Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Montaż lusterka elektrycznego

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
linek
Świeżak
Imię: Ryszard
Samochód: Spark
Silnik:
Kontakt:

Montaż lusterka elektrycznego

Post autor: linek »

Witam Wszystkich serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem samochodu Chevrolet Spark z 2012 roku i mam pewien problem i bardzo bym prosił Kolegów o pomoc.
Mam w swoim samochodzie lusterka manualne a chciałbym zamontować prawe lusterko elektryczne. Jestem po wypadku w wyniku którego doznałem złamania kręgosłupa (na szczęście bez paraliżu) i ciężko mi sięgać do prawej manetki lusterka a muszę jego pozycję zmieniać kilka razy dziennie. Kupiłem sobie prawe lusterko elektryczne i przełącznik-regulator lusterek. Teraz chciałbym to podłączyć. Miałem nadzieję, że (jak to bywa w innych samochodach), znajdę w wiązce przewodów kostki do podłączenia, niestety nie ma. Co gorsze, nigdzie nie mogę dostać kostki elektrycznej do lusterka i tego wyłącznika. Byłbym wdzięczny za informację, jeśli ktoś wie, gdzie to kupić. Drugie pytanie, to jaki powinien być przekrój przewodów do tego lusterka, no i najważniejsze, czy wystarczy połączyć przewody do wyłącznika i lusterka czy trzeba zastosować jeszcze jakiś przekaźnik? Chciałbym prosić jeszcze o jakiś rysunek wyjść wyłącznika lusterek. Mam co prawda schemat podłączenia lusterek i wyłącznika ale niestety na wyłączniku nie ma żadnej numeracji i nie wiem który bolec czym steruje.
I jeszcze jedno pytanie, to lusterko ma także podgrzewanie, czy mogę je podłączyć równolegle do włącznika ogrzewania tylnej szyby?

Serdecznie Kolegów pozdrawiam.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Montaż lusterka elektrycznego

Post autor: etac »

W twoim przypadku to szukanie po szrotach lu aukcjach allegro, elementów, lub zbudowanie własnej instalacji opartej o ponizsze schematy
lusterko2 spark.jpg
lusterko2 spark.jpg (71 KiB) Przejrzano 4767 razy
lusterko spark.jpg
lusterko spark.jpg (73.34 KiB) Przejrzano 4767 razy
Ogrzewanie lusterka załacza się wraz z ogrewaniem szyby tylnej
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Maniek

Post autor: Maniek »

Widzę, że schematy już masz, a teraz jak to podłączyć - najlepiej było by zasilić sterownik po przekaźniku lub przynajmniej tak aby prąd był po kluczyku.
Tu dał bym przewód ok 1mm2, same silniczki w lusterku dużo prądu nie potrzebują - tam był dał przewody ok 0,5mm2, w zupełności wystarczą a wiązka nie będzie gruba.
Kostek to szukać po szrotach, ale oni mogą chcieć sprzedać całe wiązki, chyba że mają jakieś uszkodzone to odstąpią same kostki.
A w najgorszym wypadku podłącz bezpośrednio bez kostek, lub wstaw inne swoje, nabyte w jakimś elektrycznym.
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Imię: Robert
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Post autor: robik »

Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
linek
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
I tak po kolei:
etac, bardzo dziękuję, pomagasz mi po raz kolejny. Te schematy już mam ale jak wspominałem na przełączniku lusterek nie ma żadnych oznaczeń i nie mogę dojść które bolce odpowiadają której numeracji. Odnośnie grzałki to tak przypuszczałem ale dzięki Tobie mam już pewność :)
Maniek, właśnie ze względu na małą średnicę tego karbowanego przejścia między drzwiami a karoserią zastanawiałem się nad średnicą tych kabelków. Będzie ich 5 więc nie wiem czy się zmieszczą nawet jeśli będą 0,5 mm2. A czy np. kable telekomunikacyjne by nie wystarczyły? Niestety w sprawie kostek i kabli obdzwoniłem auto-złomy w Poznaniu i nigdzie ich nie mają :(
robik, dzięki za podpowiedź ale nim opisałem tutaj swój problem to obdzwoniłem wszystkich sprzedawców lusterek elektrycznych do Sparka i na Allegro i na OLX, mało tego dzwoniłem lub pisałem także do osób które sprzedają części do Sparka z rozbiórki. Niestety nic nie uzyskałem. Dlatego potraktowałem to forum jako ostatnią deskę ratunku.

