Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Brak rozruchu, brak reakcji rozrusznika?

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Robbo
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Re: Brak rozruchu, brak reakcji rozrusznika?

Post autor: Robbo »

etac pisze:Obrazek
Przerwa na uzwojeniu wirnika 3 , stojna 4 lub wypalone styki bendixa 6.
Ponieważ dostęp do rozrusznika jest utrudniony zalecam sprawdzenie w skrzynce bezpieczników i daniu napięcia 12v na stopkę 57 przekaźnika kr 27
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Przydałaby się druga osoba która wsłucha czy bendix stuka(to jest dość głośny stuk) a nie słychać silniczka rozrusznika, czy silniczek obraca ale bendix nie przesuwa zębatki do koła zamachowego. Po tej diagnozie można dalej badać czy nie dochodzi napięcie i problem jest zewnętrzono-elektryczny czy jednak trzeba wydłubać rozrusznik na biurko.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Na poniedziałek jestem umówiony w ASO, w tym wszystkim nie rozumiem tylko takiej zależności:

Rano - odpala od strzały za pierwszym razem (3 dni pod rząd)
Po przejechaniu jakiegoś tam dystansu i załóżmy wyłączeniu samochodu na 10-15 minut (zakupy), odpala za pierwszym razem
Przy pozostawieniu samochodu na dłużej tj. 1h i więcej zaczyna się cyrk.

Wczoraj samochód stał z 5h aż do wieczora i już nie odpalił mimo kilkudziesięciu prób.
Dziś rano bez problemu.

Ciekaw jestem co jutro wyjdzie, tym razem będę chciał być przy samochodzie podczas diagnostyki, ciekaw jestem co będą sprawdzać.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Kiedyś poświęciłeś sporo czasu odnośnie switeł dziennych!
Widzę ze masz problem.
W serwisie po podpięciu może lub wykaże kod błędu takie są nowe samochody.
Ja proponuje ominięcie tego ! Jak wycigniesz przekaznik i weźmiesz kawałek przewodu i umieścisz go w gnieździe stopki 27 gniazdo 5 a następnie drugi koniec przyłożysz do + to rozrusznik powinien wejść w pracę i obracać silnikiem jak kluczyk nie będzie przkrecony to silnik nie zakoczy. Wg. schematu po załączeniu przekaźnika popłynie tam prąd do sterowania rozrusznikiem .Jak masz obiekcie to na przewodzie możesz zamontować bezpiecznik .

Tak będzieś wiedział czy uszkodzony jest rozrusznik lub masa silnika czy sterowanie nim
Odnośnie masy to łączy się jakiś elementy bloku silnika z klemom ujemną dobrym kablem rozruchowym.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Testowałem to dzisiaj i rozrusznik ani myśli się pokręcić, także albo jakiś błąd popełniam albo to tak po prostu nie zadziała bez dodatkowe sygnału na rozrusznik.
Na tym etapie obserwuje rozruch w ten sposób że po przekręceniu kluczyka w ACC ON słucham czy bendix się wysuwa, wcześniej nie do końca wiedziałem na co zwrócić uwagę.
Myślałem że dzieje się to w momencie zapłonu gdy rozrusznik zaczyna kręcić, ale z tego co słyszę przekładając ucho to bendix wysuwa się na ACC ON a na zapłonie wchodzi tylko sam rozruch.
Możliwe że przypadki w których nie kręci to te w których nie wysuwa się bendix.
Dziś oczywiście odpala na każdy strzał także okresowo to testuje i obserwuje, jak znów nie będzie chciał zapalić to będę nasłuchiwał czy słyszę wysuwający się bendix.
Jest to dość mocno słyszalne tylko trzeba wiedzieć jakiego dźwięku się poszukuje.

