niestety ostatnio miewam pewne problemy z moim cruzem
Sytuacja 1. Jadę autem i nagle jest pisk i zapalają się 2 kontrolki na tablicy chyba ABS i kontrola trakcji. Nie jestem tego pewien bo kontrolki zapalają się dosłownie na chwilkę. W tym momencie auto traci moc. Potem auto jedzie dalej jak gdyby nigdy nic, za parę kilometrów powtórka z rozrywki. Więc zjechałem na najbliższy parking wyłączyłem go i już zero reakcji. Brak możliwości uruchomienia, brak kontrolek, brak możliwości włączenia świateł awaryjnych. Kompletnie brak zasilania. Po ok 5 minutach nagle zasilanie powraca i auto odpaliło jak gdyby nigdy nic. Pojechałem dalej i nie było problemów. Byłem u 2 mechaników żeby zobaczyli co może być nie tak. Podłączyli komputer i żadnych błędów nic, tylko rozłożyli ręce i powiedzieli że jak się znów tak stanie to żeby podjechać.
No to jeździłem autem 2-3 miesiące i było wszystko ok. Ktoś zasugerował że może to być wina akumulatora więc go wymieniłem.
Sytuacja 2. Niestety będąc zagranic cruze znów mnie zaskoczył. Dokładnie taka sama sytuacja, pisk 2 kontrolki na dosłownie chwilkę zanik mocy, ale jedzie dalej. Po wyłączeniu już dłużej nie mógł dojść do siebie (ok. godziny nie miał zasilania) dopiero, dzięki uprzejmości Pana spięliśmy akumulatory i odpalił. Niestety nie mogłem podjechać do mechanika.
I znów po tej sytuacji auto sprawowało się bez zarzutu. Były mrozy okres zimowy cruz odpalał na dotyk. Jeździł i wszystko było dobrze przez 2-3 miesiące.
Sytuacja 3. 2-3 dni temu byłem znów w trasie. Już się brałem do wyprzedzania auta, a tu usłyszałem tylko pisknięcie i zanik mocy. Za chwilę auto jedzie normalnie, miałem nadzieje że mi się przesłyszało, ale po paru kilometrach już wiem że nie.Zjechałem na stację paliw wyłączyłem i próbuję wszystkiego co do tej pory działało. Poczekałem 10 min nic dalej brak zasilania. Odłączyłem akumulator i podłączyłem dalej nic. Ściągnąłem żonę drugim autem i spiąłem akumulatory dalej nic żadnych kontrolek świateł nic. Już po 2 godzinach prób zrezygnowałem i zadzwoniłem po lawetę. Pan powiedział mi że do godziny ktoś podjedzie. No i co rozłączyłem się zamieniłem 2 słowa z żona a tu widzę że światła się zaświeciły. Trochę zdenerwowany wsiadam do auta. Kontrolki są, światła są, odpalam.... Kręcił dłużej niż zwykle ale odpalił sam bez niczyjej pomocy. Pasażer który siedział w aucie powiedział mi że coś z tyłu strzeliło przed tym jak się światła zapaliły. No nic odwołałem lawetę i wróciłem do domu prawie 100 km. Było już późno więc tylko podłączyłem się pod OBD i było kilka błędów. Na następny dzień odwiedziłem 2 mechaników jak powiedziałem co się dzieje to tylko mnie odesłali że elektryka się nie zajmują. Polecili mi elektryka ale wyjechał na weekend.
Błedy które odczytałem:
Car Scanner ELM OBD2
DTC report
Selected brand: Chevrolet
============1==============
P080A
Raw code: 080A
ECU: Jednostka sterująca silnika
Status: GM failure record
OBDII: Clutch position not learned
General Electrical Failures [0x00]
============2==============
P0461
Raw code: 0461
Status: GM failure record
OBDII: Fuel tank level sensor - range/performance problem
============3==============
P080A
Raw code: 080A
Status: DTC supported by calibration, Current DTC, Test not passed since DTC cleared, Test failed since DTC cleared, History DTC, Current DTC since power up
OBDII: Clutch position not learned
============4==============
P0461
Raw code: 0461
Status: DTC supported by calibration, Test not passed since DTC cleared, History DTC
OBDII: Fuel tank level sensor - range/performance problem
============5==============
U0164
Raw code: C164
ECU: BCM
Status: DTC supported by calibration, Test failed since DTC cleared, History DTC, Test not passed since current power up
OBDII: Data bus, AC control module - no communication
============6==============
C0800
Raw code: 4800
ECU: ABS/EBCM/ESC
Status: History DTC
Chevrolet: Device power #1 (low current #1) circuit malfunction; Device Power 1 Circuit Voltage Below Threshold; Device Power 1 Circuit Voltage Above Threshold; Device Power 1 Circuit High Resistance; Control Module Power Circuit High Input
General Electrical Failures: voltage above threshold [0x07]
============7==============
U0140
Raw code: C140
ECU: ABS/EBCM/ESC
Status: History DTC
OBDII: Data bus, body control module (BCM) - no communication
Chevrolet: Lost Communication With Body Control Module Performance - Signal Invalid; Lost Communication With Body Control Module Invalid Data; Lost Communication With Body Control Module Message Counter Incorrect; Lost Communication With Body Control Module Bus Signal Checksum Error; Data bus, body control module (BCM) - no communication; Data bus, body control module (BCM) - no communication
Bus Signal/Message Failures: invalid serial data received [0x71]
Macie jakieś sugestie co to może być lub co sprawdzić. Mechanik przez telefon sugerował akumulator lub alternator. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć bo alternator wymieniałem ok. 2 lat temu a akumulator w październiku.