Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Stuknięcie i zgrzyt - dwie "usterki"?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
zagiewa
Świeżak
Imię: Krzysztof
Samochód: Orlando
Silnik: 1,4 benzyna, manual
Kontakt:

Stuknięcie i zgrzyt - dwie "usterki"?

Post autor: zagiewa »

Witam. Jestem nowy na forum i świeżym użytkownikiem Orlando 2012 1.4 benzyna manual. Zauważyłem dwie rzeczy który mnie niepokoją. Zawsze gdy zapalam auto, pierwszy rozruch na zimnym silniku coś zazgrzyta i cisza, trwa to sekundę, a później już słychać normalną pracę silnika. Każde kolejne odpalenie auta albo kiedy silnik jest ciepły tego nie ma. Znajomy podpowiedział mi, że to może być słychać łańcuch rozrządu przy pierwszym odpaleniu. Ja znowu wyczytałem, że bendix. Te auta tak mają czy coś jest nie tak?

Druga sprawa to za każdym razem po odpaleniu auta, nie ważne czy zimny czy ciepły silnik, po przejechaniu pierwszych plus minus 20 metrów kiedy mam prędkość około 15km/h i więcej, zapiętą dwójkę słychać strzał/stukot ciężko to nazwać z przodu auta tak jak by przy przednim lewym kole. Nie są to na pewno klocki/tarcze są świeże, czyste etc. nie ma mowy o zapieczonych tłoczkach itp. Podobno to może być od pompy wspomagania. Jednorazowy dźwięk i tyle. Przypomina to trochę automatyczne zamykanie drzwi przy ruszaniu auta

Kiepski ze mnie mechanik ale liczę na podpowiedz czy to normalne zachowanie tego auto, a jeśli nie to gdzie i czego szukać :)
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Stuknięcie i zgrzyt - dwie "usterki"?

Post autor: wszim »

Ten stuk to test systemu ABS. Tak ma być.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Co do zgrzytu może być to łańcuch.i jego napinacz
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
zagiewa
Świeżak
Samochód: Orlando
Silnik: 1,4 benzyna, manual
Kontakt:

Post autor: zagiewa »

Rzeczywiście poczytałem o tych testach ABS i jest to dość powszechne. Dźwięk mi się nie podoba bo ma się wrażenie jak by coś było uszkodzone, ale jeśli tak ma być to zostawiamy temat :) dzięki.

Co do zgrzytu to też obstawiam łańcuch ale pierwszy raz mam auto na łańcuchu. Da się to wyeliminować czy one tak miewają?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Mechanika”