Od kilku dni w moim Aveo występuje dziwny problem. Otóż przy normalnej jeździe jest wszystko w porządku, "płynne" nierówności są pokonywane i wybierane przez zawieszenie bez problemu. Problem zaczyna się po dociążeniu prawej strony (czyli w lewym zakręcie) i dynamicznych nierównościach (torowisko, dziura) - wtedy z prawego tyłu dochodzi dźwięk łomotu przenoszący się na całą budę - dźwięk taki jakby zamiast amortyzatora ktoś wsadził sztywną rurę która przenosiłaby siły na budę... Czy tak zachowywałaby się wybita tuleja na belce czy raczej może się coś dziać z amorem (na oko pracuje OK, po naciśnięciu bagażnika pracuje płynnie, żadnego bujania, "wygasza" po jednym razie). Proszę o sugestie - o co kaman...
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
t250 - problem z tylnym zawieszeniem...
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
t250 - problem z tylnym zawieszeniem...
Witam!
Od kilku dni w moim Aveo występuje dziwny problem. Otóż przy normalnej jeździe jest wszystko w porządku, "płynne" nierówności są pokonywane i wybierane przez zawieszenie bez problemu. Problem zaczyna się po dociążeniu prawej strony (czyli w lewym zakręcie) i dynamicznych nierównościach (torowisko, dziura) - wtedy z prawego tyłu dochodzi dźwięk łomotu przenoszący się na całą budę - dźwięk taki jakby zamiast amortyzatora ktoś wsadził sztywną rurę która przenosiłaby siły na budę... Czy tak zachowywałaby się wybita tuleja na belce czy raczej może się coś dziać z amorem (na oko pracuje OK, po naciśnięciu bagażnika pracuje płynnie, żadnego bujania, "wygasza" po jednym razie). Proszę o sugestie - o co kaman...
Nowa odma dobra na wszystko!!!
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
-
flebuss
- Wymiatacz
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Re: t250 - problem z tylnym zawieszeniem...
Szkoda dywagować - kanał lub podnośnik i łomik do podważania, bo w sumie i tak będziesz do tego zmuszony 
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
1. A czy jesteś pewien, że chodzi o tył ? Czy pasażer to potwierdza ?
Czasem dźwięk w aucie dziwnie się rozchodzi.
2. Może faktycznie to łożysko ? Chociaż przy dużym stopniu zużycia powinno dawać monotonny szum także podczas normalnej jazdy.
3. U mnie zerwane tuleje belki dawały inne objawy, raczej popiskiwały na łukach, bo się cała belka przesunęła w granicy luzu uszek belki w widełkach podwozia i przycierało. Zmieniło się też położenie poprzeczki kierownicy podczas jazdy na wprost - była lekko skoszona. U mnie doszło tylko do odspojenia się gumy od tulei. Jeśli jednak guma byłaby mocno wyszarpana, to kto wie ??? Usterka tych tulei jest bardzo typowa w T250, do tego po Wrocławiu .... rozważ to.
4. Reasumując - flebuss ma rację, chyba pora na część praktyczną.
2. Może faktycznie to łożysko ? Chociaż przy dużym stopniu zużycia powinno dawać monotonny szum także podczas normalnej jazdy.
3. U mnie zerwane tuleje belki dawały inne objawy, raczej popiskiwały na łukach, bo się cała belka przesunęła w granicy luzu uszek belki w widełkach podwozia i przycierało. Zmieniło się też położenie poprzeczki kierownicy podczas jazdy na wprost - była lekko skoszona. U mnie doszło tylko do odspojenia się gumy od tulei. Jeśli jednak guma byłaby mocno wyszarpana, to kto wie ??? Usterka tych tulei jest bardzo typowa w T250, do tego po Wrocławiu .... rozważ to.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Znajomy miał tak w fordzie ostatnio,miał popękaną felgę..
O partsy pisz PW.
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Na 99% tył, wg mnie jak również pasażera z tyłu...tdon pisze:1. A czy jesteś pewien, że chodzi o tył ? Czy pasażer to potwierdza ?
Zgadzam się z Tobą - wszystkie padnięte lożyska w moich samochodach dawały oznaki jak mówisz..tdon pisze:2. Może faktycznie to łożysko ? Chociaż przy dużym stopniu zużycia powinno dawać monotonny szum także podczas normalnej jazdy.
No i nadszedł czas na część praktyczną - na razie tylko "podblokową". IMO w dziwny sposób rozjechana jest tulej belki. Belka przesunięta jest w uchu i przylega do jednej płaszczyzny - co mnie bardzo dziwi na drugim kole jest centralnie - czyżby cała belka nie trzymała geometrii ?tdon pisze:3. U mnie zerwane tuleje belki dawały inne objawy, raczej popiskiwały na łukach, bo się cała belka przesunęła w granicy luzu uszek belki w widełkach podwozia i przycierało. Zmieniło się też położenie poprzeczki kierownicy podczas jazdy na wprost - była lekko skoszona. U mnie doszło tylko do odspojenia się gumy od tulei. Jeśli jednak guma byłaby mocno wyszarpana, to kto wie ??? Usterka tych tulei jest bardzo typowa w T250, do tego po Wrocławiu .... rozważ to.
