Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Niedogrzany silnik

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB SX
Silnik:

Re: Niedogrzany silnik

Post autor: kliszka »

a tak na marginesie ,jestem po remoncie silnika i wymianie termostatu(komplet) .Moje pytanie brzmi - jaka powinna być prawidłowa temperatura silnika - mam na myli odczyt z programu diagnostycznego - nie wskazówka na konsoli zegarów.. i jakim programem zrobić wymienione pomiary?
P.S - po wymianie zauważyłem że temperatura na zegarze jest zależna od tego czy uruchomię dmuchawę czy też ją wyłączę ...kiedy jest załączona( bez klimy) i ustawiona na max. nagrzewanie temperatura ledwo co przekracza pierwszą podziałkę :
Obrazek
kiedy wyłączę idzie do góry ale nie przekracza /osiąga środkowej podziałki skali... tak jak na zdjęciu...
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Pytanie po jakim dystansie od uruchomienia pojazdu masz to zjawisko , czy płyn zdążył osiągnąć prawidłową temperaturę roboczą z drugiej strony nie jest to żadne niepokojące zjawisko, bo nagrzewnica to jakby dodatkowa chłodnica i im wieksza prędkość dmuchawy tym bardziej intensywne jest jej chłodzenie i spadek temperatury płynu chłodzącego bo przepływa przez nagrzewnicę chłodne powietrze z zewnątrz
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Tutaj jest wyjaśnienie położenia wskazówki https://gra911.ru/
https://gra911.ru/strelka-temperatury-dvigatelya
VIN >KL1NF35BJ6K335315