Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

po raz kolejny światła ....

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Robbo
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Re: po raz kolejny światła ....

Post autor: Robbo »

A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Regulacja służy zapewne do załączania - przełączania z świateł dziennych na mijania ?
Jaka jest procedura ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

no to tutaj to tylko barus ;)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Robbo pisze:A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Regulacja służy zapewne do załączania - przełączania z świateł dziennych na mijania ?
Jaka jest procedura ?
Nic tam nie reguluj. Moduł jest odpowiednio wyregulowany. Jak zaczniesz go regulować po swojemu to się zamotasz całkiem.
Teraz priorytetem dla Ciebie jest to abyś prawidłowo podłączył moduł w instalację i na tym się skup.
Wyłącznik możesz zainstalować na zasilaniu.
Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar »

Ja podczas mojej eksploatacji troszeczke przesunalem punkt przelaczania na mijania na ciut później tzn. jak jest mniej światła aby przy zachodzie słońca nie świrował przy przejeżdżaniu przez większe cienie budynków itp. Akurat u mnie to się często pojawiało. Proponuje te nastawy zostawić tak jak są, mi bardzo pasowały.
Fabryczne zachowanie z BCM czasami troche drażni ale w nim zawsze idzie ręcznie klepnąć w lewo i wyłacza się automatyke :)
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

barus pisze:
Robbo pisze:A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Jaka jest procedura ?
Nic tam nie reguluj. Moduł jest odpowiednio wyregulowany. Jak zaczniesz go regulować po swojemu to się zamotasz całkiem.
Teraz priorytetem dla Ciebie jest to abyś prawidłowo podłączył moduł w instalację i na tym się skup.
Dziękuje za wjaśnienie! :Y
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Myslalem ze budujesz sam uklad :H
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Dziękuje wszystkim za informację ! Żaden zemnie elektronik !! Powiedzmy elektryk . Dlatego mam zasadę dopytywania i analizowania do bólu :piwo: :piwo3: :ok:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

No to mam info z Delta Plus.

Nie robią tego w żaden inny sposób jak robiło to MMCars. Wiem ze jest kilka osob obsługujących kody VCI. Jeden z nich jest cholernym służbista i działa zgodnie z wytycznymi, to wtedy wysyłają raz jeszcze , bo na drugiej zmianie jest Polak, ktory wie o co chodzi i wydaje kody VCI.

Robia to pod ryzykiem reprymendy z centrali, ale robią bo wiedzą ze jest łatwa kasa z tego. Jak długo tego nikt nie wie. W Polsce nikt tego nie robi bo poszła wewnętrzna notatka o zakazie zdejmowania blokady "skandynawii". Czemu pytajcie tych jajogłowych z centrali w Warszawie.

EDIT: poziom wersji nie ma znaczenia
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

barus pisze:
Jaka jest procedura ?
Jaka jest zwłoka przy przełączanie - załączanie tego modułu przy ponownym uruchomieniu pojazdu? Dzisiaj około 18 przy wielokrotnej próbie uruchomienia załączały się każdorazowo światła mijania pomimo że było jeszcze dość widno :zastanawiasie: :shock:
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Widno, ciemno to jest twoje odczucie, czujnik mierzy lx i wie kiedy ma to załaczyć. Niestety w Chevrolecie jest to troszke za wczesnie jak na moj gust i porownanie z innymi samochodami.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Ale po dwu trzykrotnym przekręcenie pokrętła na pozycje 0 następowało wyłączenie świateł mijania! Czy to jest prawidłowe zachowanie tego modułu? :zastanawiasie:
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Robbo pisze:Ale po dwu trzykrotnym przekręcenie pokrętła na pozycje 0 następowało wyłączenie świateł mijania! Czy to jest prawidłowe zachowanie tego modułu? :zastanawiasie:
Dzisiaj rano moduł zadziałał prawidłowo . Próba przekracza pokrętła na pozycje 0 nie umożliwiała załączenia świateł mijania :ocochodzi:
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Robbo pisze:
barus pisze: Jaka jest zwłoka przy przełączanie - załączanie tego modułu przy ponownym uruchomieniu pojazdu?
:ocochodzi: Nie ma zwłoki działania tego modułu przy ponownym załączaniu. Zawsze po uruchomieniu silnika światła mijania załączają się lub nie stosownie do poziomu oświetlenia na zewnątrz i nie ma znaczenia jaka jest pora dnia. Jeśli w dzień jest pochmurno, pada deszcz, wjeżdżamy do tunelu lub do lasu to światła mijania mogą się załączyć.
Jeszcze jedno, napisz mi jaki przełącznik świateł masz w samochodzie, z funkcją "AUTO" czy bez.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