Dziękuję Koledzy za odpowiedzi i serdecznie Was pozdrawiam.
Dobrze wiedzieć że są ludzie gotowi do pomocy w potrzebie :D
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

kostka regulatora lusterek.jpg
kostka regulatora lusterek.jpg (62.13 KiB) Przejrzano 4742 razy
kostka regulatora lusterek_opis pinow.jpg
kostka regulatora lusterek_opis pinow.jpg (87.87 KiB) Przejrzano 4742 razy
linek
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dzięki etac.

Ten schemat także miałem ale nie zwróciłem uwagi na tą kostkę po prawej i nie wiedziałem, czy to jest widok od strony kabli czy przeciwnej. Teraz wszystko jasne (jeśli chodzi o numerację), natomiast będę musiał pewnie poeksperymentować bo niestety, w rozpisce dla strony pasażera jest podany tylko pin czwarty a reszta dotyczy lusterka po stronie kierowcy, a to lusterko pozostawiam manualne bo bez problemu je obsługuję ręcznie.

Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Do sprzedawców z allegro i innych tego typu - nie pisz tylko dzwon, bo u nich marketing, czyli kontakt z klientem jest niskiego poziomu.
Maniek

Post autor: Maniek »

linek pisze: właśnie ze względu na małą średnicę tego karbowanego przejścia między drzwiami a karoserią zastanawiałem się nad średnicą tych kabelków. Będzie ich 5 więc nie wiem czy się zmieszczą nawet jeśli będą 0,5 mm2. A czy np. kable telekomunikacyjne by nie wystarczyły?
Przewody telekomunikacyjne z reguły są w drucie, więc raczej odpadają, możesz dobrać coś w lince z cienką izolacją, przy napięciu 12V izolacja może być skromna.
Im cięższe dasz przewody tym większe będą straty, ale w elektryce utarło się, że 1mm2 przewód może przerzucić 10A prądu, czyli jeśli jedno lusterko będzie brało 0,5A to przewód 0,1mm2 już jest z zapasem, ale nie wiem dokładnie ile może prądu pobrać jeden silniczek więc wydaje mi się, że przekrój 0,5mm2 będzie OK, i pod względem prądowym i średnicowym.
Pamiętaj, że przekrój żyły 0,5mm2 to nie jest to samo co jej średnica, średnica będzie mniejsza,- średnicowo to taki przewód będzie miał 0,5mm razem z izolacją, więc nie łam się - powinien się zmieścić.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

linek pisze: I jeszcze jedno pytanie, to lusterko ma także podgrzewanie, czy mogę je podłączyć równolegle do włącznika ogrzewania tylnej szyby?
Serdecznie Kolegów pozdrawiam.
Możesz.
U mnie w aveo oryginalnie montowane podgrzewane lusterka też są spięte z podgrzewaniem tylnej szyby.
Moc lusterek jest pomijalna w porównaniu z mocą szyby, więc nawet bezpiecznikiem nie musisz się przejmować - zostawiasz taki, jaki jest.
Powodzenia.
linek
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dziękuję bardzo Koledzy za odpowiedzi.
Nadal mam co prawda problemy ze zdobyciem przewodów bo w hurtowniach proponują po 100 metrów, na złomach nie mają a jak są, to tylko druty ale najważniejsze mam dzięki Wam to znaczy wiedzę :) . Jutro przejadę się jeszcze do hurtowni sprzętu do monitoringu, może tam uda się coś kupić.

Bardzo Wam dziękuję za życzliwość z jaką potraktowaliście "laika" i serdecznie Was pozdrawiam.
dessal
Wymiatacz
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti 2.0TCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: dessal »

przewód na metry to leroy-merlin, obi, praktiker i takie tam
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
Maniek