza( dla większych prędkości), pokonywanie oporów tarcia i silnika i lepkości oleju są gdzieś na końcu.
Zmiana oleju może dać oszczędności na paliwie rzędu 2% a i to tak na długich trasach. Można poczytać o tym w internecie gdzie bierze się takie aspekty pod uwagę w dużych firmach transportowych.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

A czy nie jest to spowodowane zmianą temp i czasem przełączania na gaz?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Otóż dość regularnie resetuję sobie wskaźnik średniego zużycia paliwa. Od nowości auta jego wskazanie kształtowało się na poziomie
Więc pewnie by Tomek zauważył, że zimowe przebiegi na gazie są dłuższe, choć zależy to mocno od odległości do pracy.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jak wspomniałem, sam jestem nieco zaskoczony takim efektem. Jeżdżę tym autem już trzeci rok (więc również trzeci przełom zima/wiosna) i dotychczas takich wyników nie uzyskiwałem. Czy powodem jest olej, czy inne czynniki - okaże się niebawem, jednak zbieżność czasowa i moje dotychczasowe obserwacje wskazują na olej. Oczywiście wnioski mogą być nieścisłe lub przesadzone, biorąc pod uwagę dość krótki (na razie) okres porównawczy. Sprawa wydaje mi się jednak na tyle obiecująca, że już teraz Was informuję.

EDIT: Nie chcę Wam mówić, że na tym oleju silnik wydaje nieco inny dźwięk, bo pomyślicie że zwariowałem ... ale ...

EDIT2: Sam również sceptycznie podchodziłem do zakupu droższego oleju, ale dałem się namówić po wysłuchaniu argumentów kolegi - mechanika.

EDIT3: Moja instalacja LPG ma taką przypadłość, że nie mogę dotankować gazu, zanim nie wyjeżdżę ok. 170 - 180 km od pełnej butli, bo zawór wcześniej nie odbija i nie da się dolać. Ostatnio (już na nowym oleju) próbowałem dolać po przejechaniu 200 km i nie dało się, po czym po dalszych 20 km dolałem bez problemu. Coś jednak jest na rzeczy ...
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

EDIT3- ciekawostka, nigdy nie próbowałem dotankowywać wkrótce po napełnieniu zbiornika - chociaż raz przed trasą chciałem mieć pełny zbiornik i dolanie ok 10l lub nieco mniej-nie stanowiło problemu :ocochodzi: o zmianie oleju też myślę bo wyszedłszy z gwarancji nie muszę sie kopać z serwisem - myślę jednak o zmianie lepkości na 5W40 ale z formułą DEXOS2
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

wszim pisze: ... Więc pewnie by Tomek zauważył, że zimowe przebiegi na gazie są dłuższe, choć zależy to mocno od odległości do pracy.
Wojtku: Porównuję wskazania komputera auta, które obejmują zużycie obu paliw. Przecież auto liczy średnie spalanie niezależnie od tego na czym jadę. Być może w tym kontekście długość odcinków na benzynie ma jakieś znaczenie, ale wydaje mi się ono symboliczne.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

flebuss pisze:... dolanie ok 10l lub nieco mniej-nie stanowiło problemu ...
Mam tak od początku. Nie wiem co jest powodem, pomimo wymontowania i oględzin wielozaworu.
Uznałem, że TTTM. Po prostu przy zbyt dużej ilości LPG nie puszcza zawór nalewu do butli (pływak).
Na szczęście nie jest to szczególnie upierdliwe na codzień.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

"Stuknęło" mi 1000 km od zmiany oleju. Wskazanie nadal wynosi 5,3 l/100km.
Jest takie niezależnie od tego, czy mi wierzycie czy nie :D)
Wojtku - rozumiem że moje obserwacje nie pokrywają się z Twoimi intuicyjnymi szacunkami. Jak wiesz ja również dość twardo stąpam po ziemi i nie wierzę w cuda. Jednak z faktami się nie polemizuje .....
Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT »

Jeśli wskazania (mniej lub bardziej dokładne) pokryją się z faktami w postaci obliczeń na podstawie paru tankowań, to wtedy możemy o czymś dyskutować. Pytanie czy masz materiał porównawczy z tankowań przed wymianą. Kolejna rzecz to na ile ten materiał porównawczy będzie z tych samych warunków pogodowych i warunków na drodze. Myślę że będzie Ci ciężko kogoś przekonać, że tak duża różnica w spalaniu to zasługa oleju. Tobie pozostanie cieszyć się ze swoich obserwacji, a nam cieszenie się z Twojego szczęścia ;)
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Tomku, tak czytam ten tekst i jakoś nie chce mi się wierzyć, że aż taka duża różnica w spalaniu jest tylko przy wymianie oleju. Pytanie czy podczas wymiany oleju nie było robione coś dodatkowego ? Regulacja LPG, wymiana filtrów itp.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”