Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Niedogrzany silnik
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Niedogrzany silnik
Ja jak nie zapomnę, co mi się zdarza ostatnio często, to porobię wykresy. Może na przyszły weekend będę jechał na działkę to będę miał około 60 km w jedną stronę.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Wygląda że ten termostat tak reguluje tzn utrzymuje bardzo dobrze temperaturę ok 75C. Może tak ma być dla tego silnika? 
-
butelsonic
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Nubira
- Silnik: 1.8 T18SED
- LPG: LandiRenzo Omegas
- Kontakt:
Własnie dlatego potrzebuje wykresu dla potwierdzenia.Wygląda że ten termostat tak reguluje tzn utrzymuje bardzo dobrze temperaturę ok 75C. Może tak ma być dla tego silnika?
Chociaż zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem czujnik nie jest walnięty i nie zaniża o 10 stopni. Wtedy by wszystko się zgadzało bo chodziłby pomiędzy 85 a 92.
Poczytałem trochę na forach opla i tam razem z termostatem wymieniali czujniki.
Już je zlokalizowałem i mam kolejne pytanie bo do tego czujnika nie idzie kabel!
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
Maniek
Już nie długo będzie rocznica jak męczysz się z tym problemem, a nie zrobiłeś tego o czego powinieneś zacząć.butelsonic pisze:Chociaż zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem czujnik nie jest walnięty i nie zaniża o 10 stopni. Wtedy by wszystko się zgadzało bo chodziłby pomiędzy 85 a 92.
Poczytałem trochę na forach opla i tam razem z termostatem wymieniali czujniki.
Włóż jakiś termometr w chłodnicę, zagrzej silnik i wtedy wszystko się wyjaśni, kiedy otwiera termostat, kiedy włączają się wentylatory i czy czujnik / wskaźnik temperatury nie kłamie.
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Po prawej do czujnika idzie a po lewej jest chyba czujnik na deskę i nie widzę żeby do niego coś szło.Jak nie idzie jak idzie. Przecież dałeś fotkę na której kabel widać.
Maniek mierzyłem było 7 st. różnicy ale mogło to wynikać z tego że mierzysz w zbiorniku a czujnik jest w bloku i jednak temperatura może się trochę różnić.
Czujnik nie kosztuje jakiegoś majątku wiec go wymienię i dam znać.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Też się nad tym zastanawiałem i już to rozszyfrowałem. Ten element z dwoma czujnikami był już gdzieś wcześniej montowany. I wtedy faktycznie były 2 czujniki, jeden na deskę, drugi dla komputera silnika. Teraz jeden czujnik obsługuje wszystko (sprawdzałembutelsonic pisze: Po prawej do czujnika idzie a po lewej jest chyba czujnik na deskę i nie widzę żeby do niego coś szło.
Ten drugi czujnik robi tylko za zaślepkę, nie jest wykorzystywany, ale dzięki temu, że on tam jest można było już gotowy element wykorzystać do Lacettich.
U mnie LPG (Landi Renzo) montowane było przez serwis Chevroleta (jakoś miesiąc po zakupie samochodu) i np. serwis wykorzystał ten czujnik jako czujnik wody do instalacji LPG. Jest on oczywiście w programie specjalnie wykalibrowany (jako, że nie jest to czujnik LR).
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To drugie faktycznie nie wygląda na czujnik ale na wytoczoną z mosiądzu zaślepkę.
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
2 czujniki były wykorzystywane w Oplach, dziwne że w TIS ani w książce sam naprawiam Opel Vectra B nie ma ani słowa o czujniku, wymianie, momentach itp.
Dobrze wiedzieć że można go tak wykorzystać
Też mam instalację LR, ciekawe czy daje to jakąś różnicę.
Dobrze wiedzieć że można go tak wykorzystać
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ale jest to czujnikiem. Tak, jak wspomniałem u mnie wykorzystane jest to jako czujnik wody dla instalacji LPG:wszim pisze:To drugie faktycznie nie wygląda na czujnik ale na wytoczoną z mosiądzu zaślepkę.
To ten czujnik, tak mi się wydaje, bo kiedyś go wymontowałem:
Czy daje to jakąś różnicę, pewnie niewielką. Normalnie czujnik temperatury wody zamontowany jest albo przed reduktorem albo w nim. Aczkolwiek nie widziałem oryginalnego Landi, więc nie wiem, który to. Może trójnik na wężach przed reduktorem. To rozwiązanie dokładniej pokazuje temperaturę panującą przed reduktorem. Nie sądzę, aby różnica była jakoś znacząca. Raczej kwestia oszczędności, jest czujnik, program daje taką możliwość, to czemu go nie wykorzystać.
Jeśli natomiast masz LR i staniesz przed dylematem zakupu nowych MEDów/Matrixów/Keihinów, to mam dobrą wiadomość. Da się ogarnąć tę instalację z Barracudami
Ostatnio zmieniony 2 lis 2014, o 22:15 przez GoLL@B, łącznie zmieniany 1 raz.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wydaje mi się, że niego podane jest tylko napięcie. U mnie jest to taki konektorek:

