Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Przegrzany silnik- komunikat
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Imię: Jarosław
- Samochód: Epica , Malibu LTZ
- Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
- Kontakt:
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Re: Przegrzany silnik- komunikat
To, że ktoś ma komputer nie oznacza, że wie co masz wymienić. Dlatego moja rada jest nadal aktualna.milyjarek pisze: 28 lip 2023, o 20:38 Ja dzisiaj zabrałem samochód z ASO błędy są ale szukanie wszystkiego po kolei to trochę ponad 10kzl . Poczekam na Pana Adama Klimka
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
Oddałem samochód wczoraj do serwisu Boscha który powinien ogarnąć temat, błędy już dostali wiedzą gdzie szukać problemu. Zaczną od wydechu. Tak szybko się nie poddaje. Do części gdy będzie kiedyś problem mam dostęp za wschodu. Zdiagnozować mam też gdzie, serwis we Wrocławiu istnieje i wygląda na to że ma się dobrze, można nawet kupić u nich fabrycznie nowe chevrolety jak i inne bardziej egzotyczne marki. Jest popyt to jest i sprzedaż.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
To dowiemy się gdzie to takie miejsce?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
To chyba tam gdzie jeden z youtuberów kupił dwa autka za milion każdy. I teraz ma jednego złomka. Bo nie potrafią naprawić.
Chyba się nie pomyliłem co do nazwy.muszę to sprawdzić.
Jednak dobrze pamiętałem.
https://youtu.be/ipdgjCbMgno
Chyba się nie pomyliłem co do nazwy.muszę to sprawdzić.
Jednak dobrze pamiętałem.
https://youtu.be/ipdgjCbMgno
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Tak, to tam. Tyle że naprawić potrafią ale nie za free bo producent przewidział wartość napraw gwarancyjnych, a Polak chce za free przecież.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Po pokazie ich dzieła i tych ich pismach to nie byłbym taki pewien czy potrafią naprawiać 
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
Niezadowolony klient jest w stanie zapłacić dużo żeby tylko kupić negatywne opinie
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Jest jedna prawda zawsze. ASO ma najlepszy soft do badania błędów, ale... dobry mechanik nie będzie tam pracował bo dobry mechanik założy swój zakład i będzie robił kasę (przykład:"opelnaftowa"
) dobry mechanik też nie ma czasu na robienie filmów na YT bo i po co? On robi kasę i nie ma czasu na głupoty i tanie lajki innych znafcufff 
Też nie robiłam w ASO, tylko diagnozowałam, bo oni nie naprawiają, oni wymieniają na nowe i tylko dlatego dają potem na swoją robotę aż 2 lata gwarancji, ale dają nowe. U mnie też z powodu lejących wtrysków pewnie by wymienili silnik za jakieś 50tys zł. Tam samo zdjęcie czapki to 5tys zł, a potem nie wiadomo co dalej robić
zresztą jak oni powiedzieli że może być to, lub tamto lub jeszcze tamto to i taka to była diagnoza, że ja jako baba nie wiedziałam co mam dalej robić, taki zmarnowany tydzień 
Też nie robiłam w ASO, tylko diagnozowałam, bo oni nie naprawiają, oni wymieniają na nowe i tylko dlatego dają potem na swoją robotę aż 2 lata gwarancji, ale dają nowe. U mnie też z powodu lejących wtrysków pewnie by wymienili silnik za jakieś 50tys zł. Tam samo zdjęcie czapki to 5tys zł, a potem nie wiadomo co dalej robić
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
Samochód dzisiaj został odebrany. Przejechane 150 km i błędów póki co nie ma. Jutro trasa do Niemiec, mam nadzieję że nie będzie już następnym razem takiej niespodzianki
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Z tego co słyszałam to nikt nie wie, raz jest dobrze raz niedobrze.
