Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
Re: Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
Z tym bogatym wyposażeniem, to trochę przesadził.
Klima manualna, fotele nie podgrzewane.
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Klima manualna, fotele nie podgrzewane.
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
badrix
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Kontakt:
Witam szanowne grono,
Los zmusił mnie do przyspieszenia decyzji o zakupie nowego wozidła. Potrzebuję auta kombi z przeznaczeniem do jazdy w stylu mieszanym, dość dobrze wyposażonego (automatyczna klima, elektryczne szyby, bluetooth). Nie zależy mi na sportowych wrażeniach jednak nie chciałbym aby osiągnięcie prędkości autostradowej stanowiło duży wysiłek. Jak to zawsze w takich sytuacjach bywa, dobrze aby eksploatacja nie robiła spustoszenia w portfelu jednak zakładania instalacji LPG nie planuję. Nie kryję, że stosunek ceny do oferowanych udogodnień skierował mnie w stronę Chevroleta. Do tej pory moim założeniem było unikanie silników z turbo oraz diesli.
Trafiłem na poniższe ogłoszenie i chciałbym zaczerpnąć wiedzy osób lepiej orientujących się w tym temacie czy warte jest ono zachodu:
https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EeaK6.html?
Przeglądając forum głównie widziałem poruszane tematy silników 1.4T oraz 1.8 ale głównymi argumentami były osiągi lub współpraca z LPG, a jak to jest z tym 1.6 DOHC? Z góry dzięki za porady, sugestie, uwagi.
Los zmusił mnie do przyspieszenia decyzji o zakupie nowego wozidła. Potrzebuję auta kombi z przeznaczeniem do jazdy w stylu mieszanym, dość dobrze wyposażonego (automatyczna klima, elektryczne szyby, bluetooth). Nie zależy mi na sportowych wrażeniach jednak nie chciałbym aby osiągnięcie prędkości autostradowej stanowiło duży wysiłek. Jak to zawsze w takich sytuacjach bywa, dobrze aby eksploatacja nie robiła spustoszenia w portfelu jednak zakładania instalacji LPG nie planuję. Nie kryję, że stosunek ceny do oferowanych udogodnień skierował mnie w stronę Chevroleta. Do tej pory moim założeniem było unikanie silników z turbo oraz diesli.
Trafiłem na poniższe ogłoszenie i chciałbym zaczerpnąć wiedzy osób lepiej orientujących się w tym temacie czy warte jest ono zachodu:
https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EeaK6.html?
Przeglądając forum głównie widziałem poruszane tematy silników 1.4T oraz 1.8 ale głównymi argumentami były osiągi lub współpraca z LPG, a jak to jest z tym 1.6 DOHC? Z góry dzięki za porady, sugestie, uwagi.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
To nie będzie chciało jechać, słaby silnik do ciężkiego kombi, nie zalecany do LPG.
-
berpa
- Stały bywalec
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
Ople/Chevrolety zawsze cierpiały na nadwagę. 140 KM to dla dużego grata o tej wadze wcale nie jest za dużo. 1,6 będzie mulił strasznie. A jeśli jeszcze coś do samochodu załadujesz to ledwo będziesz jechał.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Jak komuś zależy na dynamice to jednak polecam zerkać na ilość Nm i w jakim zakresie obrotów jest dostępny. Dobry przykład 1.4t i 1.8. Koni tyle samo a jazda zupełnie inna.
-
badrix
- Świeżak
- Imię: Michał
- Kontakt:
Tamto ogłoszenie już nieaktualne, może to i lepiej. Teraz zwróciłem uwagę na te dwa:
1. https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EeoTz.html
2. https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EdleG.html
Trochę kieruję się jednak w stronę 1.4T (upada założenie o wolnossącej jednostce) bo kusi przebiegiem. Oczywiście przy założeniu, ze jest on realny.
1. https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EeoTz.html
2. https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EdleG.html
Trochę kieruję się jednak w stronę 1.4T (upada założenie o wolnossącej jednostce) bo kusi przebiegiem. Oczywiście przy założeniu, ze jest on realny.
