Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Lekkie szarpanie przy puszczaniu pedału gazu
-
Dunkej
- Świeżak
- Imię: Dominik
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 141KM
- Kontakt:
Lekkie szarpanie przy puszczaniu pedału gazu
Chciałem się dowiedzieć co to może być - jadąc np na drugim lub trzecim biegu zwalniając całkowicie lub lekko trzymając pedał gazu czuje taki ruch szarpniecia auta lekko do przodu i do tyłu jakby. Poduszki silnika i skrzyni nie widac zeby byly rozerwane czy coś.
-
Klimson
Re: Lekkie szarpanie przy puszczaniu pedału gazu
Po wymianie sprzęgła u mnie ustało.
Ile masz nalatane? Robiłeś już sprzęgło?
Ile masz nalatane? Robiłeś już sprzęgło?
-
Dunkej
- Świeżak
- Kontakt:
-
Klimson
Przebieg gdzie może zaczynać się już odzywać sprzęgło.
Co do poduszek to wizualnie na prawej i lepiej raczej niewiele zobaczysz, najlepiej byłoby je odkręcić z jednej strony o poruszać ręką. Tak miałem z poduszką od strony rozrządu, niby wyglądała ok ale po odkręceniu miała duże luzy.
Gdzieś był jeszcze temat odnośnie sondy - jak nie domaga to mogą pojawiać się takie objawy.
Masz LPG?
Co do poduszek to wizualnie na prawej i lepiej raczej niewiele zobaczysz, najlepiej byłoby je odkręcić z jednej strony o poruszać ręką. Tak miałem z poduszką od strony rozrządu, niby wyglądała ok ale po odkręceniu miała duże luzy.
Gdzieś był jeszcze temat odnośnie sondy - jak nie domaga to mogą pojawiać się takie objawy.
Masz LPG?
-
murdertul
- Stały bywalec
- Silnik: 1.8 141KM LPG 2012
- LPG: Tak BRC SQ24
- Kontakt:
Mam dokładniej to samo od przebiegu 90-100k. W sumie jakoś mocno to nie przeszkadza, jadąc bardziej z górki, hamując silnikiem nawet tego nie czuć.
Teraz mam już ponad 165k i problem się nie pogłębił
Teraz mam już ponad 165k i problem się nie pogłębił
Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 2012 + LPG BRC
-
Dunkej
- Świeżak
- Kontakt:
Czy mogę jakoś sprawdzić sprzęgło ? Czy tego jeszcze się nie zauważy ?Klimson pisze: 12 maja 2023, o 16:16 Przebieg gdzie może zaczynać się już odzywać sprzęgło.
Masz LPG?
Tak mam LPG ale to bez znaczenia czy na tym czy na tym i przed założeniem LPG też tak miałem
-
Klimson
- sprawdź przy jakiej wysokości pedału sprzęgła auto zaczyna ci się toczyć na biegu (im bliżej góry tym gorzej...)
- czy aby nie ślizga ci sprzęgło (dodajesz gazu, rosną obroty a auto ma tą samą prędkość)
- jak twardo chodzi pedał sprzęgła to może świadczyć o wyrobionym wysprzęgliku centralnym, a co może świadczyć o zużyciu już całego układu sprzęgła
- czy aby nie ślizga ci sprzęgło (dodajesz gazu, rosną obroty a auto ma tą samą prędkość)
- jak twardo chodzi pedał sprzęgła to może świadczyć o wyrobionym wysprzęgliku centralnym, a co może świadczyć o zużyciu już całego układu sprzęgła
-
murdertul
- Stały bywalec
- Kontakt:
Też tak czytam posty z lat poprzednich o sondach lambda i dosyć sporo osób pisało o uspokojeniu się auta po wymianie sondy, właśnie w kontekście szarpania przy ruszaniu czy puszczaniu gazu przy hamowaniu silnikiem.
W większości tematów chodziło o sondę za katalizatorem, ale czy faktycznie tylko ona robiłaby taką dużą różnicę?
W większości tematów chodziło o sondę za katalizatorem, ale czy faktycznie tylko ona robiłaby taką dużą różnicę?
-
Dunkej
- Świeżak
- Kontakt:
Wymieniłem sprzęgło (komplet) i nadal to samo.. Druga sonda to raczej jest diagnostyczna
-
murdertul
- Stały bywalec
- Kontakt:
To czy ta sonda jest faktycznie tylko diagnostyczna i w żaden sposób nie wpływa na pracę silnika to są sprzeczne informacje. Poniekąd w instrukcji ASO jest wspomniane że wchodzi w skład czujników od których zależy mieszanka.
Ja bym raczej obstawiał że przyczyną szarpania jest albo zużyta sonda nr 1 - z czasem coraz słabiej reaguje i potrzebuje więcej czasu żeby określić wartość stechio, albo po prostu może być zabrudzony czujnik ciśnienia w dolocie MAP.
Ano i oczywiście jeszcze do możliwych przyczyn możnaby dołożyć problemy ze zmiennymi fazami rozrządu, przy wciskania pedału gazu dosyć mocno zmienia się kat wyprzedzania zapłonu.
Ja bym raczej obstawiał że przyczyną szarpania jest albo zużyta sonda nr 1 - z czasem coraz słabiej reaguje i potrzebuje więcej czasu żeby określić wartość stechio, albo po prostu może być zabrudzony czujnik ciśnienia w dolocie MAP.
Ano i oczywiście jeszcze do możliwych przyczyn możnaby dołożyć problemy ze zmiennymi fazami rozrządu, przy wciskania pedału gazu dosyć mocno zmienia się kat wyprzedzania zapłonu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
W tym silniku z uwagi na Euro 5 druga sonda nie jest tylko diagnostyczna. Informacje z niej mają wpływ na dawkowanie paliwa.Dunkej pisze: 24 cze 2023, o 16:50 Wymieniłem sprzęgło (komplet) i nadal to samo.. Druga sonda to raczej jest diagnostyczna