Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
CSO - układ do dezaktywacji świateł mijania(skandynawii)
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: CSO - układ do dezaktywacji świateł mijania(skandynawii)
Ojejejej, taka pamięć jest ulotna a osramy w moim wydaniu nie będą szybko. Prędziutko skopiuj z pamięci wzrokowej na jakiś bardziej trwały nośnik. Jesteś artystą, masz pędzle, ołówki wiesz co robić.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
To fakt, jak tak ładnie zrobione można by pomierzyć każdy element i następcy mieliby gotowe, ale to by zajęło drugie tyle czasu, a teraz drugi raz już zderzaka nie zdejmiesz... Do montowania samodzielnego jednak lepsze będą płaskowniki perforowane jakie ma AdamT, bo przy takich jak u Freda to na prawdę duża sztuka tak powyginać i powiercić, żeby pasowało.wszim pisze:Szkoda, że nie manual, z wymiarami etc, ale drugie zdjęcie wartościowe.
- maro
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Jak widzę tą rzeźbę w Cruze i Olku z zamontowaniem zwykłych lampek to mi się odechciewa.
Czy na prawdę nie ma opcji montażu drl w miejscu przeciwmglowych bez zdejmowania zderzaka?
Czy na prawdę nie ma opcji montażu drl w miejscu przeciwmglowych bez zdejmowania zderzaka?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Może jakbyś miał pomierzone i przygotowane elementy mocujące, to na wysokim podnośniku by się dało. Ale jak je trzeba dorabiać i doginać, to już jest 'awykonalne'. Oryginalne halogeny mają dopasowane uchwyty zrobione na wtryskarce, zresztą zdaje się inne dla wersji przed i po-liftowej.
- fred pl
- Profesjonalista
- Imię: marcin
- Samochód: Opel Grandland X
- Silnik: 1,6 T
- Kontakt:
Zrobię co w mojej mocywszim pisze:Ojejejej, taka pamięć jest ulotna a osramy w moim wydaniu nie będą szybko. Prędziutko skopiuj z pamięci wzrokowej na jakiś bardziej trwały nośnik. Jesteś artystą, masz pędzle, ołówki wiesz co robić.
- comtv
- Stały bywalec
- Imię: Jarek
- Samochód: było ORL 1.8 LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
W oczekiwaniu na włącznik świateł AUTO przeglądam sobie instrukcję obsługi CSO.
Zastanowiła mnie jedna rzecz -wg. instrukcji tylko przestawienie pokrętła w pozycję mijania, całkiem w prawo, uruchamia podświetlenie przełączników na desce rozdzielczej oraz zmienia kolor podświetlenia nawigacji. Czyli rozumiem, że w pozycji AUTO podświetlenie nocne przełączników nie będzie działać, nawet z podłączonym fotorezystorem i aktywnym trybem AZ.
Czyli wjeżdżam np. do tunelu, światła przełączają się z DRL na mijania ale wewnętrzne podświetlenie deski nie reaguje?
Czy jest to spowodowane tym, że oprogramowanie BCM nie przewiduje w aucie przełącznika świateł AUTO i po prostu nie rozpoznaje takiego położenia?
Innymi słowy nie da się sterować podświetleniem wewnątrz auta za pomocą fotorezystora podpiętego do CSO?
Zastanowiła mnie jedna rzecz -wg. instrukcji tylko przestawienie pokrętła w pozycję mijania, całkiem w prawo, uruchamia podświetlenie przełączników na desce rozdzielczej oraz zmienia kolor podświetlenia nawigacji. Czyli rozumiem, że w pozycji AUTO podświetlenie nocne przełączników nie będzie działać, nawet z podłączonym fotorezystorem i aktywnym trybem AZ.
Czyli wjeżdżam np. do tunelu, światła przełączają się z DRL na mijania ale wewnętrzne podświetlenie deski nie reaguje?
Czy jest to spowodowane tym, że oprogramowanie BCM nie przewiduje w aucie przełącznika świateł AUTO i po prostu nie rozpoznaje takiego położenia?
Innymi słowy nie da się sterować podświetleniem wewnątrz auta za pomocą fotorezystora podpiętego do CSO?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
takcomtv pisze:wg. instrukcji tylko przestawienie pokrętła w pozycję mijania, całkiem w prawo, uruchamia podświetlenie przełączników na desce rozdzielczej oraz zmienia kolor podświetlenia nawigacji.
takcomtv pisze: Czyli rozumiem, że w pozycji AUTO podświetlenie nocne przełączników nie będzie działać, nawet z podłączonym fotorezystorem i aktywnym trybem AZ.
Tak działa ten soft BCM. Pozycja AUTO to tak naprawdę pozycja OFF wyłącznika bez AUTO. Czyli żaden z czynnych pinów nie jest zwarty. Klikając na pin 5 będzie się na przemian zapalać i gasić światła ale bez efektu zmiany oświetlenia wnętrza.comtv pisze: Czy jest to spowodowane tym, że oprogramowanie BCM nie przewiduje w aucie przełącznika świateł AUTO i po prostu nie rozpoznaje takiego położenia?
