Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Remont silnika
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Remont silnika
Dlatego ja remont zlecę. W razie czego będzie się martwił ten kto go wykona. Brak ciśnienia to panewki i od nich bym zaczął i do czasu wymiany nie uruchamiał silnika bo po obróceniu mogą być koszty i sensu naprawy już nie będzie
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
chocisz pisze: 27 sie 2023, o 14:57 Moim zdaniem zniszczyłeś stare panewki i tylko nowe przywrócą ciśnienie, skoro przed remontem kontrolka się nie paliła, to do czego się nie dotykałeś jest sprawne![]()
to może być efekt stosowania płukanek do starego silnika ,który wyczyścił się za mocno . kolejny niezamierzony skutkiem może być rozszczelnienie uszczelnień silnika . nagar uszczelnia skutecznie silnik.papieju pisze: 27 sie 2023, o 15:07 Dlatego ja remont zlecę. W razie czego będzie się martwił ten kto go wykona. Brak ciśnienia to panewki i od nich bym zaczął i do czasu wymiany nie uruchamiał silnika bo po obróceniu mogą być koszty i sensu naprawy już nie będzie
"motodoktor" lub inny zagęszczacz oleju może pomóc na jakiś czas , ale nie ja będę podejmował decyzje .
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Przecież przy takim remoncie i tak myjesz wszystko w środku i składasz na nowych uszczelkach więc teoria jest kompletnie z czapy. Albo za słabo je dokręcił albo są już zużyte i trzeba dać nowe. Tu nie ma filozofii. Jak mają luz to mogą się obrócić i wtedy będzie klops
-
BeKa
- Stały bywalec
- Imię: Bartosz
- Samochód: Evanda
- Silnik: 2.0 L88
- Kontakt:
pompa z lanosa nic ci nie da sam pisałeś jaka masz mieć Do F18 a nie A16 czy pokrewnych
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Śmiech to zdrowie , masz prawo się śmiać .
Jakbyś przeczytał dokładnie wcześniejsze moje posty, to byś się dowiedział , że po włożeniu naprawionej głowicy ,bez ruszania dołu , najpierw silnik żarł olej 5W40 a jak już stałem na skrzyżowaniu , to się zaczęła żarzyć kontrolka ( wtedy przegoniłem auto po e-Sce ok. 100km ). Zmiana oleju na GM10W40 nic nie dała i było to samo. Dlatego kupiłem nowe pierścienie STD , a niestety zostawiłem stare panewki . Jeżeli się orientujesz w temacie ciśnienia oleju w aucie , to wiedz , że dużą rolę odgrywają tutaj panewki główne. Ja swoje auto , najprawdopodobniej "ZAŁATWIŁEM " przez szeroko reklamowane płukanki silnika .Pierścienie olejowe stały i dlatego najpierw zalałem tym "carbonem" aby odpuściły . Gdyby mi ktoś powiedział , że tak będzie , to albo zrobiłbym GENERALNY REMONT , albo by poszedł Moto Doktor + trociny do skrzyni biegów i Lacetona bym sprzedał handlarzowi. Mam nadzieję , że cię nie uraziłem kolego , bo jak pisałem dwa posty wcześniej , nie hejtujmy , a pomagajmy sobie nawzajem. Dlatego szukam jeszcze ( na zaś pompy oleju) i tańszych panewek . Może ktoś wie , od jakiego sprzedawcy nabędę taniej? Bo była by to nieoceniona pomoc.
Do kolegi papieju. Marcin , jak chcesz jeszcze pojeździć , to rwij cały silnik i remontuj , łącznie z dokładnymi pomiarami wału i cylindrów , dobre uszczelki ( Erling -polecam) , do twojego silnika graty są tańsze niż do mojego. Mycie po remoncie , a płukanie przed , to dwie różne rzeczy
Nie dajcie się nabierać na wszelkiego rodzaju płukanki , bo się załatwicie jak ja. Ja miałem dylemat , bo połowa auta zrobiona na tip-top , a silnik padł przez głupią pompę wody ( koszt pompy ok.100zł)
Do kolegi papieju. Marcin , jak chcesz jeszcze pojeździć , to rwij cały silnik i remontuj , łącznie z dokładnymi pomiarami wału i cylindrów , dobre uszczelki ( Erling -polecam) , do twojego silnika graty są tańsze niż do mojego. Mycie po remoncie , a płukanie przed , to dwie różne rzeczy
Nie dajcie się nabierać na wszelkiego rodzaju płukanki , bo się załatwicie jak ja. Ja miałem dylemat , bo połowa auta zrobiona na tip-top , a silnik padł przez głupią pompę wody ( koszt pompy ok.100zł)
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Jeśli znasz numery seryjne tego co trzeba kupić to mogę zapytać tam gdzie dostanę największe zniżki.
