Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Olej - skrzynia biegów
-
nadamus
- Specjalista
- Imię: adam
- Samochód: aveo t255 1,2 84km
- Silnik:
Re: Olej - skrzynia biegów
cosik dużo wchodzi u Ciebie- chyba w obu przypadkach wchodzi tyle samo - ok 1,6l
a lać możesz ten sam olej - ważne aby spełniał normę.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
Wg katalogów 1.6,ale w ASO gość powiedział,że ponad 2 litry i na forum gdzie gość remontuje skrzynie m32 podaje,że wlewa się do tego modelu skrzyni 2.2-2.4 litra,jest to ponad stan,ale to skrzynia ,której to służy-lepiej chłodzi olej pewne felerne łożysko
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
ciekawostka-wchodzę na my chevrolet i tam podane dane skrzyni : TRANS-MAN 6-SPEED M20 WR,a ASO mówi ,że M32 ....komu wierzyć?
M20 miałem we fiacie i była 5 biegowa,na 1 masie ,ta jest 6 biegowa na 2 masie.
Szukam też typu skrzyni w aveo 86 KM z 2012 i podane jest :5-bieg. skrzynia o szerokim za....(koniec zdania).
M20 miałem we fiacie i była 5 biegowa,na 1 masie ,ta jest 6 biegowa na 2 masie.
Szukam też typu skrzyni w aveo 86 KM z 2012 i podane jest :5-bieg. skrzynia o szerokim za....(koniec zdania).
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
przytoczę odp. firmy naprawiającej skrzynie,chyba się nie obrażą :
"Skrzynia M20 to niestety bliźniak skrzyni M32 i jest podobnie awaryjna.
Olej w skrzyni biegów Opel typu M20/M32 to niezwykle istotny element wpływający na żywotność przekładni.
Często olej jest niedoceniany przez użytkowników samochodów Opel w których zamontowano skrzynie biegów M20/M32.
Przy montażu skrzyni w fabryce do 2012 roku Opel zalewał wspomniane skrzynie biegów czerwonym olejem o symbolu GM1940182, Obecnie wlewany jest żółty olej oznaczony symbolem GM1940004.
Ponieważ skrzynie biegów M20/M32 są niezwykle czułe na jakość oleju na którym pracują dlatego warto go wymieniać po przejechaniu 60 tyś. km.
Przy wymianie należy pamiętać, aby skrzynia biegów została zalana ilością nie mniejszą niż 2,2 litra oleju. Jeśli skrzynia jest napełniana po naprawie (jest sucha w środku) to należy wlać do niej co najmniej 2,4 litra oleju.
Mimo, iż dokumenty serwisowe podają czasem mniejsze ilości, wlanie oleju o mniejszej ilości kończy się uszkodzeniem skrzyni biegów.
Olej GM1940182 to klasyczny olej przekładniowy firmy OPEL o charakterystycznym czerwonym kolorze, lany do większości skrzyń biegów produkowanych przez General Motors.
Jego właściwości pozwalają na zaspokojenie wymagań skrzyń przenoszących mniejsze obciążenia.
Przy skrzyniach, w których momenty przekraczają 200 Nm, niestety w przy dłuższej eksploatacji ulega szybkiej degradacji i przestaje spełniać swoją role w skrzyni biegów.
Przez wiele lat olej GM1940182 był olejem wlewanym m.in. do skrzyń biegów typu M20/M32. Prawdopodobnie przyczyniał się w dużym stopniu do uszkodzeń, które występowały w tych skrzyniach.
Od 2012 roku OPEL zaczął zalecać w skrzyniach biegów M20/M32 stosowanie oleju GM1940004, który miał wyeliminować wady stosowanego wcześniej oleju GM 1940182.
Postawiono na współpracę z firmą Petronas i sformułowano olej, który jest odpowiednikiem oleju stosowanego przez koncern FIAT w skrzyniach biegów M20/M32 – Tutela 75W85.
Olej oznaczono symbolem GM 1940004. To formulacja na estrowej bazie syntetycznej średnio uzupełnionej dodatkami.
Duża zawartość cynku przy dłuższej eksploatacji ma tendencje do absorbowania wody z powietrza co ujemnie wpływa na żywotność i jakość oleju.
Własności smarne dodatków EP przy obciążeniu zaspawania wytrzymują obciążenia do 2400 N.
Doskonałą alternatywą dla oleju serwisowego jest olej syntetyczny oparty na estrach FUCHS Sintofluid 75W80.