W tej wersji CSO się nie da. Tzn CSO czytając czujnik załącza i wyłącza światła tylko klikając w pin 5. Ja chciałem zapalać światła dość wcześnie gdy nie jest jeszcze całkiem ciemno i przeszkadzało mi gdyby wyciemniła się wtedy deska i radio. Wolałem żeby deska została w trybie dziennym, jasnym podświetlenia. Dlatego tak to rozwiązałem. Gdy zapada całkiem zmrok to ręcznie przekręcam w prawo jak do jazdy już typowo nocnej.comtv pisze: Innymi słowy nie da się sterować podświetleniem wewnątrz auta za pomocą fotorezystora podpiętego do CSO?
Ale już miałem naskok żeby coś zrobić, by jednak CSO także spowodowało przełączenie w tryb nocny. Jeszce tego nie mam dobrze rozkminione ale CSO musiałoby zwierać na stałe pin (nie pamiętam teraz który) załączający klasycznie świtała mijania. Dumałem żeby zrobic dwa progi ciemności. Pierwszy załącza światła , drugi gdy robi się jeszcze ciemniej zmienia podświetlenia wewnątrz kabiny. Powinno dać się to rozwiązać, został jeszcze jeden wolny port w uC, ale to będzie kolejna wersja CSO.
- comtv
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dzieki, wszim. Teraz rozumiem. Mam nadzieje, ze Cie kiedys przycisnie i skonstruujesz takie CSO v.2.0 
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
dzisiaj założyliśmy układ w Cruze od zzzz - układ wyłączył światła. 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- comtv
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Wczoraj na zlocie przetestowaliśmy u mnie CSO. Działa jak trzeba.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- comtv
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie jemu chwała tylko Tobie.
Teraz pora na praktyczne zastosowanie., czyli szukanie sensownych DRL. Lub przynajmniej oczekiwanie na CSO v.2 z przełączaniem wewnętrznego podświetlenia
Teraz pora na praktyczne zastosowanie., czyli szukanie sensownych DRL. Lub przynajmniej oczekiwanie na CSO v.2 z przełączaniem wewnętrznego podświetlenia
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Prawie już miałem realizować prototyp v2 (koncepcję już mam) ale odłożyłem w czasie do momentu aż będzie do czego, tzn aż będzie DRL. Bo dotychczasowe się nie sprawdziły w praktyce.
- zzzz
- Wymiatacz
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Has thanked: 4 times
- Kontakt:
kolego wszim, a nie da się połączyć Twojego układu z takim: http://allegro.pl/modul-swiatel-dzienny ... 20066.html
- comtv
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Oglądałem dziś na niemieckim forum orlando opis montażu Osram LED Fog. Wygląda to na dość poważne wyzwanie. Trzeba zdjąć koła, zdemontować przednie nadkole żeby się dostać do lamp przeciwmgielnych. Pozostaje jeszcze problem osadzenia tych Osramów w otworach.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Układ wszima nie ma nic do drl. On tylko (albo aż) wyłącza automatyczne światła. Co kto potem z tym zrobi to już jego inwencja. Więc tak, można coś takiego też zastosować.zzzz pisze:kolego wszim, a nie da się połączyć Twojego układu z takim: http://allegro.pl/modul-swiatel-dzienny ... 20066.html
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
comtv pisze:Oglądałem dziś na niemieckim forum orlando opis montażu Osram LED Fog. Wygląda to na dość poważne wyzwanie. Trzeba zdjąć koła, zdemontować przednie nadkole żeby się dostać do lamp przeciwmgielnych. Pozostaje jeszcze problem osadzenia tych Osramów w otworach.
no co ty
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- comtv
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
No, widziałem... Ale tak sobie liczyłem, że w orlando będzie prościej 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No przecież stronkę wcześniej w tym wątku fred zrobił fotki z montażu. Widać na nich jego roznegliżowanego czarnego olka
. Tzn pozbyty zderzaka.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
kemoiz pisze:Układ wszima nie ma nic do drl. On tylko (albo aż) wyłącza automatyczne światła. Co kto potem z tym zrobi to już jego inwencja. Więc tak, można coś takiego też zastosować.zzzz pisze:kolego wszim, a nie da się połączyć Twojego układu z takim: http://allegro.pl/modul-swiatel-dzienny ... 20066.html
- comtv
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ło, matko. Nie wiem jak ja tego nie zauważyłem.wszim pisze:No przecież stronkę wcześniej w tym wątku fred zrobił fotki z montażu. Widać na nich jego roznegliżowanego czarnego olka. Tzn pozbyty zderzaka.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- zzzz
- Wymiatacz
- Kontakt:
wiem co robi ten układwszim pisze:kemoiz pisze:Układ wszima nie ma nic do drl. On tylko (albo aż) wyłącza automatyczne światła. Co kto potem z tym zrobi to już jego inwencja. Więc tak, można coś takiego też zastosować.zzzz pisze:kolego wszim, a nie da się połączyć Twojego układu z takim: http://allegro.pl/modul-swiatel-dzienny ... 20066.html![]()
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Teoretycznie zadziała ale diabeł tkwi w szczegółach a opis jest dość ogólny i marketingowy.
- zzzz
- Wymiatacz
- Kontakt:
ano właśnie...wszim pisze:Teoretycznie zadziała ale diabeł tkwi w szczegółach a opis jest dość ogólny i marketingowy.
jest tam wprawdzie zdjęcie chevroleta ale z nie naszą rejestracją ...