Dziś rozebraliśmy dość mocno skrzynkę bezpieczników pod maską ale tam wszystko idealnie wygląda także na razie obserwuje.
Jedno co wykaże to na pewno Code 136 jak testowałem który przekaźnik co robi, będzie widać czy w ogóle to wyłapią.
Biorę jeszcze pod uwage pogryzione kable przy rozruszniku przez jakieś cholerstwo albo sam rozrusznik, natomiast to muszę obejrzeć od spodu bo od góry to tam G widać.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jak kable pogryzione to sól zimowa załatwiła je na zielono. :(
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Jutro się dowiemy czy ten czynnik można wykluczyć czy nie
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Jak dla mnie to automat rozrusznika. Bendiks by nie wysprzęglał lub nie kręcił. Etac widzę że jakieś zdjęcie rozrusznika delco łapłeś, a w oe jest chyba mitsubishi
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Automat rozrusznika to element do wymiany w sensie osobny klocek czy z czymś zintegrowany?
To nie ten dźwięk który słyszę przy przekreceniu kluczyka, mimo tego nie odpala. Udało mi się ruszyć po ok. 15 próbach przy czym przy 12tej potrzepalem samochodem w górę i dół, chociaż nie zakładam że to dzięki temu odpalił.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Automat rozrusznika, to coś o czym ASO nawet nie wie.

U nich dostaniesz nowiutki rozrusznik z 2 letnia gwarancją i pewnie za jakieś 1000 zł.

Moja propozycja, to jak oddasz auto i powiedzą ze rozrusznik to odbierz rozrusznik od nich i daj do tego serwisu co Sebastian proponował. Co najwyżej skasują cie za wyb/zab.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur »

Ostatni rozrusznik wymieniałem w 2005 roku i odbywało się to na zasadzie wymiany - montują regenerowany (czasami tylko obudowa stara) a demontowany zabierają sobie do regeneracji i dalszej sprzedaży.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Jeśli to będzie automat to w tym warsztacie który polecałem za wymianę powyższego w rozruszniku z 2,8 litrowego diesla gościu wziął 80zł :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Oki to zobaczymy co się jutro okaże bo wszystko wskazuje raczej na problemy z rozrusznikiem, objawia się to dosyć dziwnie no ale...
Dziwi mnie to że kręci przez 1-2 sekundy i przestaje a nie ma efektu takiego jak w większości przypadków np. na YouTube że kręci i kręci i po chwili zaskakuje silnik.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Alo, czekamy na ciąg dalszy tego horroru niespodzianek...
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Automat rozrusznika, inaczej cewka, wypycha bendiks.
O partsy pisz PW.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Najczęściej w bendiksie dochodzi do wypalenia styków zwierajacych
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Hejka na szybko, wiadomo że nic nie wiadomo.
Tematu rozrusznika w ASO nawet nie podjęto. Dwa razy powtórzyła się u nich sytuacja ale nic to nie dało.
Poszli w stronę akumulatora i dużego poboru energii w spoczynku, natomiast nie wiem w jakich przerwach czasowych był mierzony bo samochód po wyłączeniu przechodzi kilka faz zmniejszajacych pobór i kończy na 0.05A według książki. Stwierdzili pobór na poziomie 0.3A więc mam wątpliwość czy był odpowiednio późno mierzony.
Zalecili odlaczenie DRL ktory składa się de dacto z jednego przekaźnika i żarówek.
Na teście AKU wyszło że jest w połowie, 320A na rozruch zamiast 520A. Możliwe że dużo odstal w sklepie i miał słaby ładunek. W związku z tym trafił na prostownik na kilkanaście godzin i jest teraz zamontowany. Dziś jeżdżę samochodem i testuje, jak sytuacja się powtórzy kupuję rozrusznik.
Teraz z innej beczki, stwierdzili że mam wycieki płynu chłodniczego co zgłaszane było na każdym przeglądzie, poci się na połączeniach i opaskach. Stwierdzili że to nie możliwy żeby mimo prób tego nie zrobiono dobrze. Mina jak powiedziałem że wszytko robione u nich była bezcenna :)

Ogólnie do jakości obsługi nie mam uwag w sensie podejścia Panowie byli zaangażowani i chcieli to rozwiązać, nie mieli jeszcze takiego przypadku, sprawdzili przewody ktore idą do rozrusznika na moją prośbę, brak uwag sa ok ale to nie to było bo jak chciałem z serwisu wyjechać do domu to też mi nie odpalił. Dopiero za drugą próbą.