Z tą pompą wody to na moim forum też takie efekty, przykro mi
Z tą pompą wody to na moim forum też takie efekty, przykro mi
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ogólnie to w pompie jest zawór regulujący ciśnienie, jego głównym zadaniem jest zabezpieczenie przed przekroczeniem ciśnienia oleju, istnieje szansa że przy naprawie silnika jakieś nieczystości do niego poleciały przez co się nie domyka.
Może warto by go wykręcić i sprawdzić?
Pozycja 3-6.
Może warto by go wykręcić i sprawdzić?
Pozycja 3-6.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Taki mam zamiar. Będe musiał jeszcze raz rozbierać rozrząd , bo nowy uszczelniacz puścił na wale. Szlag by to trafił.
A z pompą oleju to te numery to nie są przejścia katalogowe ? To nie jest to samo? Bo nie bardzo rozumiem. To jaki ja mam w końcu nr pompy , bo już zgłupiałem. P.S. pomyłka w cenie panewek , z dostawą 238 zł . Ładnie
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Mam pytanko . Podpowiedzcie mi jeszcze , w jaki sposób przeczyścić ( przedmuchać , przemyć ) smok olejowy , bez zbytniego rozkręcania pompy ? Chcę jeszcze zajrzeć do zaworu przelewowego -da się jakoś inteligentnie podejść ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Sprawdziłem wreszcie ciśnienie.Na wolnych obrotach po rozgrzaniu silnika : 0.5 bar , na lekko ciepłym ok 3,5 bar, przy 2000obr/min-3000obr.jest 3,8 bar wieczorem wrzucę zdjęcia.
Koledzy .Potrzebne mi są wymiary Głównych Panewek Korbowodu STD.Ew
Od jakiego Daewoo mogę dobrać .Znam tylko wymiar 60,6 mm Na all...o jest kupa tego , tylko muszę mieć pewność od zaufanych ludzi , czyli Was ,Bo podają nawet Lanosa 1.6
Koledzy .Potrzebne mi są wymiary Głównych Panewek Korbowodu STD.Ew
Od jakiego Daewoo mogę dobrać .Znam tylko wymiar 60,6 mm Na all...o jest kupa tego , tylko muszę mieć pewność od zaufanych ludzi , czyli Was ,Bo podają nawet Lanosa 1.6
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Obiecane zdjęcia z pomiarów . Manometr na ciepłym silniku ( po odpaleniu) pokazywał prawie tyle samo Bar co na podanych obrotach . Drugie zdjęcie , zrobione jest po trzecim załączniu wentylatorów . W czasie rozgrzewania silnika , wskazówka opadała bardzo powoli. Czyli pompa dobra a panewki główne są beeee?
Dodano po 2 godzinach 59 minutach 51 sekundach:
Dzięki pomocy kol. papieju , zamówiłem panewki główne. Koszt ok. 32 dolce z przesyłką . Będzie to już przedostatni taki wydatek , no chyba , że pompa kaput. Ale się zudałem
A na dodatek tego wszystkiego , kolega z pracy , pokazał mi dzisiaj Lacetona 1.8 F18D3 CDX , z Niemiec ( na OTO MOTO) za 8500 zł z przebiegiem 170Kkm . Oczywiście do rejestracji.
Dodano po 2 godzinach 59 minutach 51 sekundach:
Dzięki pomocy kol. papieju , zamówiłem panewki główne. Koszt ok. 32 dolce z przesyłką . Będzie to już przedostatni taki wydatek , no chyba , że pompa kaput. Ale się zudałem
A na dodatek tego wszystkiego , kolega z pracy , pokazał mi dzisiaj Lacetona 1.8 F18D3 CDX , z Niemiec ( na OTO MOTO) za 8500 zł z przebiegiem 170Kkm . Oczywiście do rejestracji.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
chrobot
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
tu masz ładny opis problemu. wniski wyciagnij .
https://www.24opony.pl/akt,0,706/niskie ... dnik-.html
https://www.24opony.pl/akt,0,706/niskie ... dnik-.html
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Czyli zostały dwie rzeczy do wymiany. Pompa oleju i najprędzej panewki główne ( już jadą DHL-em ) .Pompy dalej szukam , ale już z oryginału . Używki nie bardzo chcę , bo może być kicha .
Dzisiaj wymieniłem tłumik drgań i teraz słychać u mnie dudnienie silnika i od czasu do czasu klekotanie od strony rozrządu.
Mam do was prośbę koledzy . Jakby ktoś wiedział gdzie można kupić pompę , to proszę o kontakt. Szukam po oryginalnych numerach GM 962 38 705 , 251 82 605 ( i tu dodaje do oryginalnego numeru GM-a zamiennik z Aliexp. 251 82 900
) Z góry dziękuję. 
