Obawiam się, że tam nie wejdzie, bo chyba idzie metalowa listwa wzdłuż całości, chociaż w sedanie jest ona troszkę inna.Seba pisze: Myślę nad czarną listwą która jest obok kierownicy (ta która łaczy się z ramką nad kierownicą) - i chyba tam założę.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Lacetti - zegarek
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Lacetti - zegarek
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- robik
- Zasłużony dla forum
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Xa ma chyba fotke tego bo wysylalem bateria padla po 8 mcach wiec tragedii nie ma:-) pewnie mozna jakos ja pominac i dac zasilanie ale ja sie w to nie bawilem
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Robik udostępnię Twoje zdjęcie 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
draco40
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Silnik:
- Kontakt:
robik pisze:Xa ma chyba fotke tego bo wysylalem bateria padla po 8 mcach wiec tragedii nie ma:-) pewnie mozna jakos ja pominac i dac zasilanie ale ja sie w to nie bawilem
ujjj czyli co 6 miesiecy rozbebeszanie do wym bateri oraz rozbebeszanie do przestawienia godziny...
lekka lipa, a byłbym dosc zywo zainteresowany
- karpior
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
myślę że da się to zmodyfikować i te przyciski wyprowadzić na zewnątrz jakoś... trzeba rozebrać i sprawdzić. Tak samo z tym wtykiem do zapalniczki 
Dla chcącego nic trudnego, mi się udało do sterowania UKP wykorzystać fabryczne przyciski H, M, S więc myślę że tu też można pokombinować
zasilanie bateryjne to też nie duży problem... Są różne stabilizatory napięcia
Ja tak zrobiłem z prostym wzmacniaczem słuchawkowym za czasów ori radia w Laćku (był cichy aux)
Dla chcącego nic trudnego, mi się udało do sterowania UKP wykorzystać fabryczne przyciski H, M, S więc myślę że tu też można pokombinować
zasilanie bateryjne to też nie duży problem... Są różne stabilizatory napięcia
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
draco40 ja mam to wmontowane w "budkę suflera" wyjecie i wymiana bateryjki to 30 sek więc co tu rozbebeszać ? A przyciski po wklejeniu spokojnie przestawiam palcami ... zasilanie zamiast bateryjnego możesz podłączyć przez taki moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Stabilizatorrobik pisze:moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.
Np. LM7803 - stabilizuje do 3,3V (ale oczywiście w pewnym zakresie)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
draco40
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
robik pisze:draco40 ja mam to wmontowane w "budkę suflera" wyjecie i wymiana bateryjki to 30 sek więc co tu rozbebeszać ? A przyciski po wklejeniu spokojnie przestawiam palcami ... zasilanie zamiast bateryjnego możesz podłączyć przez taki moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.
rozumiem ze "knefelki" do ustawien sa po prawej stronie zegarka??
wypuszczone na zewnątrz??
jeszcze jedno, bo z auta zasilane jest co w zegarku?? podświetlenie i wskazania akumulatora??
dziwne ze sam zegarek jest zasilany bateryjka
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
draco, bateryjka jak się domyślam służy tylko podtrzymaniu ustawień i czasu. Miałem kiedyś taką pseudo stację pogodową i były w niej 3 bateryjki i dodatkowe zasilanie pod zapalniczkę, bateryjki były tylko po to żeby po przekręceniu kluczyka na ACC się zapalał ekranik i wszystko wtedy było czytelne, po wyłączeniu gasł i nic nie było widać.
-
draco40
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
XaRaDaS pisze:draco, bateryjka jak się domyślam służy tylko podtrzymaniu ustawień i czasu. Miałem kiedyś taką pseudo stację pogodową i były w niej 3 bateryjki i dodatkowe zasilanie pod zapalniczkę, bateryjki były tylko po to żeby po przekręceniu kluczyka na ACC się zapalał ekranik i wszystko wtedy było czytelne, po wyłączeniu gasł i nic nie było widać.
ok, namowiliscie mnie - kupiłem toto
to teraz troszke pomecze Was
jak zdemontowac kurnik w którym znajduje sie ori zegarek (laczek hb)??
zasilanie do nowego zegarka, gdzie sie wpiac??(gdzies pod kostke starego?? ewentualnie ma ktos jakis schemat??)
rozumiem ze po demontazu starego nowy wklejam w jego miejsce bez wiekszej dłubaniny??
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
draco40 wyjecie budki suflera jest łatwe ja wyciągam ręką ale można też podważać wkrętakiem ...po wyjęciu odkręcasz zegarek odpinasz kostkę wykorzystasz ją do dolutowania plus i minus od zegarka tego nowego ...czarny minus plus już nie pamiętam ale albo żółty albo czerwony sprawdzisz łatwo podłacz probówkę i spr na którym pojawi się napięcie po przekręceniu kluczyka ...podświetli się zegarek i pokaże napiecie akumulatora
wkleic musisz tak zeby mieć dostęp do klawiszy...ja kleiłem na cienki pasek taśmy 2 stronnej i posmarowałem je kropelką....
-
draco40
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
robik pisze:draco40 wyjecie budki suflera jest łatwe ja wyciągam ręką ale można też podważać wkrętakiem ...po wyjęciu odkręcasz zegarek odpinasz kostkę wykorzystasz ją do dolutowania plus i minus od zegarka tego nowego ...czarny minus plus już nie pamiętam ale albo żółty albo czerwony sprawdzisz łatwo podłacz probówkę i spr na którym pojawi się napięcie po przekręceniu kluczyka ...podświetli się zegarek i pokaże napiecie akumulatorawkleic musisz tak zeby mieć dostęp do klawiszy...ja kleiłem na cienki pasek taśmy 2 stronnej i posmarowałem je kropelką....
ok
czujniki z temperatury gdzie założyłes??
