Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Ubywa płynu w układzie chlodzenia

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ryjek

Re: Ubywa płynu w układzie chlodzenia

Post autor: ryjek »

będziesz szukał przyczyny to powyłączaj wszystkie urządzenia w aucie,klima,nawiewy itp,potem sam nie wiesz co z kąd "Syczy"
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB SX
Silnik:

Post autor: kliszka »

Przez tą pogodę nie mogę zrobić zdjęć ... dzisiaj kiedy wróciłem z pracy do domu skontrolowałem twardość przewodów od chłodzenia , ten najgrubszy dochodzący do bloku silnika od chłodnicy był twardy jak cholera,kiedy jednak odkręciłem korek i gaz/powietrze uszło ze zbiorniczka przewód zrobił się miękki i elastyczny , inne przewody były OK. Temperatura silnika również.
P.S - coś mi się wydaje że to UPG.. :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Kliszka, mnie nie zbawi jedna uszczelka itp ale zdejmniesz "czapkę" niepotrzebnie i co wtedy?? Nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Trzeba ustalić co i jak, bo wymienić uszczelkę zawsze zdążysz..
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Oki ,ale na zdjęcia trzeba ciut poczekać na ładniejszą (bezdeszczową ) pogodę i jeszcze jedno - jak prawidłowo dokręcić korek od zbiorniczka wyrównawczego? tzn. mocno ,czy lekko ...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

z wycuciem :tak:
pawel

Post autor: pawel »

Ja zawsze dokręcam korek na maksa - w końcu układ chłodzenia jest układem działającym pod wysokim ciśnieniem, jeśli płyn się rozgrzeje. Korek pełni dwojaką funkcję. Po pierwsze dokręcasz do końca i otrzymujesz układ zamknięty, gdzie niemożliwym staje się ubytek płynu (jeśli cała reszta jest szczelna) a jeśli coś jest niesprawne w układzie, to korek jest zaworem bezpieczeństwa, który ma wyrzucić nadmiar płynu w razie nieprzewidzianego wzrostu ciśnienia w układzie. Ot, coś jak działanie maszyny parowej, albo autoklawów przemysłowych ;)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Byle nie przesadzić. Korek jest plastikowy, jak ktoś ma krzepy tyle co nasz etac to może ukręcić :D)
pawel

Post autor: pawel »

Znaczy się dokręcasz i czujesz kiedy jest koniec :D
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Musisz wiedzieć kiedy powiedzieć stop :D
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tak, zdecydowanie tak. Bo mężczyznę nie poznaje się po tym jak zaczyna ale jak kończy. :tak:
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Muszę po świętach podjechać do warsztatu...sprawdzą i dam znać co jest nie tak. Na zbierające się powietrze/gaz ( przy instalacji LPG i uszkodzonym parowniku/reduktorze może on przedostawać się do zbiorniczka wyrównawczego) znalazłem sposób. Delikatnie odkręciłem/poluzowałem korek na zbiorniczku.Płynu nie wywala ,nie gubi i nie ma problemu lewym powietrzem/gazem...
P.S - Wszystkim życzę Wesołych Świąt i mega duuużo prezentów od Mikołaja :Y
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Wczoraj przełączyłem zasilanie samochodu z LPG na PB ..niestety objawy te same ,twarde grube węże od chłodnicy ,płynu ubywa ,masa gazu w zbiorniczku wyrównawczym ..30 jadę do mechaniora i jestem przygotowany mentalnie :zastanawiasie: na UPG..
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

nie chce mi się czytać tego całego "wątku"...
przecież węże nie powinny być miękkie, to jest układ ciśnieniowy. próbowałeś wymienić korek zbiorniczka wyrównawczego?
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

zzzz pisze:nie chce mi się czytać tego całego "wątku"...
przecież węże nie powinny być miękkie, to jest układ ciśnieniowy. próbowałeś wymienić korek zbiorniczka wyrównawczego?
wymieniłem - objawy jak powyżej , co do Twojego nie chce - nikt Ciebie do tego nie zmusza...
P.S - może mnie oświecisz i wytłumaczysz skąd zbiera się tyle powietrza/gazu w zbiorniku wyrównawczym? nawet po przejechaniu krótkiego odcinka drogi( 8km)
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Kontakt:

kliszka pisze:
zzzz pisze:nie chce mi się czytać tego całego "wątku"...
wymieniłem - objawy jak powyżej , co do Twojego nie chce - nikt Ciebie do tego nie zmusza...
P.S - może mnie oświecisz i wytłumaczysz skąd zbiera się tyle powietrza/gazu w zbiorniku wyrównawczym? nawet po przejechaniu krótkiego odcinka drogi( 8km)
a skąd wiesz czy to nie para wodna? 8 km to nie jest krótki odcinek, w tym czasie płyn chłodniczy już na pewno osiągnie temperaturę pracy. ps: aż sprawdziłem ile masz stażu i wypowiedzi na forum bo zacząłem podejrzewać że jesteś z "zaprzyjaźnionego forum i specjalnie robisz zadymę.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