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
To nie jest tak że jest dobrze raz a innym niedobrze. Okaże się na dniach. Dopiero ten trzeci serwis znajomego Bosch uruchomił samochód. Nawet ASO stwierdziło że po skasowaniu błędów samochód nie mógł odpalać. Wygląda na to że nawet diagnosta nie skasował błędów a miały być skasowane i dalej nie odpalał. Dopiero trzeci serwis sprawdził czujniki mierząc ich rezystancje, gdzie czujniki uznali za dobre, posprawdzali coś jeszcze, błędów trochę było a co dziwne to stwierdzili że błędy niepowiązane ze sobą. Np. błąd czujnika temp spalin i błąd czujnika zasysanego powietrza gdzie jak stwierdzili co one ze sobą mają wspólnego. Wszystko co sprawdzili uznali za dobre. Skasowali błędy i samochód zapalił szybko i pracuje teraz cicho i równo. Pojechał szef firmy na autostradę, zrobił 50 km i błędów nie było. Ja dzisiaj 100km i nie ma. Jutro wieczorem jadę do Niemiec i oby tak pozostało. Myślę że trasa dalsza w upalny dzień spowodowała taki kaprys i więcej się to nie powtórzy. Usłyszałem jednak że gdyby się to ponownie zdarzyło to trzeba będzie oddać gdzieś sterownik do sprawdzenia ścieżek ale gdzie taki magik jest to nawet ASO nie wie. Jeżeli znacie punkty gdzie sterowniki przeglądają to dajcie znać bo licho nie śpi a taki namiar może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie.dokia pisze: 5 sie 2023, o 20:27 Z tego co słyszałam to nikt nie wie, raz jest dobrze raz niedobrze.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
No to niech będzie jak najlepiej. Nie wracaj już do miejsc gdzie byłeś
trzymam kciuki 
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Problem wróci jak zacznie się na nowo wypalanie, bo chyba to diesel.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Tak, to diesel. 
Dodano po 1 godzinie 8 minutach 55 sekundach:
Cokolwiek by się nie działo to nie należy tego robić w serwisie. Poza serwisem to max 20% ceny serwisowej.
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Co prawda serwis daje gwarancji 2 lata, ale wszystkie użyte części muszą być nowe i chyba tylko tym klientom co mają działalność gospodarczą udaje się wynegocjować jeszcze jakieś zniżki. Chociaż... Jak jesienią miałam problem, to już nie było to 30% a 15. Podobno max tyle daje Stellantis. Dlatego zabrałam stamtąd auto. Bo ja dziaduję monety
Dodano po 1 godzinie 8 minutach 55 sekundach:
Cokolwiek by się nie działo to nie należy tego robić w serwisie. Poza serwisem to max 20% ceny serwisowej.
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Co prawda serwis daje gwarancji 2 lata, ale wszystkie użyte części muszą być nowe i chyba tylko tym klientom co mają działalność gospodarczą udaje się wynegocjować jeszcze jakieś zniżki. Chociaż... Jak jesienią miałam problem, to już nie było to 30% a 15. Podobno max tyle daje Stellantis. Dlatego zabrałam stamtąd auto. Bo ja dziaduję monety
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
Tak Dorota. W ASO jest 2 lata gwarancji dla wszystkich klientów ale części nie można mieć swoich. W dodatku sprawdzają czy samochód jest regularnie u nich serwisowany, jak nie to gwarancji nie ma. A co do twojego zdania Krzysiek to biorę też to pod uwagę. Będę monitorował wypalanie, na dziś mam 46 proc. i zawsze przy 82 wypalało. Mam tylko nadzieję że wówczas skasowanie błędów pozwoli mi dalej kontynuować jazdę. W końcu mój serwis nic nie zrobił innego poza sprawdzeniem czego mogli. Zmierzyli rezystancję czujników i chociaż nie znają wartości prawidłowych jakie powinny mieć to stwierdzili że oba mają takie same. Jak się to powtórzy dam do sprawdzenia sterownik bo powiedzieli że tam może być problem. Wczoraj znalazłem 3 punkty gdzie we Wrocławiu zajmują się naprawą sterowników i z tego co czytałem w 60% daje się naprawić. Gdyby nie to już się zabezpieczam. Właśnie kupiłem sterownik z tego samego Malibu co mój ze stacji demontażu pojazdów. Widzę też że identyczny sterownik jest montowany w Insignii. Mimo wszystko mam nadzieję że to był jednorazowy wybryk z powodu upału a było naprawdę gorąco kiedy wówczas jechałem.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Tyle że auta nie są na daną pogodę, nawet przecież olej jaki używamy ma w oznaczeniu temperatury pracy w środowisku.