barus pisze:
Robbo pisze:
barus pisze: Jaka jest zwłoka przy przełączanie - załączanie tego modułu przy ponownym uruchomieniu pojazdu?
:ocochodzi: Nie ma zwłoki działania tego modułu przy ponownym załączaniu. Zawsze po uruchomieniu silnika światła mijania załączają się lub nie stosownie do poziomu oświetlenia na zewnątrz i nie ma znaczenia jaka jest pora dnia. Jeśli w dzień jest pochmurno, pada deszcz, wjeżdżamy do tunelu lub do lasu to światła mijania mogą się załączyć.
Jeszcze jedno, napisz mi jaki przełącznik świateł masz w samochodzie, z funkcją "AUTO" czy bez.
Z funkcją AUTO korzystając z okazji jak postępować z włącznikiem zasilającym moduł czy można w czasie pracy zapłonu :zastanawiasie:
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Wyłącznik modułu musi być załączony na stałe. Zamontowany został tylko na wypadek uszkodzenia się modułu i by można go było wyłączyć. Moduł ten i tak jest wyłączany za każdym razem, gdy wyjmiemy kluczyk ze stacyjki.
Mógłbyś mi napisać, jaka pozycja na wyłączniku świateł oznacza u Ciebie pozycję "O"
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, o 16:47 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

O z kreską Auto postojowe mijania
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Dla przypomnienia podaję, że aby wyłączyć lub załączyć światła mijania (wbrew woli automatu) przekręcamy gałkę wyłącznika świateł w lewo i tak trzymamy co najmniej 2 sekundy. Nie robimy krótkich klików.
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Lokalizacja wjazdu do garaż powodowało złudzenie ilości światła co powodowało złudzenie że moduł działa niewłaściwe :H
Robbo
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Światła DRL w przeciwmgielnych 8-)

Zgodnie z twoimi wytycznymi zastosowałem przekaźnik świateł ( szare puszka ) - ponieważ przełącznik elektroniczny z ledami robił stroboskop. Zastosowałem Ringi od BMW kupione w Jafra. To co najwonniejsze to rozmontowanie świateł przciwmielnych ( tak jak większości reflektorów należy rozkleić ) Najlepiej mieć zapasowy halogen ( mam na zbyciu) i spokojnie wszystko dopasować - wszystko jest na fotografi. Odnośnie wymontowania i zamontowania lampy przciwmgielnej to wg technologi należy zdemontować poszycie zderzaka. Ale można przy próbie dobrej woli po odpięciu przedniej części zakola zdemontować.
Załączniki
Ring  8.jpg
Ring 8.jpg (100.18 KiB) Przejrzano 4485 razy
Ring  6.jpg
Ring 6.jpg (84.32 KiB) Przejrzano 4485 razy
Ring  3.jpg
Ring 3.jpg (107.04 KiB) Przejrzano 4487 razy
Ring  2.jpg
Ring 2.jpg (81.28 KiB) Przejrzano 4487 razy
Ring  1.jpg
Ring 1.jpg (100.02 KiB) Przejrzano 4487 razy
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, o 10:55 przez Robbo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Możesz więcej napisać co zrobiłeś?
Awatar użytkownika
sunluci
Bywalec
Imię: Damian
Samochód: Orlando LT+ 1,8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: sunluci »

