Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Chevrolet Aveo t300 - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Sebastian19
Świeżak
Imię: Sebastian
Samochód: Chevrolet Aveo
Silnik: 1.3d 95KM
Kontakt:

Chevrolet Aveo t300 - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Post autor: Sebastian19 »

Witam, to mój pierwszy post na forum. Od dłuższego czasu mam problem z chevroletem aveo 1.3 D 95KM z 2012 roku. Samochód zakupiony w 2020 roku, od właściciela warsztatu samochodowego (co niestety uśpiło moją czujność). Od początku samochód miał problem z zapalaniem na zimnym silniku - kręci dłuższą chwilę, lecz nie zapala za pierwszym razem. Zwykle odpala za drugim i puszcza przy tym chmurkę białego dymu, trochę przez chwilę szarpie, lecz za kilka sekund zaczyna chodzić normalnie. Po porannym odpaleniu zapala normalnie, jeśli jednak postoi kilka godzin, następuje powtórka z rozrywki. Problem występuje niezależnie od temperatury otoczenia. Sprawdzane były:
- wtryskiwacze (łącznie z podmianą)
- kompresja
- wymieniony czujnik ciśnienia paliwa.
Prosiłbym o poradę kolegów doświadczonych w temacie, gdzie jeszcze szukać (czy może to być czujnik w obudowie filtra paliwa?). Ewentualnie prosiłbym o namiary na jakiś warsztat/specjalistę z południowej Małopolski, który mógłby zdiagnozować problem. Z góry dziękuję za pomoc.
maroadhd
Świeżak
Imię: Marek
Samochód: AVEO T300
Silnik: 1.3 diesel 95km
LPG: Nie
Kontakt:

Re: Chevrolet Aveo t300 - problem z odpalaniem na zimnym silniku

Post autor: maroadhd »

Mam ten sam problem... ja podejrzewam świece żarowe... właśnie wróciłem z pracy. Na dworze 9 stopni... zagrzałem 2 razy świece i nawet szybko zapalił... czekam na odpowiedź kogoś kto miał to samo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”