kliszka, Ja się odwaze do stwierdzenia: nie wiem jak z twoimi mozliwościami finansowymi, ale historia tego twojego laczka należy do najbardziej ciekawych na wszystkich forach. Moze warto pomysleć przez świeta nad pozbyciem sie tego egzemplarza i zakupem czegoś innego :zastanawiasie:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Kontakt:

ale przecież jak na razie to on tylko panikuje i robi "dym" w tym wątku ....
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Kliszka - jeśli pod zakrętką wlewania oleju nie masz dużo masła (trochę to nawet ja jesienią/zimą mam od dawna ;) ), na bagnecie nie ma "masła", w zbiorniczku wyrównawczym nie ma "oczek" oleju, to naprawdę nie ma co panikować ;)
Jeśli masz za dużo kasy, to wymieniaj - mechanik się będzie cieszył. Ale moim zdaniem, szkoda kasy - jeśli będzie coś się dziać (masło, dziwna praca, oczka z oleju) to wtedy można się zastanowić co dalej robić :)

Teraz naprawdę nie :nerwy nie ma się co przejmować ;)
Nalej płynu między min a max na zimnym silniku i zaznacz markerem ile jest, spisz przebieg, i kontroluj, jeśli znów będzie na min. to wtedy sprawdź ile tyś. km minęło, znów dolej do kreski i wtedy napisz nam jaki jest ubytek na jaki przebieg ;)

Chłodnica klimy jest zaraz obok chłodnicy wody, więc może syczeć czynnik z klimy, a nie w chłodnicy.
Podobnie woda w okolicy sprężarki - przewody z czynnikem w okolicy kompresora są nieizolowane, i może tam się skraplać woda - ja też zdziwiłem się latem gdy pod autem miałem dwa jeziorka - jedno właśnie na wysokości sprężarki, drugie nad maglownicą (tam jest kolanko z wyplywem kondensatu).
Ostatnio zmieniony 25 gru 2014, o 14:20 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

etac_owiec pisze:kliszka, Ja się odwaze do stwierdzenia: nie wiem jak z twoimi mozliwościami finansowymi, ale historia tego twojego laczka należy do najbardziej ciekawych na wszystkich forach. Moze warto pomysleć przez świeta nad pozbyciem sie tego egzemplarza i zakupem czegoś innego :zastanawiasie:
gdyby tylko pozwalały mi na to finanse - już dawno bym się go pozbył..Niestety przez jakiś czas będę jeszcze na niego skazany
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

zzzz pisze:ale przecież jak na razie to on tylko panikuje i robi "dym" w tym wątku ....
Panie mądraliński nie odpowiedział mi pan na pytanie skąd w zbiorniczku mam tyle powietrza/ gazu... a szkoda liczyłem na pana wiedzę w tym temacie
nadamus
Specjalista
Imię: adam
Samochód: aveo t255 1,2 84km
Silnik:

Post autor: nadamus »

przeczytałem cały wątek i nasuwa mi się taka refleksja:
-kolega dolewa płynu co 3 tyg. ale... co ile km?
bo jeden robi 30 tys przez miesiąc a drugi ... 2km ;-)
- silnik jest szczelny (tzn cały układ chłodzenia)
- w przewodach "panuje" nadciśnienie- a więc w porządku ;-)

- przy uwalonym termostacie silnik by się grzał (termostat zamknięty) lub był cały czas niedogrzany ( termostat otwarty) więc to wykluczam
- brak typowych objawów UPG- brak oleistych plam w zbiorniczku wyrównawczym itp)- też wykluczam ;-)

zostaje jeszcze sprawa szczelności reduktora (uszkodzona membrana)
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Kontakt:

kliszka pisze:
zzzz pisze:ale przecież jak na razie to on tylko panikuje i robi "dym" w tym wątku ....
Panie mądraliński nie odpowiedział mi pan na pytanie skąd w zbiorniczku mam tyle powietrza/ gazu... a szkoda liczyłem na pana wiedzę w tym temacie
odpowiadam Ci jaśniej i wprost: to może jest para wodna! skoro w układzie chłodzenia ma panować nadciśnienie to (skoro płynu (prawie) nie przybywa a woda paruje...
a co do odpowiadania na pytania: odpowiedziałeś już na pytanie ile tego płynu ubywa na ile kilometrów? czy wentylatory wyłączają się jak wyłączysz klimę? co syczy jak wyłączysz klimę i inne ?
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

kończę temat ,nie czas to na spory i takie dyskusje ... Wszystkiego co Naj ,Naj ,Naj z okazji Świąt Bosego Narodzenia i byście nie mieli takich problemów jak ja .. :tak:
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Kliszka przyjedź do mnie na piotrków w razie "w" to szybciej i o wiele taniej Ci pomogę. Nie wiem do jakich mechaników trafiasz ale mogę Ci pomóc. Nie stresuj aż tak, auto odpala to nie ma jeszcze tragedii.
Kolego zzzz niektórzy się bardziej stresują, więc szczególnie w święta spokój, opanowanie i 0 sarkazmu.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Kliszka, piszesz gaz w zbiorniczku. Masz na myśli gaz LPG? Wąchałeś czy śmierdzi gazem? Może to faktycznie tylko reduktor padł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”