Bogaty zestaw dodatków sprawia, iż skrzynie M32 otrzymują w tym oleju wszystkie parametry, które wymagane są dla tych specyficznych przekładni.
Zbilansowany zestaw dodatku siarki i fosforu pozwala na doskonałe smarowanie przekładni nawet przy ekstremalnych obciążeniach - przy teście na aparacie czterokulowym olej ten wytrzymuje obciążenia dochodzące do 4400 N.
Śladowa zawartość cynku nie powoduje absorbcji wody/pary wodnej z otoczenia co nie degraduje parametrów oleju przy długich przebiegach.
Obecnie to najlepsza propozycja oleju przekładniowego do zalania skrzyni biegów M20/M32."
To samo proponują do skrzyni w aveo 1.2 86 KM ,tyle,że zgodnie z serwisówką-1.6litra,ale olej ten sam. "Interwał w przypadku tej skrzyni wymiany należy robić co około 120 tkm lub raz na 5-6 lat."
Wiadomo,że promują olej jakim operują,ale ważne są dla mnie dane wynikające z serwisowania oplowskich skrzyń biegów.
"Skrzynia M20 to niestety bliźniak skrzyni M32 i jest podobnie awaryjna.
Olej w skrzyni biegów Opel typu M20/M32 to niezwykle istotny element wpływający na żywotność przekładni.
Często olej jest niedoceniany przez użytkowników samochodów Opel w których zamontowano skrzynie biegów M20/M32.
Przy montażu skrzyni w fabryce do 2012 roku Opel zalewał wspomniane skrzynie biegów czerwonym olejem o symbolu GM1940182, Obecnie wlewany jest żółty olej oznaczony symbolem GM1940004.
Ponieważ skrzynie biegów M20/M32 są niezwykle czułe na jakość oleju na którym pracują dlatego warto go wymieniać po przejechaniu 60 tyś. km.
Przy wymianie należy pamiętać, aby skrzynia biegów została zalana ilością nie mniejszą niż 2,2 litra oleju. Jeśli skrzynia jest napełniana po naprawie (jest sucha w środku) to należy wlać do niej co najmniej 2,4 litra oleju.
Mimo, iż dokumenty serwisowe podają czasem mniejsze ilości, wlanie oleju o mniejszej ilości kończy się uszkodzeniem skrzyni biegów.
Olej GM1940182 to klasyczny olej przekładniowy firmy OPEL o charakterystycznym czerwonym kolorze, lany do większości skrzyń biegów produkowanych przez General Motors.
Jego właściwości pozwalają na zaspokojenie wymagań skrzyń przenoszących mniejsze obciążenia.
Przy skrzyniach, w których momenty przekraczają 200 Nm, niestety w przy dłuższej eksploatacji ulega szybkiej degradacji i przestaje spełniać swoją role w skrzyni biegów.
Przez wiele lat olej GM1940182 był olejem wlewanym m.in. do skrzyń biegów typu M20/M32. Prawdopodobnie przyczyniał się w dużym stopniu do uszkodzeń, które występowały w tych skrzyniach.
Od 2012 roku OPEL zaczął zalecać w skrzyniach biegów M20/M32 stosowanie oleju GM1940004, który miał wyeliminować wady stosowanego wcześniej oleju GM 1940182.
Postawiono na współpracę z firmą Petronas i sformułowano olej, który jest odpowiednikiem oleju stosowanego przez koncern FIAT w skrzyniach biegów M20/M32 – Tutela 75W85.
Olej oznaczono symbolem GM 1940004. To formulacja na estrowej bazie syntetycznej średnio uzupełnionej dodatkami.
Duża zawartość cynku przy dłuższej eksploatacji ma tendencje do absorbowania wody z powietrza co ujemnie wpływa na żywotność i jakość oleju.
Własności smarne dodatków EP przy obciążeniu zaspawania wytrzymują obciążenia do 2400 N.
Doskonałą alternatywą dla oleju serwisowego jest olej syntetyczny oparty na estrach FUCHS Sintofluid 75W80.
Bogaty zestaw dodatków sprawia, iż skrzynie M32 otrzymują w tym oleju wszystkie parametry, które wymagane są dla tych specyficznych przekładni.
Zbilansowany zestaw dodatku siarki i fosforu pozwala na doskonałe smarowanie przekładni nawet przy ekstremalnych obciążeniach - przy teście na aparacie czterokulowym olej ten wytrzymuje obciążenia dochodzące do 4400 N.