Samo kasowanie błędów nic nie naprawia, usuwa skutek ale nie przyczynę. Ale kasować umiesz więc spoko.
No byłoby bez sensu gdyby ASO dawało gwarancję na montaż części nieoryginalnych lub ze szrotu tak jak ten Twój zapasowy sterownik czegoś. Albo dwa lata albo żadnej roboty.
No i jest jeszcze jedna częsta prawidłowość - ASO nie przyjmuje ponownie na dany temat auta które odjechało po wstępnej diagnozie. Nie robią wstępnych diagnoz ileś razy, ale dobrze że masz inne ASO też.
Samo kasowanie błędów nic nie naprawia, usuwa skutek ale nie przyczynę. Ale kasować umiesz więc spoko.
No byłoby bez sensu gdyby ASO dawało gwarancję na montaż części nieoryginalnych lub ze szrotu tak jak ten Twój zapasowy sterownik czegoś. Albo dwa lata albo żadnej roboty.
No i jest jeszcze jedna częsta prawidłowość - ASO nie przyjmuje ponownie na dany temat auta które odjechało po wstępnej diagnozie. Nie robią wstępnych diagnoz ileś razy, ale dobrze że masz inne ASO też.
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
Liczę na cud że się to nie powtórzy, ogólnie było kilka błędów i coś jemu odbiło. Nigdy wcześniej nie były kasowane więc może jakiś konflikt. Jeden z błędów był czujnik temp spalin EGT 1 . Który to jest? Ten górny chyba pod maską? Jak ten błąd wyskoczy to zaryzykuję i jego wymienię.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Dla. Mnie te 2 błędy pokazują że jest gdzieś dziura w układzie turbo. Podczas wypalania dochodzi do podniesienia temperatury na DPF co wykrywa czujnik, przepływomierz próbuje to skorygować ale też dostaje dziwne informacje i w końcu zatrzymuje proces wypalania żeby nie zniszczyć pojazdu.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Jarek, a weź daj zdjęcie tych błędów co masz z ASO. Bo tak piszesz że to lub tamto, że to kupiłeś już a potem wymienisz, a być może te Twoje zakupy wcale nie były potrzebne. Pokaż nam te wszystkie błędy które odczytali w ASO, lub napisz je.
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dorota problem w tym że ja od czasu awarii nic nie kupiłem ani niczego nie wymieniłem, chciałem kupić czujnik temp spalin ale serwis powiedział ze ich zdaniem jest obecny dobry. Ja Krzysiek w DPF nie szukałbym problemu, kiedy to się stało miałem zapełnienie 31% a od ostatniego wypalania był dystans 354km. Dzisiaj zwrócę uwagę na temp EGT, na nowej apce nie pokazuje mi jej wcale ale na starej już tak. A to takie były błędy; P2428 czujnik temp spalin1, P0113 wysokie napięcie w obwodzie czujnika temp.1 powietrza dolotowego MAP, P068A za wczesne obciążenie zasilania przekaznika zapłonu zespołu sterowania silnika, P2101 obwód sterujący przepustnicy powietrza dolotowego, B1925 obwód czujnika elementu grzewczego siedziska siedzenia kierowcy, B2897 obwód blokady silnika wysokie napięcie/ przerwa. U0254 Utrata komunikacji z modułem zdalnego rozruchu, wadliwe działanie.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
To kupiłeś coś czy nie kupiłeś nic? Bo już się pogubiłammilyjarek pisze: 6 sie 2023, o 11:02 Właśnie kupiłem sterownik z tego samego Malibu co mój ze stacji demontażu pojazdów.