Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Regulator napięcia M300

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Imię: Hubert
Samochód: Spark 1,2 LTZ 2011
Silnik:
Kontakt:

Re: Regulator napięcia M300

Post autor: Hubertradom »

Maniek pisze:Dopiero teraz odczytałem Twojego posta, dziś jest już ciemno, a garażu nie posiadam, ale jutro sprawdzę jak ładowanie wygląda u mnie.
Ale patrząc na Twoje zdjęcie to nie gra mi ten biały peszel, nie wydaje mi się aby to był oryginał, jutro postaram się od góry zobaczyć u mnie jak to wygląda, ale wydaje mi się, że u mnie jest inaczej.
Peszel jest czarny, tylko uwalony błotem i lampa błyskowa prześwietliła go
Maniek

Post autor: Maniek »

Dziś byłem przy aucie i sprawdziłem jak wygląda to u mnie:

Nagranie jest bez lektora, ale słychać kiedy silnik pracuje, kiedy włączyłem obciążenie (nawiewy itd.), kiedy podgazowałem.
W skrócie wygląda to tak, co trochę mnie zaskoczyło - napięcie ładowania bez obciążenia na wolnych obrotach to 14,6V (wydaje mi się, że trochę wysoko), jak włączam jakieś obciążenie jest chwilowy spadek i wzrost do ok 14,5V.
Więcej na filmie.
Pierwszy rozruch trochę ciężki bo nie wyrzuciłem auta z biegu (nie wsłuchiwać się w słowo wypowiedziane), ale później już poszło gładko :).
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Maniek, film zaznaczyłeś jako prywatny. Nie można go obejrzeć :p
Maniek

Już poprawiłem, powinno chodzić.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Maniek podcinasz mi skrzydła. Mi spada nacięcie jak wciskam hamulec i włączają się światła stopu. Czy włączałeś tylko dmuchawę i światła czy jeszcze ogrzewanie szyby tylnej? Mi najwięcej spadło napięcie przy włączonym nawiewie z ogrzewaniem przedniej szyby + klima, tylnej szyby i podgrzewanych fotelach.
Maniek

Ja włączałem nawiew na max prędkość, światła mijania, ogrzewanie szyby tylnej i lusterek, włączone było radio - wszystko pracowało jednocześnie w tym samym czasie co słychać szum nawiewu na filmie.
Jak już pisałem wcześniej, po włączeniu np. świateł napięcie spadło do 13.4V a po chwili wzrosło do 14,4V, jak włączyłem ogrzewanie szyby znowu spadło do 13.4V i po chwili wzrosło do ponad 14,3V. Widoczne są te chwilowe spadki napięcia na filmie.
A próbowałeś mierzyć napięcie bezpośrednio na alternatorze ?? może gdzieś coś nie łączy ??
A nie zalałeś przypadkiem alternatora ?? ja jak się dowiedziałem gdzie on jest założony to staram się omijać wszystkie kałuże po prawej stronie.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Ostatnio wcale nie padało, a poza tym to żony fura, a ja wsiadam w nią jak coś w nim popieprzy. Jutro pojadę znów nim do pracy i zobaczę za dnia co mogę tam zrobić. Jeszcze raz pomierzę w czasie jazdy prąd, a co do sprawdzenia prądu na alternatorze, to jak ja tam łapy powsadzam jak tam ciasno jak w kroku dziewicy :p
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Maniek jeszcze jedno. Czy zwróciłeś uwagę na obroty silnika? Czy był już rozgrzany jak robiłeś próbę? Bo dziś rano u mnie jak go odpaliłem to dobre 10min trzymał 1000 obrotów, później spadło na 900 (ładowanie ok) i dopiero jak spadło na 700 to zaczyna ładowanie wariować.
Maniek

Silnik miałem ciepły, godzinę wcześniej byłem na zakupach więc nie zdążył jeszcze ostygnąć.
Większość silnik pracował na wolnych obrotach, to chyba jakieś 500 obrotów.
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

500 obrotów, nie za mało ?
Maniek

Mało, nie mało, nie wiem, na obrotomierzu zapalone były 3 beleczki, silnik pracował równo i cicho, te trzy beleczki to ponad połowa między 1000 a 0, dla tego napisałem 500 ale może zakładając, że jedna beleczka to 200 obrotów powinno być 600 i zgodnie z nowymi normami euro teoretycznie jest to możliwe, ale jutro jak nie zapomnę to sprawdzę dokładnie z Torque.
Maniek