Śladowa zawartość cynku nie powoduje absorbcji wody/pary wodnej z otoczenia co nie degraduje parametrów oleju przy długich przebiegach.
Obecnie to najlepsza propozycja oleju przekładniowego do zalania skrzyni biegów M20/M32."
To samo proponują do skrzyni w aveo 1.2 86 KM ,tyle,że zgodnie z serwisówką-1.6litra,ale olej ten sam. "Interwał w przypadku tej skrzyni wymiany należy robić co około 120 tkm lub raz na 5-6 lat."
Wiadomo,że promują olej jakim operują,ale ważne są dla mnie dane wynikające z serwisowania oplowskich skrzyń biegów.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
No właśnie w kontekście rozważań odnośnie skrzyń M20/M32 - jaka skrzynia jest w naszych modelach która wymaga tak częstych wymian oleju i czy wlewasz ilości wg.instrukcji czy tak jak Benny nieco więcejnadamus pisze:nie przypominam bo .... nie ma takiej potrzeby (chyba że dla potomnych)
tylko sobie przypomniałem że był taki temat sprzęgła (chyba w temacie zamienników)
Do Benny - jaki masz typ i silnik- t255 84KM czy inny?
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
A które posiadają aprobatę GM? bo w tym temacie upodobań nie mam (ewent w temacie pań lub napojów wyskokowychkonradoo pisze:Możesz zalać z aprobatą GM. Firm dobrych jest dużo, zależy od Twoich upodobań.
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Tak, mam 1.2 16v 84 KM, olej w skrzyni... oj nie pamiętam, brałem od Konradoo podobno jakiś lepszy, zaproponowany przez Niego.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Olej nowej specyfikacji GM 1940004 kosztuje ok 55-60 zł litr,tutella (tożsama z GM 1940004) ok 40 zł,a zakupiłem polecany fuchs za 41 zł za litr. ASO podało,że można do 1.2 86KM wlać GM 1940004 i jest to skrzynia F17. M20 i M 17 zalewam tym samym olejem. M20 ma mi popracować z 4-5 lat ,więc nie będę oszczędzał.
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
Poszło do Ciebie zapytanie na PW ...ładnych parę dni temu, ale to też jakby nie działakonradoo pisze:Hmm a przypomnisz mi co??![]()
Jak coś to na PW bo wtedy pamiętam.
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
nasze skrzynie (1206ccm 84km) są pochodnymi od matiza - tam też wymieniało się olej (chyba co 30kkm - o ile pamiętam )
tego się trzymam- koszt w sumie niewielki
leje zawsze do korka sprawdzającego - do odkręcenia korków pasuje idealnie klucz nasadkowy 1/4 cala. tylko że dostęp jest dość trudny
i najważniejsze- nie wolno dokręcać na siłę
a co do wymiany-w japończykach też tak jest
ale już samochody europejskie nie wymagają wymiany (tak pisze w instrukcji obsługi
)
a co do wymiany-w japończykach też tak jest
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
pokopałem trochę w necie i nasza skrzynia ma oznaczenie Y4M HD 5/1 po wpisaniu jej do netu wyświetlaja się linki do olejów dla AVEO 
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
po spuszczeniu wszystkiego wchodzi ponad 2 litry-ciężko jest określić dokładnie
w instrukcji pisze że trzeba 2,1l ale ... po rozlaniu wchodzi mi ok 2,2-2,3l
zawsze trochę się rozleje 
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
A ile wchodzi do poziomu korka wlewowego który chyba jest z boku i więcej nie można wlać bo się przelewa ?serwis mówił że wystarczą 2 butelki bo zawsze nieco i tak zostaje z poprzedniego
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
2 butelki to troszeczkę za mało
zawsze muszę zalać więcej (tak jak pisałem wyżej) - oczywiście zalewam do korka kontrolnego - z boku skrzyni 
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
Dziś wymienił mi serwis i orzekł że jest ok ,bo o to pytałem - nie mam dostępu do kanału czy podnośnika bo bym zrobił to samodzielnie - może jak będę miał okazję to doleję ,bo też myślę że powinno być do poziomu korka kontrolnego i z niego się wysączać co oznacza koniec wlewania - sprawdzę gdzie są te korki na materiale który dostałem od Ciebie - w piątek szykuje mi się wyjazd więc musiałem to zrobić teraz w dostępny sposób 
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
wg instrukcji OIDP 2,1 litra. Chciałem zaoszczędzić i kupić 2 butelki, ale ostatecznie kupiłem 3 i nie żałuję. Weszło gdzieś w okolicach 2,35-2.4 litra, więc przy następnej wymianie będę mógł kupić 2 butelki. Zaoszczędzi się kilkadziesiąt złotych, a remont skrzyni przez nieprawidłowe smarowanie wielokrotnie droższy pewnie...
