Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
I po III przeglądzie
-
Adam1612
- Stały bywalec
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 2013 HTB
- Silnik: 1,8 2H0
- LPG: TAK
I po III przeglądzie
Dzisiaj zaliczyłem w MM Cars trzeci przegląd.
Przebieg do tego czasu to 44630. Koszt w serwisie 331 z przeglądem gazu + części od Konrada 230 + olej Dexos kupiony jakiś czas temu za niecałe 90 pln.
Od jakiegoś czasu dobiegało z tyłu stukanie - dzisiaj zdiagnozowali to na jarzmo hamulca tylnego. No i idzie do wymiany.
Do tej pory na gwarancji naprawiali skrzynię biegów - padły jakieś łożyska i robili auto 3 tygodnie.
No i jeszcze lusterka których obudowy robią się białe.
Ślubna mówi , że trochę dużo tych napraw jak na nowe auto
Przebieg do tego czasu to 44630. Koszt w serwisie 331 z przeglądem gazu + części od Konrada 230 + olej Dexos kupiony jakiś czas temu za niecałe 90 pln.
Od jakiegoś czasu dobiegało z tyłu stukanie - dzisiaj zdiagnozowali to na jarzmo hamulca tylnego. No i idzie do wymiany.
Do tej pory na gwarancji naprawiali skrzynię biegów - padły jakieś łożyska i robili auto 3 tygodnie.
No i jeszcze lusterka których obudowy robią się białe.
Ślubna mówi , że trochę dużo tych napraw jak na nowe auto
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: I po III przeglądzie
A bo widzisz, tak to jest że wielu długo zastanawiało się na wyborem silnika w Cruze między 1,8 a 1,4T. Wielcy teoretycy forów internetowych oczywiście nakłaniali do 1,8, bo to wolnossący i na pewno długowieczny silnik, do którego dodatkowo nie wkładają rozsypującej się na każdym kroku skrzyni M32. Wybór zatem wydawał się prosty, każdy woli mieć spokojną głowę, niż trochę więcej pod pedałem i jeden bieg więcej, ale za to problemy.
Teraz okazało się, że w 1,8 padają jak muchy koła zmiennych faz rozrządu i niedomagają skrzynie 5-biegowe, bo wypada jedynka i dzieją się różne inne problemy. Tymczasem 1,4T ogłaszany jako silnik z papieru powoli dostaje opinię pancernego, daje dużo więcej frajdy z jazdy, jest cichszy i mniej pali. Do tego ma 6-biegowa skrzynia M32, na której nie pozostawiano na forach suchej nitki, ale za to w 2012 dokonano w niej modernizacji obudowy oraz wlano lepszy olej i jak dotąd wysypu awarii nie ma... Wniosek, jak Cię auto wkurza to sprzedaj i kupuj 1,4T
Teraz okazało się, że w 1,8 padają jak muchy koła zmiennych faz rozrządu i niedomagają skrzynie 5-biegowe, bo wypada jedynka i dzieją się różne inne problemy. Tymczasem 1,4T ogłaszany jako silnik z papieru powoli dostaje opinię pancernego, daje dużo więcej frajdy z jazdy, jest cichszy i mniej pali. Do tego ma 6-biegowa skrzynia M32, na której nie pozostawiano na forach suchej nitki, ale za to w 2012 dokonano w niej modernizacji obudowy oraz wlano lepszy olej i jak dotąd wysypu awarii nie ma... Wniosek, jak Cię auto wkurza to sprzedaj i kupuj 1,4T
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Wydaje mi się że głębszymi argumentami była zdecydowanie niższa cena silnika 1,8 oraz przystosowanie do gazowania.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Paweł, Twoja teoria może i jest właściwa ale ile sprzedano silników 1,8 a ile 1,4T ? Jakie przebiegi zostały wykonane tymi silnikami. Poczekajmy może jeszcze 2-3 lata i zobaczymy jaka jest trwałość. Możliwe że 1,4T jest rzeczywiście lepszy od 1,8 ale ja jeszcze bym się z tym wstrzymał przez te 2-3 lata.

Tylko gdzie kupić w Polsce nowy 1.4 ?pawelwaw84 pisze: Wniosek, jak Cię auto wkurza to sprzedaj i kupuj 1,4T
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Nowy 1.4T to chyba tylko w opelu 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Kontakt:
Różnica w cenie nie była aż taka ogromna, chyba coś koło 3-4tys. zł. Ten silnik też się doskonale gazuje, ba nawet w Astrze wychodzi z gazem zamontowanym w fabryce. Nie jest to też taka nowość, bo przecież w Cruze pojawił się w 2012 roku, ale w Astrze jeździ już od 2009. No niestety nowego Cruze już kupić nie można, ale od czasu do czasu jakiś w miarę świeży egzemplarz się trafia na rynku wtórnym. Ja w każdym razie trzymam kciuki, że może jednak kiedyś Cruze II do Europy dotrze
1,5T w odchudzonej budzie dostarczy na pewno frajdy z jazdy 
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
Adam1612
- Stały bywalec
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 2013 HTB
- Silnik: 1,8 2H0
- LPG: TAK
Auto mnie nie wkurza na tyle żeby je sprzedawać.
