Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Płyn chłodniczy fioletowy
-
Pali3
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 PB, 141KM
- Inny samochód: Renault Laguna 2 1.8 PB 2004
- Kontakt:
Płyn chłodniczy fioletowy
Witam. Kupiłem Cruza w którym jest fioletowy płyn chłodniczy. Musiałbym dolać, ale nie wiem jaki kupić. Ma ktoś taki płyn wlany? Ja się pierwszy raz spotkałem.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
-
toldek
- Aktywny
- Imię: Witek
- Samochód: Cruze 2.0 163Km
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Płyn chłodniczy fioletowy
Fioletowy czyli G13 - stosowany w nowszych autach, niby ekologiczny - według producenta aut tym zalanych nie wymienia się go, przez co jest niby ekologiczny , tylko że w zbiorniczkach wyrównawczych powkładano woreczki z krzemianem i jeszcze inne g-wna, owe zbiorniczki należy wymienić co 5 lat- ale nie płyn
w marce VW często owe woreczki po 4 latach rozszczelniały /się krzemian z dodatkami antykorozyjnymi i smarującymi jest w postaci kryształu cukru/ powodując głównie zmniejszenie przepływu przez nagrzewnicę i spadek mocy grzewczej. Ot i ekologia nie zmieniasz płynu ale wymieniaj zbiorniczki by uzupełnić zużywające się w płynie składniki. Owe zbiorniczki mają napis G13 i ,,mit Silikat"
Jako że to w Cewroletach nie stosowano nie warto się rozpisywać, jednak jeśli kogoś to interesuje znajdzie informację - więc miłej lektury
Jako że to w Cewroletach nie stosowano nie warto się rozpisywać, jednak jeśli kogoś to interesuje znajdzie informację - więc miłej lektury
-
Pali3
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 PB, 141KM
- Inny samochód: Renault Laguna 2 1.8 PB 2004
- Kontakt:
Najważniejsze czy można je mieszać ? Bo dolałem fioletowego ale chyba to był G12.. Cholera wie co Niemiec tam wlał wcześniej..
-
toldek
- Aktywny
- Imię: Witek
- Samochód: Cruze 2.0 163Km
- Silnik:
- Kontakt:
Generalnie nie podają że można mieszać jednak z praktyki wiem że nic się nie dzieje lecz dotyczy to aut do 2019 roku potem już są problemy nie zmieszasz ani nic innego nie zalejesz - pompy elektryczne wyczulone na gęstość płynu, puki co Twojego Cevroleta to nie dotyczy.