Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Lacetti - zegarek

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Lacetti - zegarek

Post autor: XaRaDaS »

Seba pisze: Myślę nad czarną listwą która jest obok kierownicy (ta która łaczy się z ramką nad kierownicą) - i chyba tam założę.
Obawiam się, że tam nie wejdzie, bo chyba idzie metalowa listwa wzdłuż całości, chociaż w sedanie jest ona troszkę inna.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Imię: Robert
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Post autor: robik »

Xa ma chyba fotke tego bo wysylalem bateria padla po 8 mcach wiec tragedii nie ma:-) pewnie mozna jakos ja pominac i dac zasilanie ale ja sie w to nie bawilem
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Robik udostępnię Twoje zdjęcie ;)

Obrazek
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Xa wielkie dzięki :-)
draco40
Świeżak
Imię: Grzegorz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: draco40 »

robik pisze:Xa ma chyba fotke tego bo wysylalem bateria padla po 8 mcach wiec tragedii nie ma:-) pewnie mozna jakos ja pominac i dac zasilanie ale ja sie w to nie bawilem

ujjj czyli co 6 miesiecy rozbebeszanie do wym bateri oraz rozbebeszanie do przestawienia godziny...
lekka lipa, a byłbym dosc zywo zainteresowany
Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior »

myślę że da się to zmodyfikować i te przyciski wyprowadzić na zewnątrz jakoś... trzeba rozebrać i sprawdzić. Tak samo z tym wtykiem do zapalniczki ;)
Dla chcącego nic trudnego, mi się udało do sterowania UKP wykorzystać fabryczne przyciski H, M, S więc myślę że tu też można pokombinować

zasilanie bateryjne to też nie duży problem... Są różne stabilizatory napięcia ;) Ja tak zrobiłem z prostym wzmacniaczem słuchawkowym za czasów ori radia w Laćku (był cichy aux)
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

draco40 ja mam to wmontowane w "budkę suflera" wyjecie i wymiana bateryjki to 30 sek więc co tu rozbebeszać ? A przyciski po wklejeniu spokojnie przestawiam palcami ... zasilanie zamiast bateryjnego możesz podłączyć przez taki moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

robik pisze:moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.
Stabilizator ;)
Np. LM7803 - stabilizuje do 3,3V (ale oczywiście w pewnym zakresie)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
draco40
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

robik pisze:draco40 ja mam to wmontowane w "budkę suflera" wyjecie i wymiana bateryjki to 30 sek więc co tu rozbebeszać ? A przyciski po wklejeniu spokojnie przestawiam palcami ... zasilanie zamiast bateryjnego możesz podłączyć przez taki moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.

rozumiem ze "knefelki" do ustawien sa po prawej stronie zegarka??
wypuszczone na zewnątrz??

jeszcze jedno, bo z auta zasilane jest co w zegarku?? podświetlenie i wskazania akumulatora??
dziwne ze sam zegarek jest zasilany bateryjka
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

draco, bateryjka jak się domyślam służy tylko podtrzymaniu ustawień i czasu. Miałem kiedyś taką pseudo stację pogodową i były w niej 3 bateryjki i dodatkowe zasilanie pod zapalniczkę, bateryjki były tylko po to żeby po przekręceniu kluczyka na ACC się zapalał ekranik i wszystko wtedy było czytelne, po wyłączeniu gasł i nic nie było widać.
draco40
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

XaRaDaS pisze:draco, bateryjka jak się domyślam służy tylko podtrzymaniu ustawień i czasu. Miałem kiedyś taką pseudo stację pogodową i były w niej 3 bateryjki i dodatkowe zasilanie pod zapalniczkę, bateryjki były tylko po to żeby po przekręceniu kluczyka na ACC się zapalał ekranik i wszystko wtedy było czytelne, po wyłączeniu gasł i nic nie było widać.

ok, namowiliscie mnie - kupiłem toto

to teraz troszke pomecze Was :D)
jak zdemontowac kurnik w którym znajduje sie ori zegarek (laczek hb)??
zasilanie do nowego zegarka, gdzie sie wpiac??(gdzies pod kostke starego?? ewentualnie ma ktos jakis schemat??)
rozumiem ze po demontazu starego nowy wklejam w jego miejsce bez wiekszej dłubaniny??
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

draco40 wyjecie budki suflera jest łatwe ja wyciągam ręką ale można też podważać wkrętakiem ...po wyjęciu odkręcasz zegarek odpinasz kostkę wykorzystasz ją do dolutowania plus i minus od zegarka tego nowego ...czarny minus plus już nie pamiętam ale albo żółty albo czerwony sprawdzisz łatwo podłacz probówkę i spr na którym pojawi się napięcie po przekręceniu kluczyka ...podświetli się zegarek i pokaże napiecie akumulatora :-) wkleic musisz tak zeby mieć dostęp do klawiszy...ja kleiłem na cienki pasek taśmy 2 stronnej i posmarowałem je kropelką....
draco40
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

