Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Automatyczna skrzynia biegów

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Strumbright
Świeżak
Imię: Bogdan
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 141KM, benzyna+LPG
LPG: TAK. BRC
Kontakt:

Automatyczna skrzynia biegów

Post autor: Strumbright »

Witam,
wielka prośba do was ludziska o radę, ponieważ serwis do którego oddałem auto żeby naprawili ASB w moim Cruze nie ma już pomysłów co jest z nią nie TAK.
Sprawa wygląda tak:
Skrzynia biegów szarpie przy przyspieszaniu, przy redukcji, czasami przy ruszaniu ze świateł nie reaguje przez chwilę żeby potem wystrzelić jak z procy. Zwyczajne problemy ASB 6T40. Podłączyłem wtyczkę OBD2 i skanuję. Wyskakują błędy jak na zdjęciu 1.
Screenshot_20221008-212608.jpg
Oddaję auto do zakładu, czekam miesiąc czasu, płacę 12 tysięcy, jeżdżę chwilę (miesiąc) i problemy zaczynają się od nowa. Do tego dochodzi jeszcze jeden nowy jakim jest poszarpywanie podczas postoju na czerwonym świetle. Myslę sobie, że moze to chwilowe i wszystko musi sie "dotrzeć" ale niestety nic się nie poprawia, więc jadę oddać auto ponownie w ramach gwarancji. Po kolejnym miesiącu u mechanika dowiaduję się, że nie mają pomysłu co może być przyczyną takiego zachowania ASB. Dodam jeszcze, że za każdym razem kiedy dzwonie do serwisu z zapytaniem czy auto gotowe, otrzymuję odpowiedz, że juz prawie tylko nie przechodzi ADAPTACJI. Przyznam, że znienawidziłem to słowo, mimo ze nie bardzo czaję na czym ta adaptacja w moim aucie polega. Podłączam ponownie wtyczkę OSB2, skanuję i dostaję taki odczyt. Zdj. 2
Screenshot_20230507_142206.jpg
Screenshot_20230507_142158.jpg
Po przeanalizowaniu tych kodów dochodzę do wniosku, że wspólnym mianownikiem może być moduł sterujący ASB, ale wg mechaników zakładali już trzy inne i problem cały czas się powtarza. A może problem tkwi w module sterującym silnikiem, na co może wskazywać bląd P0658

I tutaj wielka prośba do was Panie i Panowie. Macie może jakiś pomysł, może jakąś radę? Co może być przyczyną tych problemów, lub co jeszcze sprawdzić? Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na tym żeby mój Cruze działał znowu jak szwajcarski zegarek, bo bardzo lubię ten samochód, a na razie jest do tego dosyć daleko. Bardzo proszę o podsunięcie jakichś pomysłów lub wskazówek co mogę jeszcze zrobić w sprawie 6T40 w moim aucie. Wstawię jeszcze kilka zdjęć poglądowych :D

Pozdrawiam.
Załączniki
20230507_183519111111111.jpg
20230429_131726.jpg
20230428_162737.jpg
20221009_122426.jpg
20221009_122422.jpg
20221009_122418.jpg
20221009_122415.jpg
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Re: Automatyczna skrzynia biegów

Post autor: kochar »

Strumbright pisze: 7 maja 2023, o 21:08 Dodam jeszcze, że za każdym razem kiedy dzwonie do serwisu z zapytaniem czy auto gotowe, otrzymuję odpowiedz, że juz prawie tylko nie przechodzi ADAPTACJI. Przyznam, że znienawidziłem to słowo, mimo ze nie bardzo czaję na czym ta adaptacja w moim aucie polega.
W dedykowanym programie diagnostycznym GDS2 jest coś takiego jak kalibracja skrzyni.
.
.
Strumbright pisze: 7 maja 2023, o 21:08 Do tego dochodzi jeszcze jeden nowy jakim jest poszarpywanie podczas postoju na czerwonym świetle.
U mnie to pooszarpywanie sporadycznie tez występuje kiedyś było mocniejsze obecnie jest delikatnie i z wieloletnich obserwacji zauważyłem że występuje tylko jak są wyższe temperatury tak powyżej 15 stopni, zimą szarpanie nie występuje.
Nie wiem jakim programem sprawdzasz błędy ale jak chcesz mieć rzetelny odczyt to tylko GDS2, ja używałem do niedawna OPL DTC Reader ale przestałem bo zaczął pokazywać głupoty.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”