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
pewnie masz rację ale jak rzekł serwis "są różne szkoły"-koniec cytatu, samemu niestety trzeba dojść do prawdy i tu jest rola naszego portalu żeby do tego dojść 
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Dziś wymieniłem olej w skrzyni i silniku,mimo ,że do terminu wymiany jeszcze sporo.
Skrzynia-miał być wg Chevi od 2012 roku olej nowszej generacji ,a był starszej-czerwony i 1.8 litra (tak nijak,bo wg instrukcji 1.6,a wg serwisu skrzyń musi być 2.4 l -wg ASO gdy pytałem o wymianę,to też powiedzieli ,że skrzynia M20/32 do 2.5 litra wchodzi)-wlałem 2300 ml oleju fuchs sinufluid coś tam -zalecany do tych skrzyń.
Olej silnik-zalany był GM,ale było zimno i od razu mnie drażniło to klepanie silnika -brrrrr,juz kiedyś miałem corsę B i zalałem GM i to samo,wtedy po 2000 km wymieniłem na inny -markowszy,od tego czasu omijam GM oleje.
Skrzynia-miał być wg Chevi od 2012 roku olej nowszej generacji ,a był starszej-czerwony i 1.8 litra (tak nijak,bo wg instrukcji 1.6,a wg serwisu skrzyń musi być 2.4 l -wg ASO gdy pytałem o wymianę,to też powiedzieli ,że skrzynia M20/32 do 2.5 litra wchodzi)-wlałem 2300 ml oleju fuchs sinufluid coś tam -zalecany do tych skrzyń.
Olej silnik-zalany był GM,ale było zimno i od razu mnie drażniło to klepanie silnika -brrrrr,juz kiedyś miałem corsę B i zalałem GM i to samo,wtedy po 2000 km wymieniłem na inny -markowszy,od tego czasu omijam GM oleje.
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Jeszcze nigdy nie wymieniałem sam oleju z w skrzyni. Trzeba zmieniać podkładkę/śrubę tak jak przy wymianie oleju? No i w końcu jaki olej i ile wlać do Aveo 1.2 8v 2006 T250?
I czy do zalania potrzebna jest jakaś pompka? Wlew jest z boku skrzyni.
I czy do zalania potrzebna jest jakaś pompka? Wlew jest z boku skrzyni.
-
nadamus
- Specjalista
- Silnik:
do aveo z 2006r. nie potrzebujesz podkładek (skrzynie t200, t250 i t255 są takie same) - tam jest wkręt "stożkowy" i sam się dociska
potrzebujesz tylko kanału lub podnośnika, klucz nasadkowy (wystaeczy samo pokrętło z przedłużką 1/4 cala) i ... olej. najlepiej nalewać jest "strzykawką" (takie coś jak na zdjęciach) i trochę chęci
czasami (dla wygody) lepiej jest odkręcić koło 
- Załączniki
-
- olejarka.jpg (106.77 KiB) Przejrzano 5441 razy
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Albo zwykłą strzykawką "setką" z apteki + dłuższy wężyk
Choć jeśli musimy wlać dwa litry, to chwilę to trwa 
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
-
flebuss
- Wymiatacz
- Kontakt:
W tzw. międzyczasie wymieniłem olej - GM który niespodziewanie znalazłem w garażu choć nijak nie pamiętam kiedy go kupiłem - dobrze że go znalazłem( choć szukałem czegoś innego) - bo bym jeszcze raz go kupił a miałem zamiar wziąć coś innej marki
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Nadszedł czas,aby usunąć wyciek ze skrzyni w Aveo 1.2 . Wg ASO jest to skrzynia F17 ,gdzie wg książki wchodzi 1.6 litra oleju. Ciekawostka-mechanik zrzucił stary olej poprzez zdjęcie pokrywy mechanizmu różnicowego ,uszczelnił i..wlewając weszło 1.3 litra,więcej nie da rady bo wylewa się otworem wlewu. O co kaman? Mechanik mówi ,że robi zgodnie ze sztuką-wlewa , olej przelewa się otworem,odczekuje chwilkę,dolewa i szybko zakręca korek . Wg instrukcji brakuje 300 ml ,ale nie chce wejść to brakujące.