Tym bardziej , że żeby kupić Cruza sprzedaliśmy 3 letnią Kia Ceed kombi.
Jak pisze Wojtek , przeważyła możliwość gazowania i dobra cena jak na wersję wyposażenia - na ile ta cena była pomyłką salonu to nie wiem. Decyzja o zakupie zapadła w niedzielę w ciągu 3 minut. A w poniedziałek koło południa byliśmy w salonie zaklepać auto
Fajnie się jeździ , fajna wersja. Ogólnie nie mogę narzekać.
Jedynie czego mi "brakuje" to bagażnika. Jakby była opcja wzięcia kombi to bym się nie zastanawiał.
Jak moje damy gdziekolwiek jadą to najlepiej żeby Combo Vanem za nimi jechał
Tym bardziej , że żeby kupić Cruza sprzedaliśmy 3 letnią Kia Ceed kombi.
Jak pisze Wojtek , przeważyła możliwość gazowania i dobra cena jak na wersję wyposażenia - na ile ta cena była pomyłką salonu to nie wiem. Decyzja o zakupie zapadła w niedzielę w ciągu 3 minut. A w poniedziałek koło południa byliśmy w salonie zaklepać auto
Fajnie się jeździ , fajna wersja. Ogólnie nie mogę narzekać.
Jedynie czego mi "brakuje" to bagażnika. Jakby była opcja wzięcia kombi to bym się nie zastanawiał.
Jak moje damy gdziekolwiek jadą to najlepiej żeby Combo Vanem za nimi jechał
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Kontakt:
W drugiej połowie 2012 już były, ale tylko w htb i combi.barus pisze:Niestety w 2012r nie było takiej opcji wyboru 1.4T w Cruze
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wcale nie tak mało zważywszy że gaz w MY13 był za złotówkę, czyli kolejne 4tys do przodu.pawelwaw84 pisze:Różnica w cenie nie była aż taka ogromna, chyba coś koło 3-4tys. zł.
To nie dokładnie ten sam silnik. Ten gazowalny z opla właśnie jest w wersji materiałowej przystosowanej do gazu(a'la opcja KL7 dla 1,8), czego w 1,4T chevi nie było. To ma znaczenie jeżeli nie chce się po 30tys km wymieniać szklanek lub głowicy.Ten silnik też się doskonale gazuje, ba nawet w Astrze wychodzi z gazem zamontowanym w fabryce.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Wydaje mi się ze opinia o sypiacych się 1.8 to trochę mit. Zawsze należy zadać sobie pytanie ile ich jeździ, ile pisze a ile się odzywa jak jest problem. Mój 1.8 ma 90kkm i zero problemów.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Nie ma róży bez kolców,choć porównując stare t18sed było mniej awaryjne,o wiele. Moc ciężko porównać.
O partsy pisz PW.
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
wszim to raczej problem który się tutaj kreuje, na razie z KZFR nie mam żadnego problemu, ja jak wstaje rano to też skrzypie 
P.s. mówimy o awaryjności, a komuś w ogóle ono padło? Bo na razie dywagujemy nad tym co sie może stać że sobie tam troche postuka przy odpalaniu, przynajmniej ja mam takie wrażenie.
P.s. mówimy o awaryjności, a komuś w ogóle ono padło? Bo na razie dywagujemy nad tym co sie może stać że sobie tam troche postuka przy odpalaniu, przynajmniej ja mam takie wrażenie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Wojtek, Awatar ma trochę racji z tymi kołami KZFR i te sekundowe stuki pojawiające od czasu do czasu po dłuższych postojach to nie jest usterka. Tak też twierdzą na forum Opla.
Awatar, chyba trochę przesadziłeś, że to na tym forum kreujemy ten problem
Czyżbyś nie zaglądał na inne fora 
Awatar, chyba trochę przesadziłeś, że to na tym forum kreujemy ten problem
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Ja swojego zamawiałem w lutym a odbierałem w końcu maja i wtedy nie było takiego wyboru.pawelwaw84 pisze:W drugiej połowie 2012 już były, ale tylko w htb i combi.barus pisze:Niestety w 2012r nie było takiej opcji wyboru 1.4T w Cruze
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
barus dokładnie tak jest, nie czytam innych for 
moje wypowiedzi są oczywiście zawsze subiektywne - nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
moje wypowiedzi są oczywiście zawsze subiektywne - nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety padłoAvatar pisze: P.s. mówimy o awaryjności, a komuś w ogóle ono padło? Bo na razie dywagujemy nad tym co sie może stać że sobie tam troche postuka przy odpalaniu, przynajmniej ja mam takie wrażenie.