Z pania Iwona Jagiello to ja juz tez korespondowalem :-) Fajna jest.
Sorry, ale to odniosilo sie do postu z wrzesnia z 2014. Ooops.
Awatar użytkownika
sunluci
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Robbo pisze:Światła DRL w przeciwmgielnych 8-)
....
Witam wszystkich. To tez mam za soba. Tyle tylko, ze swiatla przyslal mi kumpel z USA: przeciwmgielne z ringami. Ringi => DLR.
Podlaczone to jest prosto pod (nie pamietam teraz numeru) zlacze pompy paliwowej, zeby sie wlaczaly z automatu. Niemniej jednak mam tez przelacznik, ktorym moge te ringi wylaczyc (np: Wlochy, Wegry w miastach, czy Niemcy, itp). Bardzo ladnie to wyglada, ale... jak na moj gust, troche slabo swieca.
Tyl i tablice mam wylaczone na "kostkach" (od strony pasazera). Niewiele na ten temat moge powiedziec, bo to kumpel robil. Gdybym wiedzial, ze pare kilometrow dalej, w Delta Trans robia "cuda", to pewnie bym sobie dal wylaczyc swiatla tam i nie czekal dwoch godzin, zanim kumpel przetestowal: klakson, wycieraczki, dmuchawe, i inne cuda - wianki, az doszedl do tego, co trzeba zmienic, zeby bylo fajnie.

I tak sobie mysle, ze fajnie byloby wlaczyc sobie doswietlanie zakretow, zamykanie szyb na pilocie, zamykanie drzwi po starcie, pulsujace swiatla stopu (np: 10x) ...
Ktos kiedys mi radzil, zebym sprzedal to auto i kupil sobie "Bedziesz-Mial-Wydatki" = BMW. Ale ja sie uparlem troche na to w sumie bardzo fajne auto.
Niemniej jednak te rzeczy to juz lata, lata temu mialem w BeeMkach, wiec dlaczego nie w Orlando?

Przy okazji i - naturalnie, za co z gory przepraszam - off topic: mamy jedno gniazdo ODBII. A ja bym potrzebowal dwa :-) Jakies pomysly?

Serdecznie pozdrawiam, SL
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Niestety OBD2 nie rozmnożysz. Chyba że chcesz się łączyć równocześnie z dwoma niezależnymi modułami które są na osobnych pinach.
Awatar użytkownika
sunluci
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Pytalem Uncle G* o "doubler, adapter, splitter, etc. Znalazlem: http://www.aliexpress.com/item/30cm-ODB ... 708.fh4sgK

Potrzebowalbym taki doubler, gdyz:
- mam jedne (bardzo tani zreszta, ale swietnie dzialajacy) modul bluetooth, aby zczytywac na smartphone te parametry, ktore mnie interesuja (a 90% pozostalych mozliwych w ogole nie rozumie)
- mam modul, ktory nadpisuje mapy sterujace silnikiem, co daje np: na jednym tankowaniu LPG z duzym boxem na dachu i 4 osobami w samochodzie (droga do Chorwacji) 488 km. Bylem w szoku.
- moge miec modul, ktory zamyka lub tez otwiera wszystkie okna z pilota, aktywuje alarm....
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Wg rozpiski wyprowadzeń:
Obrazek

cruze/orlando ma takie wyprowadzenia z gniazda diagnostycznego.
OBD2_orlando_wyprowadzenia.jpg
OBD2_orlando_wyprowadzenia.jpg (178.12 KiB) Przejrzano 4429 razy
wygląda że ELM327 łączy się z silnikiem przez CAN a nie ISO9141 jak to drzewiej bywało w GM a ja sądziłem.
Obrazek

CAN jest interfejsem wielodostępowym z komunikacja adresową i arbitrażem, co znaczy, że można pod niego podłączać wiele urządzeń na raz. Zupełnie inaczej jak było w ISO (niezależnie czy interfejs CAN na pokładzie auta występował). Czyli ja nie miałem racji a ty możesz mieć rację, że taki "splitter" może zadziałać. Nie mam jednak z tym doświadczeń. Wychodzi że będziesz pierwszym królikiem. :)
sunluci pisze: - mam modul, ktory nadpisuje mapy sterujace silnikiem, co daje np: na jednym tankowaniu LPG z duzym boxem na dachu i 4 osobami w samochodzie (droga do Chorwacji) 488 km. Bylem w szoku.
Co to za moduł. Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do twojej informacji. Zmiany map bez kodów autoryzacji? :ocochodzi: Pachnie mi to efektem placebo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”