Ja tutaj postaram się wyjaśnić, kiedy szeregowe połączenie nie będzie możliwe, a jedynie równoległe.
Starałem się narysować schemat. Czarny prostokąt - to silnik. Zielony to obwód płynu (węże). Niebieski - chłodnica a pomarańczowy punkt to termostat (powinien być oczywiście nieco niżej, nie blokuje całego przepływu

). Fioletowy prostokąt to nagrzewnica.
W takim układzie może być tak, że nagrzewnica ma zawór, tzn zmniejszając temperaturę do min. odcinamy fizyczny przepływ przez nagrzewnicę - wtedy może nie być, nazwijmy to bypassa. Gdy tutaj podłączymy reduktor szeregowo, odetniemy przepływ przez reduktor, gdy temp. grzania wnętrza jest na minimum. Ale czy ma to zastosowanie w jakimś samochodzie, to tego to nie wiem, wiedzy praktycznej montowania instalacji - brak, jedynie przeprowadzone naprawy w moim Lacettim.
Oczywiście czerwone kółka wskazują, że w takim układzie są trójniki i wtedy nagrzewnica teoretycznie może sobą zamykać przepływ. Rozważane połączenie szeregowe reduktora przed/za nagrzewnicą, które będzie niepoprawne, jest między czerwonymi kółkami.
Podłączenie równoległe ominie ten 'zawór' i przepływ zostanie zachowany. Jeśli bypass jest na nagrzewnicy, to nie ma problemu, że wsadzimy reduktor szeregowo, bo przepływ przy zamkniętej nagrzewnicy i tak będzie (i tak jest u mnie).
Czyli, jeśli nie wiemy, jaki dokładnie jest u nas układ chłodzenia, bezpieczniej równolegle