P.S. ,Jakie pwinno być ciśnienie oleju w tym silniku . Nie bardzo mogę znaleźć na Drive. Ru.
Dzisiaj wymieniłem tłumik drgań i teraz słychać u mnie dudnienie silnika i od czasu do czasu klekotanie od strony rozrządu.
Mam do was prośbę koledzy . Jakby ktoś wiedział gdzie można kupić pompę , to proszę o kontakt. Szukam po oryginalnych numerach GM 962 38 705 , 251 82 605 ( i tu dodaje do oryginalnego numeru GM-a zamiennik z Aliexp. 251 82 900
P.S. ,Jakie pwinno być ciśnienie oleju w tym silniku . Nie bardzo mogę znaleźć na Drive. Ru.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
chrobot
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
pompa raczej nie , kiedys u siebie wymieniłem pompe oleju i nic to nie dało .te pompy sa raczej nie do zdarcia .
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Też mi się tak wydaje , bo jak by pompa była padnięta , to może po 3 minutach , nie byłoby wcale ciśnienia albo od razu. Cały czas mi chodzi po głowie ten nieszczęsny oring na łączeniu flanszy z pompą .I tak go wymienię ja będzie wszystko wybebeszone.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Mini remontu ciąg dalszy
. Sprawdziłem zawór w pompie - jest trochę podtary , ale dał się wyciągnąć palcem i porusza się swobodnie , sprężyna cała ( można ją trochę rozciągnąć ? ) . Niestety , śrub od dekielka nie mogę odkręcić , bo albo są zaklejone , albo mocno dokręcone .Jeszcze będę walczył z nimi , bo chcę pomierzyć luzy . Oring na łączeniu rurki smoka jest twardy , ale wystaje ponad flanszę - idzie do wymiany , bo tędy pompa na 99% ciągnęła powietrze na wolnych obrotach . Stąd możliwe jest małe ciśnienie oleju , na wolnych obrotach i gorącym oleju . Wymieniłem głowne panewki na wale i wyglądają na nienaruszone . Panewka z kołnierzem ma lekkie ślady pdtarcia, a na wale , w miejscu styku panewki z wykorbieniem jest wytarcie
Nie głębokie wyczuwalne paluchem i widoczne okiem , ale jest . Wymiana na leżąco pod garażem bez kanału , jest bardzo prosta
.Potrzebna jest tylko poduszka pod głowę .
Nie wiem jak wyjąć panewkę od strony koła zamachowego ? Ona się trzyma na szczeliwie i dlatego nie mogę zdjąć kopyta ? Możecie coś doradzić? Wał ma lekki luz wzdłużny , co umożliwiło mi wciśnięcie palcami panewki z kołnierzem . I od niej , jako pierwszej , zacząłem wymianę . Za nim zrobiłem wymianę , pomierzyłem suwmiarką grubość panewek , ale wiem , że nie jest to pomiar adekwatny do pomiaru mikrometrem.
W misce olejowej , nie stwierdziłem żadnych obcych paprochów . To na razie tyle . Czekam na wypożyczenie , nowej pompy od .......Chevroleta Lanosa z 2008r. W IC mają na zbyciu z zapasów za 60 zł
Na zdjęciu jest podobna "toczka w toczkę " jak do Lacetona 
Nie wiem jak wyjąć panewkę od strony koła zamachowego ? Ona się trzyma na szczeliwie i dlatego nie mogę zdjąć kopyta ? Możecie coś doradzić? Wał ma lekki luz wzdłużny , co umożliwiło mi wciśnięcie palcami panewki z kołnierzem . I od niej , jako pierwszej , zacząłem wymianę . Za nim zrobiłem wymianę , pomierzyłem suwmiarką grubość panewek , ale wiem , że nie jest to pomiar adekwatny do pomiaru mikrometrem.
W misce olejowej , nie stwierdziłem żadnych obcych paprochów . To na razie tyle . Czekam na wypożyczenie , nowej pompy od .......Chevroleta Lanosa z 2008r. W IC mają na zbyciu z zapasów za 60 zł
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
chrobot
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Tak też pomyślałem ,że na zimno to będzie trudne . Skoro gościu z all....o to zrobił , to dlaczego ja tego nie zrobię. A jak zdemontować tę panewkę od strony koła zamachowego ?
Miałem ją zostawić ale ją ruszyłem wkrętakiem .
