Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Działanie klimatyzacji

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Działanie klimatyzacji

Post autor: Sebastian »

flebuss pisze:Widziałem w handlu odświeżacze do klimy z wężykiem do wprowadzania we wlot przewódu poboru powietrza rzecz w tym że nie mogę wyśledzić gdzie się on znajduje - podejrzewam że Nadamus będzie wiedział bo użytkuje ten model dość długo - Adamie jakie masz doświadczenia w tym temacie-ukłony
Lepiej tak nie używać - kanały nie są sczelnem a jak piana zmienin sie w ciecz to zaleje wszystko pod sobą (bezpieczniki, radio, panele, itd.).
Bezpieczniejszy sposób to napsikanie wprost na parownik :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Tak zrobię jak radzicie a ten nieszczęsny parownik to gdzie on jest w tym moim aucie- do Seby wysłałem adres na PW
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz »

podłączę się pod temat klimy,ale dotyczy Aveo t300. Zauważyłem,że gdy przełączę pokrętło na szybę ,to obroty lekko się podnoszą ,lecz nie zapala się kontrolka klimy,choć wydaje mi się,że klima się załącza mimo wszystko. Czy to prawda? Jak to wyłączyć w stosunku do poprzednich modeli aveo?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

W aveo też tak jest? To witaj w krainie uszczęśliwionych na siłę. W cruze/orlando nie da się tego systemu wyłączyć, czuję że drogą analogii w aveo jest tak samo.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

W nubirze też tak jest,ale naciskam przycisk AC i dalej leci tylko na szybę,ale bez klimy.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czyli w nubirze tak nie jest bo wyłączyć się da.
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Lampka na przycisku klimy nie świeci się tak jak jest klasycznie gdy włączysz klimę,ale myślę,że klima się załącza incognito ,dopiero przełączenie nawiewu na siebie,nogi obniża obroty silnika ,słychać uspokojenie się silnika. Myślę,że gdzieś musi być przekaźnik od komendy takiego załączenia klimy (osobny zapewne jest od klasycznego załączenia). Teraz pytanie który to przekaźnik,aby wyłączyć załączanie klimy ,a zostawić dmuchanie na szybę powietrza z zewnątrz.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie ma żadnych osobnych przekaźników, wszystkim steruje zintegrowany elektroniczny moduł z oprogramowaniem. Wystarczałaby zmiana opcji w programie tylko, że uzyskanie tego od decydenta GM jest jak walka z wiatrakami.
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

może jest tak jak we wcześniejszych modelach-ot zwykły mikrostyk pod pokrętłem? Chce oblookać, ale jak zdjąć pokrętło nawiewu ?
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Tak może być. Któryś z kolegów kiedyś to opisywał.
Odłączył przewód od mikrostyku pod pokrętłem i po kłopocie.
Też się przymierzam do tego manewru - jakby ktoś to zrobił w T300 to proszę o informacje.
paulr
Profesjonalista
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr »

W Orlando by klima się nie włączała wystarczy korzystać z max 2 biegu wentylatora, klimatyzacja zaczyna działać dopiero na 3 i 4. Dla mnie w większości przypadków te 2 prędkości wystarczają, chyba że szyba zaparowana to i tak włączył bym klimę:)
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

znalezione w sieci,dotyczy poprzedniego modelu
Załączniki
155690891.jpg
155690891.jpg (105.62 KiB) Przejrzano 3887 razy
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