robik pisze:draco40 wyjecie budki suflera jest łatwe ja wyciągam ręką ale można też podważać wkrętakiem ...po wyjęciu odkręcasz zegarek odpinasz kostkę wykorzystasz ją do dolutowania plus i minus od zegarka tego nowego ...czarny minus plus już nie pamiętam ale albo żółty albo czerwony sprawdzisz łatwo podłacz probówkę i spr na którym pojawi się napięcie po przekręceniu kluczyka ...podświetli się zegarek i pokaże napiecie akumulatora :-) wkleic musisz tak zeby mieć dostęp do klawiszy...ja kleiłem na cienki pasek taśmy 2 stronnej i posmarowałem je kropelką....

ok :ok:

czujniki z temperatury gdzie założyłes??

"ładowanie" rozumiem jest z podłaczonego +
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tak ladowanie z podlaczonego + a czujnik zewn poprowadzilem do przodu tunelem od linki przedniej klapy i przymocowalem na dole zderzaka
draco40
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

robik pisze:Tak ladowanie z podlaczonego + a czujnik zewn poprowadzilem do przodu tunelem od linki przedniej klapy i przymocowalem na dole zderzaka

jeszcze jedno pytanko, gdzie dokładnie znajduje sie ta przelotka do komory silnika?? dalej trzeba kanał czy z "góry" da rade to przewciągnac?
druga sprawa czy wspomniane 1.4m kabla do czujnika zewnetrznego wystarcza aby go dociagnac do zderzaka??

pozdrawiam
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Przelotka jest za nadkolem lewym przednim na słupku A.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
draco40
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Seba pisze:
robik pisze:moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.
Stabilizator ;)
Np. LM7803 - stabilizuje do 3,3V (ale oczywiście w pewnym zakresie)

co znaczy w pewnym zakresie??
albo inaczej, czy będzie to działac...

druga sprawa, czy zastosowanie takiego modułu nie będzie powodować rozładowania akumulatora przy kilkudniowym postoju??
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

"w pewnym zakresie" to znaczy że na wejściu możesz mieć dowolne napięcie z zakresu np 1,5-9 V i na wyjściu za pomocą regulacji możesz otrzymać również dowolne napięcie z tego zakresu ...zakresy oczywiście mogą być różne.
Jeżeli chcesz zrobić zasilanie z instalacji samochodowej czyli 12V to musisz odszukać taki moduł który będzie obsługiwał to napięcie na wejściu ale na wyjściu musisz mieć chyba 1,5 V tyle co ta bateryjka w zegarku.
Co do akumulatora myślę że to jest tak znikome zasilanie że powinno być OK ...zresztą w aucie masz podtrzymywanie pamięci w oryginalnym zegarku
draco40
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

a wiec próba montazu zegarka wykonana...
mowiac krótko, lekka lipa.
zegarek jest za mały w stos do wneki "budki" - pozostaja szpary ok 2cm z jednej i drugiej strony - trzeba cos kombinowac
po podłączeniu do gniazda zapalniczki, wskaznik nie pokazuje ładowania (prawa połowa wyswietlacza jest pusta), po przełaczeniu podswietlenia z niebieskiego na bursztynowe pojawia sie ikona akumulatora nic wiecej...
wskazania temperatury: ok godz 20 pokazywało 30 stopni gdzie normalny termometr pokazywał ok 12 stopni C.

czy trzeba cos wiecej dodawac??
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Co do szpar masz racje ja obudowalem to pianka czarna wiec kwestia pomyslunku i wyobrazni a co do wskazan mi pokazuje bez problemu na zewn lacznie z ikonka sniezynki jak i wew ladowanie bez problemu 14.4 cos wiecej dodac .....
zet1916
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Nubira 1.6 sx
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zet1916 »

mi również wskazuje błędną temperaturę wewnątrz pojazdu (zima) prawdopodobnie wynika to z właczonego ogerzewania i wyższej temperatury pod deską rozdzielczą.. lipa
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

ale Lacetti nie pokazuje temperatury wewnętrznej :ocochodzi:
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Teoretycznie to czujnik jest niedaleko stacyjki, ale czy jest opcja pokazywania to nie wiem.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Tam jest czujnik, do sterowania klimatyzacją automatyczną, ale uzytkownik nie dostaje informacji z niego do swojej wiadomości.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Mam pytanko, bo mnie ostatnio to nurtuje. Zegarek działa normalnie, ale jest problem z podświetleniem jego. Chodzi mi ot, że ostatnio zauważyłem, że jak wyłączę światła mijania to zegarek znacznie lepiej jest podświetlony, ale wystarczy jak włączę światła i on wtedy przygasa. Czy też tak macie u siebie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”