Jak już pisałem tuleja wygląda dziwnie - guma wygląda nie na zerwaną, rozerwaną ale jakby rozjechana w wysokiej temperaturze, guma jest optycznie jakby "roztopiona", uplastyczniona....
Pannowie - zapodaję foty - proszę o opinie:
- Załączniki
-
- IMG_20151028_160156901`.jpg (245.6 KiB) Przejrzano 4246 razy
-
- IMG_20151028_160133399`.jpg (245.11 KiB) Przejrzano 4246 razy
-
- IMG_20151028_160032687`.jpg (245.46 KiB) Przejrzano 4246 razy
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 16:53 przez MIDO, łącznie zmieniany 3 razy.
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Felga aluminiowa... jeśli to nie tuleja opisana w poście powyżej to pojeżdżę na dojazdówce...konradoo pisze:Znajomy miał tak w fordzie ostatnio,miał popękaną felgę..
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Czyżby tulejki do roboty, najlepiej już oby dwie wymienić.
O partsy pisz PW.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Przecież widać na zdjęciach jak drut - obie tuleje zerwane i do wymiany. Belka przesunięta o tyle, ile mogła. Być może na łukach przesuwa się już w obrębie luzu "w tę i z powrotem" i stąd stukanie. Życzę szybkiej i bezproblemowej wymiany.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 17:44 przez tdon, łącznie zmieniany 1 raz.
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
wszystkie zdjęcia przedstawiają jedną tuleję, prawą - stamtąd dochodzi łomot...tdon pisze:Przecież widać na zdjęciach jak drut - obie tuleje zerwane i do wymiany.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jeśli zerwana jest tylko jedna, to z punktu widzenia belki jest jeszcze gorzej, bo jest teraz wielokrotnie przeginana ( ale raczej w to wątpię) i za chwilę może być do wymiany jeszcze belka, bo się zdeformuje albo nadłamie.
Zwróć uwagę, że w takiej sytuacji druga tuleja jest nadmiernie obciążona usiłując utrzymać całość na miejscu.
Czy w takich okolicznościach zamierzasz wymienić tylko jedną tuleję ?????
Naprawdę nie widzisz tego na zdjęciach ???
Ucho belki powinno być pośrodku luzu w widełkach podwozia, a jest przesunięte na maxa i doparte do jednego boku.
Myślisz że te wystające fafrocle z gumy masz od nowości ???
To są nadlewki, które normalnie są wewnątrz tulei a po jej zerwaniu i przesunięciu ucha wysunęły się na zewnątrz.
Zwróć uwagę, że w takiej sytuacji druga tuleja jest nadmiernie obciążona usiłując utrzymać całość na miejscu.
Naprawdę nie widzisz tego na zdjęciach ???
Ucho belki powinno być pośrodku luzu w widełkach podwozia, a jest przesunięte na maxa i doparte do jednego boku.
Myślisz że te wystające fafrocle z gumy masz od nowości ???
To są nadlewki, które normalnie są wewnątrz tulei a po jej zerwaniu i przesunięciu ucha wysunęły się na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 18:06 przez tdon, łącznie zmieniany 2 razy.
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
A w którym momencie napisałem że wymienię tylko jedną ?? ?? ? Chyba tylko idiota mając rozbebrane pół zawieszenia z tyłu bedzie oszczędzał na 1 tulei... Oczywiście że do roboty idą z założenia obie. Napisałem tylko że druga stoi centralnie w uchu co mnie bardzo zdziwiło...tdon pisze:Widzę. Nieważne. Belka jest chyba na tyle sztywna, że nie przesunie się po zerwaniu jednej tulei. Zapewne zerwane są obie.
A jeśli zerwana jest tylko jedna, to z punktu widzenia belki jest jeszcze gorzej, bo jest teraz wielokrotnie przeginana ( ale raczej w to wątpię) i za chwilę może być do wymiany jeszcze belka.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Doedytowałem poprzedni post. Mnie też to trochę dziwi. U mnie w T250 poleciały obie.
Upewnij się, że szerokość tulei wewnętrznej wynosi 70mm, bo podobno były jeszcze jakieś inne.
Jak chcesz najtańsze tuleje, to kupisz po ok. 20 zł. Najtańsze Z DOBRYCH dostaniesz po ok. 60 zł za sztukę.
Upewnij się, że szerokość tulei wewnętrznej wynosi 70mm, bo podobno były jeszcze jakieś inne.
Jak chcesz najtańsze tuleje, to kupisz po ok. 20 zł. Najtańsze Z DOBRYCH dostaniesz po ok. 60 zł za sztukę.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale jaja !
Aż się tam roi od moich tekstów
Jest nawet fotka mojego T250
Aż się tam roi od moich tekstów
Jest nawet fotka mojego T250
-
JeffreyTheFirst
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Kalos
- Silnik: 1.2, F12S3, 72 KM, benz.
- Kontakt: