Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Przeciek przez korek filtra oleju.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
TanZiu
Świeżak
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 140km, benz.
LPG: BRC
Kontakt:

Przeciek przez korek filtra oleju.

Post autor: TanZiu »

Witam.
Mam taki problem z wyciekami oleju poprzez korek od filtra oleju który spada na kata i wydech. Była robiona chłodniczka oleju (najpierw uszczelki a potem cała chłodniczka bo lała stara). No i po niecałym miesiącu coś znów zaczęło kapać na wydech. Przejechałem z tym kapiącym ok 10 km od kiedy poczułem swąd z nawiewów. Wracając z pracy po przejechaniu 1km i pracy silnika ok 3 min poczułem od razu palony olej. Podjechałem do mechanika po drodze a tam z pod maski to się dymi konkretnie( z całego przodu wylatuje dym, każdą możliwą dziurą) i sie okazało że to korek przepuścił w sensie uszczelka (była luźna). Był to orginalny korek a nie zamiennik. Kupiłem jakiś zamiennik i wytrzymał równo 2 tyg. a przejechałem ok 1000 km( po mieście i po autostradach śr 140km/h) i nic nie pykło. Dzis po przejechaniu 6km po wsi wywaliło olej i znów dym zewsząd widac mokry kat i łączenie kata z resztą.

--- I moje pytanie brzmi dlaczego tak wywala tak olej przez ten korek i w ogóle w tych okolicach.

PS

Jak jeździłem coś kapało mi na plecionke i jak zajrzałem pod auto to misa cała w oleju od spodu, jakiś fragment skrzyni, konstrukcja nosna i belki w oleju, prawa strona w okolicach pasków tez mokra, i połowa bloku w dół też chyba mokra ale nie pamiętam. Zrobiłem konstrukcje aby nie kapało na plecionke i po tyygodniu zajrzałem i pod misą sucho (porobie zdj jak to wygląda).

---I pytanie 2 dlaczego tak sie działo że spód taki mokry

-Tak myśle czy nie odma sie nie przypchała albo coś, ale jak odpowietrznik (chyba) obok listwy iskrownika nie wypycha powietrza, może lekko zasysa ale nie tak żeby wciągało (śline lekko do środka wzieło ale tak że widac ją było i lekko przód tył drgała) a korka nie zasysa tak żeby ciężko go było wyciągnąć.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Re: Przeciek przez korek filtra oleju.

Post autor: huri_khan »

A jesteś pewien że chłodniczka znów nie puściła ? Uszczelki oryginały kupiłeś ?
TanZiu
Świeżak
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 140km, benz.
LPG: BRC
Kontakt:

Post autor: TanZiu »

Tak,a jakby to chłodniczka była to by lało cały czas a tu ewidentnie spod korka leje nawet dziś. Dostałem od ziomka info ze moze byc za duzo oleju i dlatego leje właśnie przez korek.

Dodano po 1 godzinie 16 minutach 18 sekundach:
EDIT
Oleju jest ok no chyba ze 5h postoju to mało bo po środku miarki było więc teraz to nie wiem co dalej myśleć
.
Soccer
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Cruze LT+
Silnik: 1.8, 2H0, 141 KM benz. + LPG
LPG: Brc SQ 24.11
Kontakt:

Post autor: Soccer »

Kolego miałem podobny problem. U mnie winna była guma (oring) na zakrentce (obudowie) filtra oleju. Była wyrobiona i pod ciśnieniem puszczała olej. Po wymianie gumowego Irina jest w porządku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”