Czujnik jest rezystancją, masą jest silnik. Sterownik zmierzy jaki mamy spadek napięcia. Wyprowadzone jest 12, czujnik zmienia rezystancję ze zmianami temperatury, więc mamy jakiś spadek napięcia.

Czujnik jest rezystancją, masą jest silnik. Sterownik zmierzy jaki mamy spadek napięcia. Wyprowadzone jest 12, czujnik zmienia rezystancję ze zmianami temperatury, więc mamy jakiś spadek napięcia.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Bo ja wiem, czy jak z Wartburga
zrobili to fachmani z chevroleta, podejrzewasz, że inne rzeczy też mamy jak w wartburgu?
W każdym razie, 240tyś km przejechało i akurat do tego przyczepić się nie mogę.
W każdym razie, 240tyś km przejechało i akurat do tego przyczepić się nie mogę.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Chodzi mi o ten archaiczny patent przyłącza. No sory ale sam powiedz nie jest zbyt profesjonalny, tak jak ten obok z hermetyczna złączką.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Hmm, ciężko mi powiedzieć czy profesjonalnie. Problemów żadnych nie stwarza. Starałem się znaleźć, jak to wygląda w oryginale w Oplu. Wygląda na to, że jest tak samo - też nie ma wtyczki hermetycznej. Jeśli dobrze widzę, to też jest konektor w osłonie.

Dodatkowo wydaje mi się, że ze względu na to, że jest jeden przewód, nie potrzeba wtyczki hermetycznej. Jakbyśmy mieli 2 piny (+12V i masę) to kropla wody między nimi (czyli zwarcie przed czujnikiem-rezystorem) spowodowałoby wywalenie bezpiecznika.
W sposób, jak to jest zrobione, problemu nie ma. No chyba, że osłona konektora się połamie, ten się zsunie i dotknie silnika.

Dodatkowo wydaje mi się, że ze względu na to, że jest jeden przewód, nie potrzeba wtyczki hermetycznej. Jakbyśmy mieli 2 piny (+12V i masę) to kropla wody między nimi (czyli zwarcie przed czujnikiem-rezystorem) spowodowałoby wywalenie bezpiecznika.
W sposób, jak to jest zrobione, problemu nie ma. No chyba, że osłona konektora się połamie, ten się zsunie i dotknie silnika.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ok. Nie ma co drążyć bo odbiegamy od tematu. Spojrzałem na to zupełnie tego rozwiązania nie znając, więc spostrzeżenia moje mogą być zbyt pobieżne. Fakt jest jednak taki, że hipotetycznie zaniżony odczyt temp u butelsonica nie może wynikać z faktu niepodłączenia tego drugiego czujnika.
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Wymieniłem dziś czujnik. Trochę wody z układu spuściłem, szybka podmiana dolewka z miski i jazda!
Już straciłem nadzieję bo wskazania znowu wahały się i kiedy temperatura osiągneła 74 stopni byłem bliski załamania
ale po chwili zaczęła rosnąć i utrzymywała się na poziomie 88 do 92 stopni

Po postoju już nie było tak fajnie
temperatura nie wariuje jak wcześniej raczej oscyluje ok 81 stopni. Jutro sprawdzę czy nie ubyło płynu.