Co do problemu z ładowaniem, to zastanawiam się jeszcze nad sprzęgłem na wirniku alternatora, może padło i rolka sobie a wirnik sobie - dla tego, kiedy alternator jest obciążony i ma większe opory to przestaje się obracać wirnik i przestaje ładować. Może dla tego też są takie skoki ładowania, bo może sprzęgło czasem jeszcze łapie.
Nie wiem, jaki w sparki jest typ sprzęgła czy OWC czy OAD, ale obydwa działają podobnie, pozwala na obracanie się rolki w jednym kierunku a blokuje w przeciwnym.
Czy można sprawdzić to bez wyciągania alternatora - wydaje mi się, że tak (ale jeśli się mylę proszę mnie poprawić).
Jak by założył klucz nasadowy z grzechotką na śrubę mocującą rolkę pasową (ona dokręcona jest do wirnika alternatora) i obracał kluczem to kręcąc w jedną stronę powinno się obracać swobodnie a w druga stronę powinno ciągnąć pasek napędowy, jeśli w obie strony obraca się swobodnie lub w kierunku zaporowym będzie przeskakiwać to sprzęgło jest uwalone.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

U mnie jest tak, że jak jest zimny to jest ok, dopiero jak silnik się zagrzeje to dopiero zaczynają się cyrki. Postaram się wrzucić filmik z rozruchu i z jazdy.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

pawel

Post autor: pawel »

Na wolnych obrotach to jest jakieś 680 obr.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Dobra nie ma co rozkminiać, dla pewności podjadę jutro do elektryka. Zobaczymy co on powie na to wszystko.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Podjechałem dziś na komputer, komunikat - problem z ładowaniem. A mimo to nie wyświetla się kontrolka ładowania. Kupiłem alternator z 2012r na allegro bo nigdzie nie można dokupić samego regulatora. Zapłaciłem 100zł z przesyłką wykorzystując kupony na allegro w aplikacji mobilnej :) Na poniedziałek umówiłem się na jego wymianę, bo nie chce mi się samemu kombinować jak go wyciągnąć :) (80zł zamiana miejscami starego z nowym)
Maniek

Szczerze mówiąc, też bym sam nie wymieniał. A 100zł za alternator to dobra cena, sam regulator nie wiele taniej by wyszedł.
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Przyszedł alternator. Pojechałem do zakładu specjalizującego się w naprawie alternatorów, żeby przetestowali go. Diagnoza - jak nówka. No to czekamy do poniedziałku, zobaczymy czy wymiana coś da.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Ja ładowałem aku w Sparku przez weekend i porobiłem testy alternatora i akumulatora.

Pobór prądu w spoczynku - 0.01A
Napiecie spoczynkowe - 12.4V
Napiecie ładowania bez obciążenia - 13.76V
Napięcie ładowania z max obciążeniem - 13.26V

Wiec wszystko w porzadku :D
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Maniek

Nie wiem co o tym sądzić, jak widać co spark to inaczej, u mnie to ok 1V jest wyższe napięcie, jak na razie nie narzekam, więc zakładam że jest OK.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Moze to nie wina auta tylko miernika :rotfl:
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

etac_owiec pisze: Napiecie spoczynkowe - 12.4V
Albo miernik jest tak "dokładny" :D) albo aku był nie naładowany do pełna. Bo napięcie "bezpieczne" poniżej którego sprawny aku nie powinien schodzić to 12,5V.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Aku mi sie nie bardzo podobał, bo przy zapalonej tylko stacyjce napiece szybciutko spadalo. :H
Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Maniek pisze:Nie wiem co o tym sądzić, jak widać co spark to inaczej, u mnie to ok 1V jest wyższe napięcie, jak na razie nie narzekam, więc zakładam że jest OK.
ten alternator co przyszedł generuje 14,5V bez obciążenia, a przy pełnym obciążeniu 13,7v.
Mój przy pełnym obciążeniu 11,94v i tak jak pisałem w komputerze zapisał się błąd "problem z ładowaniem" W poniedziałek zostawiam na wymianę i zobaczymy co i jak. Podłączę znów miernik i znów będę jeździł po mieście sprawdzając ładowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spark Elektryka / Elektronika”