Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Uwaga za zamienniki szczęk...
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Uwaga za zamienniki szczęk...
Przy wymianie szczęk proponuję zwrócic uwagę na różnice w grubości blachy z której została wykonana nowa szczęka (oznaczenie 1). W moich szczękach blacha ta jest ok 1,5-2 mm cieńsza niż w oryginalnych szczękach, co powiduje, że blacha samoregulatora (oznaczona 2) zamiast znajdować się w pozycji zaznaczonej na pierwszym zdjęciu (opiera się na podfrezowaniu rozpieraka), ma mozliwość przejścia pomiędzy szczęką i rozpierakiem, i opadnięcia w dół - ściągana jest sprężyną której nie ma na zdjęciu - sytuację taką przedstawia foto 2. W efekcie nie funkcjonuje samoregulacja, w drastycznym przypadku może spaść sprężyna ciągnąca blachę w dół - jak to miało miejsce w moim przypadku (mi się na szczęścienic nie stało ale wolę nie myśleć co będzie jak przy dużej prędkości taka pałętająca się sprężyna wpadnie między szczękę a bęben....
W związku z powyższym proponuję wzmożoną czujność przy zakładaniu nowych szczęk.
W związku z powyższym proponuję wzmożoną czujność przy zakładaniu nowych szczęk.
- Załączniki
-
- IMG_20151205_125803519``.jpg (784.99 KiB) Przejrzano 2550 razy
-
- IMG_20151205_125910280``.jpg (737.64 KiB) Przejrzano 2550 razy
Nowa odma dobra na wszystko!!!
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Re: Uwaga za zamienniki szczęk...
Z tego co pamiętam to jakieś 2x, robiłem jakiś czas temu a nie śmierdziłem groszem...
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A jakiego rzędu to koszt? Mam 47 000 km i niestety trwałość niektórych elementów mnie rozczarowuje, o ile klocki wytrzymały sporo bo 45 000 km w ruchu miejskim, to już wahacze przy tym przebiegu wymieniać to kiepska sprawa...
-
nadamus
- Specjalista
- Imię: adam
- Samochód: aveo t255 1,2 84km
- Silnik:
benny- spokojnie. jezeli jezdzisz duzo w trasie to klocki z tylu dużo wytrzymają 
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Gdzie i po czym Ty jeździsz.... ja myślałem że gorzej niż po Wrocławiu już nie można...benny86 pisze:... to już wahacze przy tym przebiegu wymieniać to kiepska sprawa...
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Konkretnie tuleje, tyle że jednego wahacza nie umieli zdemontować i trzeba go było wymienić.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Zapewniam Cię że możnaMIDO pisze:Gdzie i po czym Ty jeździsz.... ja myślałem że gorzej niż po Wrocławiu już nie można...benny86 pisze:... to już wahacze przy tym przebiegu wymieniać to kiepska sprawa...
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
zed
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Znalazłem rozwiązanie tego problemu (a nawet 2):
- pod zapadkę (między blaszkę a szczękę) należy wsadzić podkładkę poszerzaną 5 zwykłą (tańszy sposób) - w przypadku kiedy nie można zwrócić szczęk lub w razie pilnej naprawy,
- kupić klocki w ASO i u nich zamontować (drożej).
Pierwszy sposób jest sprawdzony i działa (drugi zresztą też) ale zostaje jeszcze kwestia kosztów: szczęki zamienniki można kupić za 50zł i samemu wymienić (choć z tą grubością różnie bywa) + 2 podkładki za max 10 gr lub wydać w ASO 200-500zł
- pod zapadkę (między blaszkę a szczękę) należy wsadzić podkładkę poszerzaną 5 zwykłą (tańszy sposób) - w przypadku kiedy nie można zwrócić szczęk lub w razie pilnej naprawy,
- kupić klocki w ASO i u nich zamontować (drożej).
Pierwszy sposób jest sprawdzony i działa (drugi zresztą też) ale zostaje jeszcze kwestia kosztów: szczęki zamienniki można kupić za 50zł i samemu wymienić (choć z tą grubością różnie bywa) + 2 podkładki za max 10 gr lub wydać w ASO 200-500zł