No nic pozostaje tylko czekać na wykres z innego samochodu w celach porównawczych
Już straciłem nadzieję bo wskazania znowu wahały się i kiedy temperatura osiągneła 74 stopni byłem bliski załamania
Po postoju już nie było tak fajnie
No nic pozostaje tylko czekać na wykres z innego samochodu w celach porównawczych
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak wygenerować taki wykres z torque ??
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
W Ustawienia Torqe masz pozycję Zapis danych i logowanie. Tam wchodzisz i ustawiasz sobie jakie parametry chcesz logować online. Rejestrujesz się na web viewer http://torque-bhp.com/ i w trakcie jazdy zrzuca na serwer twoje dane. Potem sobie wchodzisz na WebViewer logujesz się i oglądasz. I chyba można też zaimportować do pliku lub w ściągnąć excelu.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No to fajnie, bo zrobiłem sobie dzisiaj pomiar i mogłem wysłać mailem, ale jakieś dziwne to wyszło, pliki kml albo csv. Z pliku csv mam dane, ale to nie są wykresy 
A rejestrując się, są pobierane opłaty jakieś ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Free. Ale chyba Torque musi być w wersji płatnej Pro.XaRaDaS pisze:No to fajnie, bo zrobiłem sobie dzisiaj pomiar i mogłem wysłać mailem, ale jakieś dziwne to wyszło, pliki kml albo csv. Z pliku csv mam dane, ale to nie są wykresy
Ktoś już tu chyba pisał, że działa to tylko online, dlatego musisz mieć włączone w smartfonie wysyłanie danych pakietowych.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ta włączyłem sobie rano dzisiaj przesyłanie danych itp. ale nie wiedziałem, że trzeba się gdzieś rejestrować
Ale dobrze, że już to zrobiłem, dzisiaj na działkę będę jechał to test zrobię 
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
W ustawieniach programu
Zapis danych i upload ->
Rejestrowane PID tam trzeba dodać czujnik temperatury płynu chłodzącego
Mam jeszcze zaznaczone:
Zapis przy uruchomieniu Torque
Autozapis danych GPS
Rotuj dzienniki
Wyślij na serwer sieciowy
Wpisz swój adres w Adres Email użytkownika (Sprawdź sobie czy jest ok klikając Test settings)
Automatyczny zapis tras
Zapisuj także wskazania wybranych czujników WAŻNE! wtedy będą zapisywały się dane o temperaturze
No i najważniejsze musisz mieć uruchomiony transfer danych żeby wysyłać na serwer trasę
Ja akurat mam wersję full 15 zł nie majątek a szybko się zwraca
Zapis danych i upload ->
Rejestrowane PID tam trzeba dodać czujnik temperatury płynu chłodzącego
Mam jeszcze zaznaczone:
Zapis przy uruchomieniu Torque
Autozapis danych GPS
Rotuj dzienniki
Wyślij na serwer sieciowy
Wpisz swój adres w Adres Email użytkownika (Sprawdź sobie czy jest ok klikając Test settings)
Automatyczny zapis tras
Zapisuj także wskazania wybranych czujników WAŻNE! wtedy będą zapisywały się dane o temperaturze
No i najważniejsze musisz mieć uruchomiony transfer danych żeby wysyłać na serwer trasę
Ja akurat mam wersję full 15 zł nie majątek a szybko się zwraca
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Transfer jak jadę z tabletem to mam włączony, żeby się korki ładowały
Ale chyba za dużo PID dałem