Gasket/port matching zrobiony bo była katastrofa, spaliny uderzałyby w jakieś 6-7mm materiału. No to pozostało "kłaść" na wóz
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
F16D3 Turbo - próba uturbienia woła roboczego.
- small3r
- Świeżak
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira
- Silnik: 1.6
- LPG: tak
- Kontakt:
Re: F16D3 Turbo - próba uturbienia woła roboczego.
Ślimak poskładany
Gasket/port matching zrobiony bo była katastrofa, spaliny uderzałyby w jakieś 6-7mm materiału. No to pozostało "kłaść" na wóz

- small3r
- Świeżak
- Kontakt:
Baza kolektora pospawana, teraz wypozycjonować turbo i dospawać resztę. Typowy "log manifold", ale starałem się najluźniej jak się dało, czyli jest na rurach 48mm. Zbudowanie całego kolektora będzie kosztowało koło 160zł, także bardzo budżetowo, jak na ten pomysł przystało.
Wykopałem ze śmieci też graty od 1.8T, wtryski 380ccm i zawór DV, który będzie działał jako BOV i puszczał boost po puszczeniu gazu w atmosferę po prostu. Pozdrawiam śledzących

Wykopałem ze śmieci też graty od 1.8T, wtryski 380ccm i zawór DV, który będzie działał jako BOV i puszczał boost po puszczeniu gazu w atmosferę po prostu. Pozdrawiam śledzących
- small3r
- Świeżak
- Kontakt:
Próba przerobienia softu - EGR off, Lambda za katem off, Immo off na przyszłość
Okazało się, że to ani Sirius D42 ani D4, tylko hydra Siemensa Kemsco 4R, zbieżne z Siriusem 32 z Renault.
Czekam za flanszą pod turbo i wieszam świnkę
Okazało się, że to ani Sirius D42 ani D4, tylko hydra Siemensa Kemsco 4R, zbieżne z Siriusem 32 z Renault.
Czekam za flanszą pod turbo i wieszam świnkę
- small3r
- Świeżak
- Kontakt:
Odprężone, szklanki INA 16 sztuk, nowy rozrząd INA, jutro miska w doł i montujemy 
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Robiłeś kanapkę, uszczelkę na drugi szlif, czy po prostu dałeś dwie uszczelki?
- small3r
- Świeżak
- Kontakt:
Dwie uszczele, tu jest budżetowo jak się da
Siedzi kanapka na filtrze oleju, od razu wrzucę coś do sprawdzania temperatury i ciśnienia oleju na żywo. Kolejny mit rozwiany. F16D3 NIE MA NATRYSKU NA DENKO TŁOKA. Niby gdzieś było info że te pierwsze 2004-2005r. miały, mój jest 2004 i nic tam nie ma.
Końcówka hydrauliczna, bo ma możliwość regulowania, a nie chciałem spawać stopu aluminium które przy cięciu flexem krzesa lekkie iskry... z doświadczenia wiem, że byłoby bardzo średnio.
Siedzi kanapka na filtrze oleju, od razu wrzucę coś do sprawdzania temperatury i ciśnienia oleju na żywo. Kolejny mit rozwiany. F16D3 NIE MA NATRYSKU NA DENKO TŁOKA. Niby gdzieś było info że te pierwsze 2004-2005r. miały, mój jest 2004 i nic tam nie ma.
Końcówka hydrauliczna, bo ma możliwość regulowania, a nie chciałem spawać stopu aluminium które przy cięciu flexem krzesa lekkie iskry... z doświadczenia wiem, że byłoby bardzo średnio.
-
BeKa
- Stały bywalec
- Imię: Bartosz
- Samochód: Evanda
- Silnik: 2.0 L88
- Kontakt:
budżetowo ? przekładka 1.5mm do a16dms kosztuje 100zł .. żaden a16/a15/f16 nie ma natrysku i nigdy nie miał
- small3r
- Świeżak
- Kontakt:
To jak gdzieś znajdę to info to dam znaka. To na jakimś innym forum było.BeKa pisze: 29 maja 2025, o 20:54 budżetowo ? przekładka 1.5mm do a16dms kosztuje 100zł .. żaden a16/a15/f16 nie ma natrysku i nigdy nie miał
Wszystko przymierzone, czekam na ECU mastera. Na razie jeszcze NA na seryjnym kolektorze.