paulr pisze:W Orlando by klima się nie włączała wystarczy korzystać z max 2 biegu wentylatora, klimatyzacja zaczyna działać dopiero na 3 i 4. Dla mnie w większości przypadków te 2 prędkości wystarczają, chyba że szyba zaparowana to i tak włączył bym klimę:)
Jesteś pewny? Bo w moim przypadku (LT MY13) nie jest to prawdą. Działa niezależnie od siły nawiewu lecz w cyklach innych niż przy normalnie złączonej klimie - częściej odłącza sprzęgło.
paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Pewny to wiesz:-) sprawdzalem przez elm normalnie obciążenie silnika na biegu jałowym to okolo 30% włączenie klimatyzacji to juz 45%. Przestawienie nawiewu na szybę powodowało ten sam objaw. Przed jakiś tam czas około minuty 1 i 2 bieg nie powodował wzrostu obciążenia a 3 i 4 od razu na 45%. Przez pewien czas nie zaobserwowałem by to spadło. Czyli w wersji ls jest tak ze ta klimatyzacja działała conajmniej ze 2-3 minuty bez jej wyłączenia. Bo wskazania były cały czas takie same. Ręczne włączenie klimatyzacji powodowalo tylko zaświecenie się lampki i nic więcej. Nie wiem jak często odłącza sprzęglo ale kazdorazowa zmiana z 2 na 3 i spowrotem prędkość powodowała włączenie i wyłączenie klimatyzacji. A bynajmniej tak wskazywał program autodiagnoza.:-) ale program pokazuje nawet radio światła itp więc myśle ze można mu zaufac w tym ze dobrze pokazuje kiedy klima działa a kiedy nie.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Sądzę, że bardziej wiarygodna jest bezpośrednia obserwacja, zrób prosty test. Otwórz maskę, zapal silnik, włącz nadmuch na szybę i bieg najniższy nadmuchu. Wyjdź i spójrz bezpośrednio na kompresor. Będziesz widział i słyszał kiedy robi klik i zaczyna się obracać koło oplecione paskiem. Zależnie od temperatury zewnętrznej będzie się załączać na dłużej lub krócej. W opcji nadmuchu szyba +nogi oczywiście klima nie włącza się.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Może 3bieg tak obciąża silnik? Przecież to już znacznie szybsze obroty. Tak jak wszim mówi, łopatologicznie sprawdź.
O partsy pisz PW.
paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

to sprawdzę wieczorkiem, 3 bieg zwiększa obciążenie ale dla każdego rodzaju nadmuchu o procent 2, natomiast dla szyby od razu o 15. zachowuje się dokładnie tak samo jak np dla nadmuchu w innym kierunku włączę klimę ręcznie.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Tak mnie zastanawia, czy to przypadkiem nie soft tym steruje, jak załączamy na szybę to z reguły po to, żeby odparować ją i w tym przypadku załączana jest klima, bo przecież wiadomo, że klimą najszybciej odparować.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Ech Wszim i jak zawsze miałeś rację ale..... w pozycji 1 i 2 klimatyzacja włącza się z pewnym opóźnieniem i działa jakiś czas i wyłącza się i tak w kółko. Natomiast załączenie to występuje z takim opóźnieniem że kiedyś tego nie zauważyłem. Lecz w pozycji 3 i 4 klimatyzacja włącza się od razu i działa przez cały czas (około 5 minut) bez wyłączania. Czyli się myliłem....
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Rzecz naturalna, im szybciej przepływa powietrze przez wymiennik tym częściej musi pracować kompresor żeby utrzymać zadaną temperaturę na wyjściu.
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

tdon pisze:Tak może być. Któryś z kolegów kiedyś to opisywał.
Odłączył przewód od mikrostyku pod pokrętłem i po kłopocie.
Też się przymierzam do tego manewru - jakby ktoś to zrobił w T300 to proszę o informacje.
W dziale Aveo - manuale tam opisałem
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

ale szukamy sposobu na t300 ,choć z opisów kolegów co szperali po aucie wynika ,że tutaj mikrostyku nie ma. Ciekawe skąd klima wie,że skierowano nawiew na szybę w t300?Cos tam może być w tym pokrętle,co przekazuje sygnał do centralki
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Moduł jest sterownikiem klimy równocześnie i wie po pozycji pokrętła. Lub jeżeli kima jest osobnym modułem to dostanie informację po CANie. Bo pokrętło nie steruje mechanicznie za pomocą linek klapkami nawiewu tylko tylko pokrętło jest wbudowane w moduł elektroniczny z procesorem i oprogramowaniem, które steruje w sposób elektryczny serwomechanizmami i stycznikami uruchamiającymi co sobie tam chce. Taki dodatkowy styk mu do niczego nie potrzebny.
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

to się domyslam,ale gdzies musi być coś,co powie sterowaniu modułu,że pokrętło jest w pozycji X a nie Y,moze ni mikrostyk-bo to mechaniczne cudo,ale czujnik optyczny lub inny i tutaj byłaby możliwość oszukać klimę. Włożyłem poprzez schowek głowę i poświeciłem sobie latareczką i kręciłem kierunkiem nawiewu i widac od tyłu,że pokrętło kręci jakimś mechanizmem w nim zabudowanym,cos jakby programator z pralki (duże uproszczenie).Acha-klima załączała się tylko w nadmuchu na szybę,w nadmuchu szyba-nogi klima nie działała.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Z tego co piszesz to się nie domyślasz i nie rozumiesz, lub ja piszę nieczytelnie, alby ty nie czytasz ze zrozumieniem. Ale ja nie potrafię już inaczej wytłumaczyć. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”