Miałem ją zostawić ale ją ruszyłem wkrętakiem .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Tu wklejam zdjęcie pompy . https://intercars.pl/produkty/218197-pompa-oleju-oa0070 . A tu druga -
https://avto.pro/part-CQC019-NAG-966/#/ ... 89/gallery Jeżeli średnica wału się będzie zgadzać , głębokość osadzenia , otwory i stopa , to i bebechy będą te same . Na tylną stronę mam uszczelkę metalową i tylko wystarczy przyłożyć czy pasuje. A ciśnienie oleju? Nie wiem ile powinno być w silnikach od1,4 - 1,5-1,6 ale Powinno być podobne , jak nie takie same
. W razie czego zawsze mogę pompę zwrócić . Od dawna przestałem się sugerować rysunkami , tylko jak mam część w ręku , to po przymiarce i jak pasuje , to montuję . Nie tylko w samochodach . Wielu fachowców w sklepach , czasmi nie odróżnia spinki od zapinki , tylko numery katalogowe ich obchodzą. Nic z samodzielnego myślenia . Na naszym forum , jest gdzieś post o częściach zamiennych z Lanosem i kompatybilnością. Jak składałem tłumik , to np. uszczelki pasowały właśnie od Lanosa i cena była niższa .
https://avto.pro/part-CQC019-NAG-966/#/ ... 89/gallery Jeżeli średnica wału się będzie zgadzać , głębokość osadzenia , otwory i stopa , to i bebechy będą te same . Na tylną stronę mam uszczelkę metalową i tylko wystarczy przyłożyć czy pasuje. A ciśnienie oleju? Nie wiem ile powinno być w silnikach od1,4 - 1,5-1,6 ale Powinno być podobne , jak nie takie same
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Zakupiłem pompę z tego linku IC-su ( cena po upuście 52 zł
) Pomierzyłem głębokość , Fi wału i mocowania , przyłożyłem do odrysowanego kształtu stopy na kartce ( otwory są na swoim miejscu ) założyłem uszczelkę i ......miłe zaskoczenie , na oko wszystko się zgadza .
Koledzy foumowicze . Ponawiam prośbę o jakieś zdjęcie , rysunek , link ,
Jak zdemontować stopę panewki od strony koła zamachowego ? Tam jest jakś simmering? Ta podpora wału , chyba jest osadzona na szczeliwie
Została ostania panewka do wymiany i byłby koniec męczarni . 
Koledzy foumowicze . Ponawiam prośbę o jakieś zdjęcie , rysunek , link ,
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
BeKa
- Stały bywalec
- Kontakt:
bez wyjęcia sprzęgła nie zdemontujesz jej chyba ze jest sposób którego nie poznałem. jest na uszczelniaczu jak dirko
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Te pierwsze cztery panewki które demontowałem , to po odkręceniu stopy , delikatnie popchnąłem wkrętakiem ( zamek jest na dole), a następnie palcem wyślizgałem panewkę po wale . I zakładałem też w ten sam sposób . Jedynie główna z kołnierzem została osadzona w ten sposób ,że wał przepchnąłem delikatnie ( ok. 2mm) w stronę koła zamachowego i weszła super.
Nie widzę na zdjęciach , jak jest osadzony simmmering od strony koła zamachowego .Czy ta stopa nachodzi na uszczelniacz , czy jak ? Na PartSouq też nie bardzo widać . Szkoda byłoby zostawić tak jak jest , bo właśnie ta panewka najwięcej dostaje po "zadzie" .
Nie widzę na zdjęciach , jak jest osadzony simmmering od strony koła zamachowego .Czy ta stopa nachodzi na uszczelniacz , czy jak ? Na PartSouq też nie bardzo widać . Szkoda byłoby zostawić tak jak jest , bo właśnie ta panewka najwięcej dostaje po "zadzie" .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
BeKa
- Stały bywalec
- Kontakt:
muszisz wyjac kolo zamachowe by zalozyc zimering bo najpeirw panewka ze stopa potem zimering inaczje bedzie cieknac olej
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Toś mnie pocieszył . Myślałem , że bez rozbebrania całego silnika da to się zrobić . Nie mam kanału i tu jest problem .
Czyli jak zrozumiałem , uszczelniacz siedzi połową w dolnej części panewki ?
Czyli jak zrozumiałem , uszczelniacz siedzi połową w dolnej części panewki ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Odpuściłem sobie tę panewkę . Zamontowałem pompę od Lanosa i wszystko jest na razie dobrze . Nic nie ociera i nie blokuje. Jedyna różnica pomiędzy moją oryginalną , a tą z Korei co podawałem w linku (kupioną w IC -55zł
-brak górnego korka + uszczelka metalowa 18zł) jest taka , że wewnętrzne koło zembate jest cieńsze o ok. 4mm . Reszta wymiarów się zgadza . Ta sama pompa chyba jeżdzi w ARO 10 , bo ..... zresztą sami dociekajcie
. Wkleiłem miskę , zmieniłem filtr oleju i założyłem dzisiaj katalizator. Ufffff , kupę roboty dzisiaj zrobiłem . Teraz czeka mnie jeszcze wymiana "gumowej szklanki " na wałku ssącym .
VIN >KL1NF35BJ6K335315