Ogólnie nie mają pomysłu co dalej więc serwis pomijam i robię to w własnym zakresie i wymieniam rozrusznik jak sytuacja się powtórzy, gorzej jak i to nie pomoże.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Jak masz czym innym jezdzic, to wez adres od Seby, wymontuj rozrusznik i daj do sprawdzenia na stole pomiarowym.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Koledzy z sewisu zastosowali słyną med od spychotechniki . Klient ma prawo się nie znać . Mój przedmówca słusznie zasugerował zamontowanie innego rozrusznika a tego dać na stół pomiarowy :ok:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Avatar ty masz gwarancję na cruza czy już nie?

W którymś kościele mi dzwoni czy cruze/orlando nie ma takiego algorytmu - że jak jest bardzo duży spadek napięcia przy rozruchu (akumulator padnięty lub uszkodzony nie daje właściwego prądu rozruchowego), to system nie pozwala na załączenie bendiksu i rozruch rozrusznikiem. BCM chyba nad tym czuwa. :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
rwicik
Profesjonalista
Samochód: Cruze -> Tucson
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rwicik »

Ale najpierw odłącza odbiorniki. Tak twierdzi moje ASO.
U mnie podczas rozruchu potrafi wygasić radio i nie włączyć po uruchomieniu silnika.
Zgłosiłem to jako usterkę, ale ASO twierdzi, że tak ma być.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Co do rozrusznika, to moze warto kupić uzywke: http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... 3&state=12
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Dziś przy naladowanym aku na full (pobieral z prostownika około 0.3A) jak go odpialem. Na 8 uruchomien raz był problem i wtedy odpalil za 3 próbą więc szybko. Problem wystąpił przy 4tym odpaleniu.
Wydaje mi się ze jest problem z rozrusznikiem i wymaga bardzo dużego prądu żeby ruszyć. Teraz tez zalapalem że problem jest jakby na drugim etapie jego pracy czyli sa dwa obroty i odpala silnik. Jak jest problem to przy tym drugim etapie kiedy ma odpalić po dwóch obrotach wtedy go odcina. Ale to w ASO powinni raczej znać warunki uruchomienia i pracy rozrusznika a nie ja co? (Jeżeli takie występują)

Gwarancja się skończyła i w bonusie mam wyciek z przekladni kierowniczej, ciekawe tylko czy pojawił się teraz czy już był a nikt pod auto nie spojrzał.
Przegląd robiłem 7kkm temu.
Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Maly update: rozrusznik wymieniony, niestety bez efektu, przy okazji wyszło ze reduktor wężem podciśnienia pluje gazem co utrudniało rozruch jak już samochód zaskoczył (kręcił aż to wyrzucił). Póki co jeżdżę na noPb i zaslepilem ten wężyk.
W efekcie jak zaskoczy rozrusznik to odpala od strzały natomiast fochy ma dalej. Po doładowaniu akumulatora zaskakuje szybciej to jest po 2-4 próbach.
Jak będzie lepsza pogoda przyjrze się skrzynce bezpiecznikow bezpośrednio na aku, w tym miejscu wpieta jest instalacja LPG z bezpiecznikiem 15A. Może tam są problemy ze stykiem i samochód glupieje.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ha, czyli dwa problemy w jednym. No nie prosta diagnostyka takiego przypadku. Ja bym się jednak skłoniłł ku temu co napisałem. Tzn że to BCM analizujący zasilanie instalacji blokuje rozruch. Może coś jest kulawy ten akumulator :zastanawiasie: . Nie masz możliwości podmiany testowo na inny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”