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Ok to mamy jeden przypadek i żadnej pewności że awaria była z tym zjawiska związana.
Inna kwestia że chyba nic z tym zrobić się nie da w sensie zmienić / naprawić.
Inna kwestia że chyba nic z tym zrobić się nie da w sensie zmienić / naprawić.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
I to mnie martwi
. Na razie jedynie działania placebo - typu zmiana oleju na nie-GM, lub wywalenie sitek. Pierwsze dla mnie placebo stricte, drugie nie potrafię zdecydować czy ma sens.
-
paulr
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
Ja kupowałem pod koniec października 2012 i chcialem najpierw cruza kombi i owszem w cennikach byly ale dostepnosci nie bylo. Nie bylo ich jeszcze w jakism tam podgladzie i z tego co mi powiedziano mala byla szanas na 1.4t w 2012. Bo pojawialy sie tylko pojedyncze modele najczesciej w najdrozszej wersji jeszcze:-)barus pisze:Ja swojego zamawiałem w lutym a odbierałem w końcu maja i wtedy nie było takiego wyboru.pawelwaw84 pisze:W drugiej połowie 2012 już były, ale tylko w htb i combi.barus pisze:Niestety w 2012r nie było takiej opcji wyboru 1.4T w Cruze
-
gck01
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
mój kruz przy 3 przeglądzie wypadł w porządku. na liczniku 41 tyś. km zaledwie. od zakupu bez awarii. mam nadzieje że tak będzie jeszcze przez kilka lat. pewnie wcześniejszemu Passatowi B5 ( z nieśmiertelnym 1,9 tdi)nie dorówna. jak go sprzedawałem na liczniku miał 280 tyś. przy 10 latach użytkowania. nie dawno przez przypadek spotkałem nowego właściciela jeździ i jest zadowolony.
podsumowując jestem zadowolony z samochodu spełnia zupełnie moje oczekiwania. byle tak dalej.
gwarancja kończy sie pod koniec listopada. chcę jeszcze dokładnie wszystko po sprawdzać. na szczęście mąż siostry żony pracuje w warsztacie więc w zasadzie mogę być pewien że podejdzie solidnie do sprawy.
podsumowując jestem zadowolony z samochodu spełnia zupełnie moje oczekiwania. byle tak dalej.
gwarancja kończy sie pod koniec listopada. chcę jeszcze dokładnie wszystko po sprawdzać. na szczęście mąż siostry żony pracuje w warsztacie więc w zasadzie mogę być pewien że podejdzie solidnie do sprawy.
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Mój dobiega do 5 przeglądu. W sumie prawie 3 lata bez większych uwag.
Trochę niedomaga sprzęgło - ASO zdiagnozowało sprężyny tłumiące drgania skrętne - ale nie chcą już tego naprawiać na gwarancji. Podobnie jak złażącego chromu z gałki zmiany biegów.
Trochę niedomaga sprzęgło - ASO zdiagnozowało sprężyny tłumiące drgania skrętne - ale nie chcą już tego naprawiać na gwarancji. Podobnie jak złażącego chromu z gałki zmiany biegów.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- Kaczy
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Samochód: Black Cruze SW 2.0D
- Silnik:
- Kontakt:
Ja kilka dni temu zaliczyłem 3 przegląd. Poza samym przeglądem doszły tarcze+klocki przód, klocki tył i filtr powietrza (bo chciałem). Na gwarancji zgłosiłem schodzący lakier z lusterek (uznali bez zająknięcia - wymiana całych lusterek). Poinformowali mnie również o akcji serwisowej związanej z wymianą zbiorniczka wyrównującego płyn chłodniczy, że coś tam niby pęka, czy rozszczelnia się na łączeniu.
Poza tym, auto bez problemów, wszystko sztywne, zero wycieków, silnik pracuje bardzo dobrze, sprzęgło ok, skrzynia ok, nadwozie ok, bez żadnych oznak korozji, wnętrze jak nowe (ale to już raczej kwestia mojego pedantyzmu
).
Poza tym, auto bez problemów, wszystko sztywne, zero wycieków, silnik pracuje bardzo dobrze, sprzęgło ok, skrzynia ok, nadwozie ok, bez żadnych oznak korozji, wnętrze jak nowe (ale to już raczej kwestia mojego pedantyzmu