"ładowanie" rozumiem jest z podłaczonego +
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak ladowanie z podlaczonego + a czujnik zewn poprowadzilem do przodu tunelem od linki przedniej klapy i przymocowalem na dole zderzaka
-
draco40
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
robik pisze:Tak ladowanie z podlaczonego + a czujnik zewn poprowadzilem do przodu tunelem od linki przedniej klapy i przymocowalem na dole zderzaka
jeszcze jedno pytanko, gdzie dokładnie znajduje sie ta przelotka do komory silnika?? dalej trzeba kanał czy z "góry" da rade to przewciągnac?
druga sprawa czy wspomniane 1.4m kabla do czujnika zewnetrznego wystarcza aby go dociagnac do zderzaka??
pozdrawiam
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Przelotka jest za nadkolem lewym przednim na słupku A.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
draco40
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Seba pisze:Stabilizatorrobik pisze:moduł elektroniczny który obniża napięcie wejściowe 3-30V na takie samo na wyjściu...gdzieś w necie to widziałem.![]()
Np. LM7803 - stabilizuje do 3,3V (ale oczywiście w pewnym zakresie)
co znaczy w pewnym zakresie??
albo inaczej, czy będzie to działac...
druga sprawa, czy zastosowanie takiego modułu nie będzie powodować rozładowania akumulatora przy kilkudniowym postoju??
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
"w pewnym zakresie" to znaczy że na wejściu możesz mieć dowolne napięcie z zakresu np 1,5-9 V i na wyjściu za pomocą regulacji możesz otrzymać również dowolne napięcie z tego zakresu ...zakresy oczywiście mogą być różne.
Jeżeli chcesz zrobić zasilanie z instalacji samochodowej czyli 12V to musisz odszukać taki moduł który będzie obsługiwał to napięcie na wejściu ale na wyjściu musisz mieć chyba 1,5 V tyle co ta bateryjka w zegarku.
Co do akumulatora myślę że to jest tak znikome zasilanie że powinno być OK ...zresztą w aucie masz podtrzymywanie pamięci w oryginalnym zegarku
Jeżeli chcesz zrobić zasilanie z instalacji samochodowej czyli 12V to musisz odszukać taki moduł który będzie obsługiwał to napięcie na wejściu ale na wyjściu musisz mieć chyba 1,5 V tyle co ta bateryjka w zegarku.
Co do akumulatora myślę że to jest tak znikome zasilanie że powinno być OK ...zresztą w aucie masz podtrzymywanie pamięci w oryginalnym zegarku
-
draco40
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
a wiec próba montazu zegarka wykonana...
mowiac krótko, lekka lipa.
zegarek jest za mały w stos do wneki "budki" - pozostaja szpary ok 2cm z jednej i drugiej strony - trzeba cos kombinowac
po podłączeniu do gniazda zapalniczki, wskaznik nie pokazuje ładowania (prawa połowa wyswietlacza jest pusta), po przełaczeniu podswietlenia z niebieskiego na bursztynowe pojawia sie ikona akumulatora nic wiecej...
wskazania temperatury: ok godz 20 pokazywało 30 stopni gdzie normalny termometr pokazywał ok 12 stopni C.
czy trzeba cos wiecej dodawac??
mowiac krótko, lekka lipa.
zegarek jest za mały w stos do wneki "budki" - pozostaja szpary ok 2cm z jednej i drugiej strony - trzeba cos kombinowac
po podłączeniu do gniazda zapalniczki, wskaznik nie pokazuje ładowania (prawa połowa wyswietlacza jest pusta), po przełaczeniu podswietlenia z niebieskiego na bursztynowe pojawia sie ikona akumulatora nic wiecej...
wskazania temperatury: ok godz 20 pokazywało 30 stopni gdzie normalny termometr pokazywał ok 12 stopni C.
czy trzeba cos wiecej dodawac??
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Co do szpar masz racje ja obudowalem to pianka czarna wiec kwestia pomyslunku i wyobrazni a co do wskazan mi pokazuje bez problemu na zewn lacznie z ikonka sniezynki jak i wew ladowanie bez problemu 14.4 cos wiecej dodac .....
-
zet1916
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Nubira 1.6 sx
- Silnik:
- Kontakt:
mi również wskazuje błędną temperaturę wewnątrz pojazdu (zima) prawdopodobnie wynika to z właczonego ogerzewania i wyższej temperatury pod deską rozdzielczą.. lipa
- etac
- Prezes

- Kontakt:
ale Lacetti nie pokazuje temperatury wewnętrznej 
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Teoretycznie to czujnik jest niedaleko stacyjki, ale czy jest opcja pokazywania to nie wiem.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Tam jest czujnik, do sterowania klimatyzacją automatyczną, ale uzytkownik nie dostaje informacji z niego do swojej wiadomości.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Mam pytanko, bo mnie ostatnio to nurtuje. Zegarek działa normalnie, ale jest problem z podświetleniem jego. Chodzi mi ot, że ostatnio zauważyłem, że jak wyłączę światła mijania to zegarek znacznie lepiej jest podświetlony, ale wystarczy jak włączę światła i on wtedy przygasa. Czy też tak macie u siebie ?