Cześć.
Póki co jeżdżę na seryjnych szesnastkach. Muszę kupić jeszcze jeden komplet. Myślałem o większym o cal rozmiarze. Rozmawiałem ze znajomym, który stwierdził, że większa felga to także mniejszy komfort jazdy przy większych prędkościach i przy nierównościach na jezdni
I kwestia tez wysokości zawieszenia
Jest sens pakować siedemnastki czy lepiej zostać przy mniejszym rozmiarze?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Czy jest sens pchać się w większe felgi niż seryjne 16”?
-
poprostuon
- Świeżak
- Imię: Adrian
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6 113km
- LPG: BRC
- Kontakt:
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: Czy jest sens pchać się w większe felgi niż seryjne 16”?
Ja sobie nie wyobrażałem Cruza na innych felgach niż 17tki. Idealnie do niego pasują i są jak wisienka na torcie podobnie jak Captiva na 19tkach. Wcale bym się nie zastanawiał. Na oponach 215/50 R17 komfort jest na granicy akceptowalnej, ale zawsze możesz się zastanowić nad 215/55 - na takich seryjnie wyjeżdżał z fabryki w USA.
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
viewtopic.php?f=102&t=11080&hilit=oponypoprostuon pisze: 22 lut 2022, o 11:42 Cześć.
Póki co jeżdżę na seryjnych szesnastkach. Muszę kupić jeszcze jeden komplet. Myślałem o większym o cal rozmiarze. Rozmawiałem ze znajomym, który stwierdził, że większa felga to także mniejszy komfort jazdy przy większych prędkościach i przy nierównościach na jezdni
I kwestia tez wysokości zawieszenia
Jest sens pakować siedemnastki czy lepiej zostać przy mniejszym rozmiarze?
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
16 jest zbyt małym kołem , taki balon na tym samochodzie , nie ma żadnej różnicy w komforcie miedzy 16-17 , baaa 17 daje odczucie lepszego trzymania się drogi , nie ma efektu pływania . O komforcie mógłbyś myśleć przy 18 chociaż ja i przy nich nie narzekam ( tylko na 18 bez obniżenia Cruze wygląda ,, smiesznie'' robi się zbyt wysoki )
-
poprostuon
- Świeżak
- Imię: Adrian
- Silnik: 1.6 113km
- Kontakt:
Dzięki Panowie.
Chciałbym zaryzykować z 17.. ale nie znam się kompletnie na doborze felg. Jaki musi być rozmiar?
Pomożecie zielonemu? Tak żeby ta reszta parametrów tez mi pasowała do samochodu?
Chciałbym zaryzykować z 17.. ale nie znam się kompletnie na doborze felg. Jaki musi być rozmiar?
Pomożecie zielonemu? Tak żeby ta reszta parametrów tez mi pasowała do samochodu?