Oddałem mojego cruza na wymiane rozrządu i wyczyszczenie kolektora i egr. Dzień pózniej mechanik dzwoni i mówi że jakbym faktycznie chciał wymienić to oryginalnego rozradu nie ma nigdzie i musiałby sztukować częsci z różnych firm co wygląda średnio bezpiecznie także z rorządem dałem spokój. Drugą sprawą jest to że chciałem wyczyścić kolektor i mechanik po wyjęciu stwierdził że klapy wirowe są uszkodzone (jutro jade zobaczyć jakie jest uszkodzenie), stwierdził też że ktoś mógł wyprogramować klapy bez ich fizycznego demontażu czy to jest możliwe ????
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Dziwna przypadłośc mojego Cruze klapy wirowe
-
jakub211
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 163km 2011
- Kontakt:
Dziwna przypadłośc mojego Cruze klapy wirowe
Witam
Oddałem mojego cruza na wymiane rozrządu i wyczyszczenie kolektora i egr. Dzień pózniej mechanik dzwoni i mówi że jakbym faktycznie chciał wymienić to oryginalnego rozradu nie ma nigdzie i musiałby sztukować częsci z różnych firm co wygląda średnio bezpiecznie także z rorządem dałem spokój. Drugą sprawą jest to że chciałem wyczyścić kolektor i mechanik po wyjęciu stwierdził że klapy wirowe są uszkodzone (jutro jade zobaczyć jakie jest uszkodzenie), stwierdził też że ktoś mógł wyprogramować klapy bez ich fizycznego demontażu czy to jest możliwe ????
i co by mogło zmienić samo wyprogramowanie?. Dodam jeszcze że często przy wypalaniu dpf wyświetla mi sie błąd P200A
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: Dziwna przypadłośc mojego Cruze klapy wirowe
O rozrząd trzeba by się w ASO zapytać.
viewtopic.php?t=11007
viewtopic.php?t=11007
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
przeszukaj forum, bo wiele powiedziano w tym temaciejakub211 pisze: 20 sty 2023, o 16:03 Dodam jeszcze że często przy wypalaniu dpf wyświetla mi sie błąd P200A
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
jakub211
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 163km 2011
- Kontakt:
To wiem że może być to albo od wciągania lewego powietrza albo od tych klap wirowych ale najbardziej mnie ciekawi dlaczego mechanik twierdzi że ktoś mógł wyprogramować klapy bez ich demontażu i jakim celu? Co by to dało poprzedniemu właścicielowi
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Silnik doładowany raczej nie wciąga lewego powietrza ale je gubi. Po co usuwać klapy wirowe, wystarczy je wyprogramować aby nie pracowały i nie uległy uszkodzeniu ( czytaj połamały się ) i poleciały dalej a dlaczego się łamią i jakie są tego skutki to sobie wygogluj. 
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
To jest kolejny argument za tym żeby zasklepić EGR. Wtedy nie dość że kolektor mniej zalepiony, to przewaga mgiełki olejowej z odmy bardziej te klapy przesmaruje niż zablokuje.