Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 1.6, 124KM - głośny chevrolet, hamulce (?)

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
supervisor
Świeżak
Imię: Piotr
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124KM
Kontakt:

Cruze 1.6, 124KM - głośny chevrolet, hamulce (?)

Post autor: supervisor »

Chevrolet Cruze, sedan, rocznik 2011, 1.6 benzynka 124KM

Od dłuższego czasu dzieje się kilka rzeczy z tym samochodem i już nie mam sił do tego gnojka. Problemem są hamulce/koła (?):

- Zaczęło się od tego, że przy dłuzszej jeździe zaczęły piszczeć koła z tyłu. Tzn. musiałem przejechać tak z 20-30km i przy jeździe ~ 110 piszczą koła. Nadepnięcie hamulca uciszało piszczenie, po chwili dalej to samo. Zdarzało się, że jak mocniej mu depnąłem hamulec albo zignorowałem to piszczenie na x minut to ustawało.
- Potem piszczenie połączyło się ze skrętem kierownicą tj. znowu ten sam pisk, znowu wyłączał się przy hamulcu ale zauważylem, że kręcąc delikatnie kierownicą też pisk ustaje

Teraz to już w ogóle rewolucja:

- Zdarza się, że podczas jazdy auto tak jakby traci moc i mam 99% przekonanie, że ma to związek z tym, że hamulec tak jakby trzymał mi koło/koła z tyłu. Np. widzę to przy prędkości około 100-120, auto wolniej przyspiesza + na 110km/h zawsze komputer pokazuje mi tak około 5-6 litrów, a jak zdarzy się to zjawisko, to pokazuje kole 10-11 l / 100
- Problem wyżej znowu rozwiązuje naciskanie hamulca, ale muszę go nadusić kilka razy pod rząd, czasami gwałtownie

No i creme de la creme ostatnio:

- Auto przy dotknięciu hamulca - czy lekko, czy mocno - szoruje jakbym miał zjechane klocki. Szoruje, piszczy - przy dużej prędkości i małej. Jak cofam autem to też szoruje/piszczy. Auto hamuje normalnie (tzn tak zakładam, nie czuję opóźnienia/wydłużenia drogi hamowania)

Teraz tak:

Klocki są, tarcze są w miare nowe ale nie ukrywam troche zaszły rudą, bo auto stoi na dworze. Auto było 2 razy na podnośniku, kręciliśmy tymi kołami i nie było żadnego trzymania koła przez hamulec, to zresztą dzieje sie tylko w trasie i trudno to było zasymulować. Znajomy mechanik kazał mi jeździć, obserwować i sprawdzać czy felga jest gorąca. Wczoraj po trasie około 90km lewe tylne koło tj. felga była ciepła.

I teraz pytanie co to może być, bo ja się na autach kompletnie nie znam - jak dla mnie to hamulce nie odbijają prawidłowo. Zacisk? Jeśli tak to wymienia się je na nowo, regeneruje? Jak to wygląda? Mieliście coś podobnego u siebie ? Chcę pozbyć się problemu raz na zawsze i potrzebuje jakiejś sugestii, choć znając życie to pewnie jakiś banał.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: Cruze 1.6, 124KM - głośny chevrolet, hamulce (?)

Post autor: huri_khan »

Masz tłumiki drgań ?
Poszukaj na forum jak wyglądają.
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Typowo dla cruze problem z tlumigiem drgań jak przedmówca.

No i dodatkowo
Po dluzszej jeździe z hamowaniami
Tylna tarcza ma byc cała zabielona,
Tam gdzie jest udział w czasie hamowania nie powinno byc rdzy na tarczy
Jezeli jest to albo jiz po klockach a jak nie klocki to jażma ewentualnie tłoczek do regeneracji

Lub wymienić calosć na NOWE
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

Jeszcze jedno mi przychodzi do głowy.
Jak wymieniałeś klocki to nie założyłeś czasami do diesla 16" zamiast benzyny 15" ?
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Mialem to samo,pomogła wymiana klocków na nowe-stare były rozwarstwione .
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
supervisor
Świeżak
Kontakt:

Byłem dzisiaj na kanale. Zablokowany zacisk spowodował, że klocki wytarły się z jednej strony, niemalże do gołej blachy. Zamówiłem nowe klocki i tarcze (bo te już były lekko zjechane). Zacisk będzie do wyczyszczenia i zobaczymy co dalej.

Tłumik drgań pierwsze słysze i nie widziałem tego elementu. Gdzie to można dostac, o ile w ogole mozna? Bo widzialem, ze chlopaki na forum pisali coś o tym w okolicach roku 2011-2012
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Kontakt:

Tłumiki drgań były zakładane w ASO jeżeli został zgłoszony problem z piszczeniem hamulców przy cofaniu.
Natomiast co to Twojego problemu to sprawdź czy kupujesz klocki do systemu 15" czy 16". Bo 16" klocek z trudem ale zamontujesz do benzyny, niestety ale po dłuższym czasie zacznie piszczeć i szybko się zużyje.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

supervisor pisze: 19 gru 2023, o 00:18 Byłem dzisiaj na kanale. Zablokowany zacisk spowodował, że klocki wytarły się z jednej strony, niemalże do gołej blachy. Zamówiłem nowe klocki i tarcze (bo te już były lekko zjechane). Zacisk będzie do wyczyszczenia i zobaczymy co dalej.

Tłumik drgań pierwsze słysze i nie widziałem tego elementu. Gdzie to można dostac, o ile w ogole mozna? Bo widzialem, ze chlopaki na forum pisali coś o tym w okolicach roku 2011-2012
Dziwne że nie wyczułeś gorąca bijącego od koła. U mnie jak się zacisk zapiekł to wysiadając z auta czuć było zapach i ciepło bijace od tarczy i felgi. Z ciekawosci - które koło? Lewy tył?
supervisor
Świeżak
Kontakt:

Dokładnie, lewy tył. Generalnie to z tym zaciskiem bywało tak - co wynika z mojego wpisu - że raz to koło było trzymane, a raz, pod wpływem hamowania - puszczało. Wobec tego sytuację, w której felga była faktycznie gorąca miałem raz. A przynajmniej raz to zauważyłem.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2023, o 11:55 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

W moim 2 razy był już czyszczony. Przy 120k km i 220k km. Jakiś felerny jest ten konkretny zacisk. U mnie szybko zauważyłem i obyło się bez zniszczeń ale klocki i tak zostały wymienione przy czyszczeniu zacisku
supervisor
Świeżak
Kontakt:

Wymieniłem klocki i tarcze. Zaciski zostały wyczyszczone. Problem zniknął.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”