Cześć,
Po 160kkm na gazie (fabryczny LPG) padł/padły uszczelniacze zaworowe. Silnik 1.2 16V LMU. Olej znika, chmura za autem, ostatnio też podwyższone obroty jałowego na benzynie gazie (ok. 1150 1/min). Teraz odkryłem też olej w przepustnicy.
Narzędzia i uszczelniacze zakupione. Zdjąłem już pokrywę zaworów i zastanawiam się, czy jest możliwość demontażu wałków rozrządu bez rozpinania łańcucha? Zdemontowałbym obudowy czopów wałków i jakoś wysunął koło zębate wałka z łańcucha unoszą jeden koniec (ten od strony skrzyni). Oczywiście wcześniej wszystko oznakowane gdzie i jak względem GMP 1. tłoka. Bo jak patrzę w TISa i ilość maneli do zdemontowania, to robota trochę mnie przeraża (zwłaszcza czasowo).
W necie szukałem, ale filmiki pokazują wymianę uszczelniaczy przy zdemontowanych już wałkach.
Teraz czytam o oleju w przepustnicy i może to odma/odpowietrzenie? Kurde, zdjąłem pokrywę i nie mam jak odpalić i sprawdzić czy dymi z odpowietrzenia.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
wymiana uszczelniaczy zaworowych silnik LMU
-
olbap
- Świeżak
- Imię: Pablo
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2 16V LMU
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
-
olbap
- Świeżak
- Kontakt:
Re: wymiana uszczelniaczy zaworowych silnik LMU
Po gruntownej analizie chyba znalazłem winowajcę (i ominie mnie wymiana uszczelniaczy) - za obecność sporej ilości oleju w kolektorze dolotowym odpowiada na 99% zawór PCV. Ktoś już to miał viewtopic.php?t=13674 i ten film https://youtu.be/eKPCDxOsxzkhttps://you ... KPCDxOsxzk w zasadzie wyjaśnia wszystko. Po sprawdzeniu mój zawór jest na stałe w pozycji otwarty, więc podciśnienie z kolektora zasysa mgłę olejową znad wałków i stąd ubytki oleju, kałużą w kolektorze, kopcenie i wzrost obrotów jałowego.
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Jest gdzieś na stronie https://www.drive2.ru/l/489031437027115369/ , jak sprawdzić zawór PCV .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
nie spotkałem się z takim sposobem. Jedynie są sposoby wymiany uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy, bo to może być konieczne, chyba że masz przyrząd do podparcia zaworu przez gniazdo świecy.olbap pisze: 18 sty 2025, o 16:18
Narzędzia i uszczelniacze zakupione. Zdjąłem już pokrywę zaworów i zastanawiam się, czy jest możliwość demontażu wałków rozrządu bez rozpinania łańcucha?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
olbap
- Świeżak
- Kontakt:
Diagnoza potwierdzona - zawór pcv. Złamana iglica wewnątrz, sprężynka w poprzek, przepływ w obie strony bez żadnych oporów. Zdjęcia dla potomnych - o mały włos przez to g..wno zatarłbym silnik - nigdy nie brał oleju, a teraz nie mogłem go odnaleźć na wskaźniku. Dolałem prawie 700ml, żeby złapać min.
Dziękuję za komentarze i rady.
Dziękuję za komentarze i rady.