-
mever619
- Świeżak
- Imię: Dawid
- Silnik: 1.8 141KM LPG
- LPG: TAK
- Kontakt:
Witam,
Jestem mocno zainteresowany tym modelem. Wszystko się zgadza z tym co bym chciał. Auto z Polski, pierwszy właściciel, lpg fabryczne i dobre wyposażenie. Tylko nad jednym się zastanawiam, 200 tysięcy. Ile ten silnik jest orientacyjnie w stanie wytrzymać? Opcja KL7 wiadomo.
https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... Efrgp.html
Jestem mocno zainteresowany tym modelem. Wszystko się zgadza z tym co bym chciał. Auto z Polski, pierwszy właściciel, lpg fabryczne i dobre wyposażenie. Tylko nad jednym się zastanawiam, 200 tysięcy. Ile ten silnik jest orientacyjnie w stanie wytrzymać? Opcja KL7 wiadomo.
https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... Efrgp.html
-
szewcio
- Profesjonalista
- Imię: Eligiusz
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Mój ma 180k i do tej pory:
- akcje serwisowe na gwarancji (skrzynia tzw. pakiet naprawczy + wymiana półosi)
- wymiana mieszalnika nawiewu na gwarancji,
- wymiana uszczelek chłodnicy oleju,
- typowa eksploatacja:, olej motul co 15k, serwis LPG co 15 k, opony lato i zima nowe po 6 latach, rozrząd i pasek po 150 k., pompa wody nadal fabryczna, wymiana akumulatora, klocki przód i tył (tarcze nadal fabryczne), wymiana dwóch wtryskiwaczy gazowych, wymian cewki
- pomiar luzu po 180 k - wg mechanika do roboty przy następnym rozrządzie, czyli za 40k,
A ile wytrzyma -mojego teścia Vectra C 1.8 XE ma już 340k i jeździ bez problemów (pierwszy właściciel - salon Polska 2004 r.)
Myślę, że to kwestia dbania na bieżąco, czyli płyny ustrojowe + regulacja i przeglądy instalacji gazowej.
- akcje serwisowe na gwarancji (skrzynia tzw. pakiet naprawczy + wymiana półosi)
- wymiana mieszalnika nawiewu na gwarancji,
- wymiana uszczelek chłodnicy oleju,
- typowa eksploatacja:, olej motul co 15k, serwis LPG co 15 k, opony lato i zima nowe po 6 latach, rozrząd i pasek po 150 k., pompa wody nadal fabryczna, wymiana akumulatora, klocki przód i tył (tarcze nadal fabryczne), wymiana dwóch wtryskiwaczy gazowych, wymian cewki
- pomiar luzu po 180 k - wg mechanika do roboty przy następnym rozrządzie, czyli za 40k,
A ile wytrzyma -mojego teścia Vectra C 1.8 XE ma już 340k i jeździ bez problemów (pierwszy właściciel - salon Polska 2004 r.)
Myślę, że to kwestia dbania na bieżąco, czyli płyny ustrojowe + regulacja i przeglądy instalacji gazowej.
-
koniurak
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Chevrolet
- Silnik: 1.4 turbo
- LPG: nie
- Inny samochód: nie
- Kontakt:
Cześć, jestem tutaj nowy. Czy moglibyście mi wskazać miejsce, w którym znajdę porównanie silników. Zastanawiam się nad wyborem 1.4 turbo. Zależy mi na niskim spalaniu. Samochód w 70% do miasta.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
-
Proskent
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: brak
- Silnik: brak
- Inny samochód: Opel Vectra C 1.8 140 KM
- Kontakt:
Witam
Należę do forum Vectra Club Polska. Zajrzałem do waszego forum, ponieważ poszukuję samochodu dla mojego syna. Obecnie posiadam Vectre C 1.8 140KM 2007r. Po przejrzeniu krajowego rynku w obecnej chwili, krąg aut w kwocie 30000 zł i w roczniku 2011-2014 benzyna - lpg jest naprawdę ograniczony. Nasz wybór padł na Chevroleta Cruza lub Opla Astrę / ten nie posiada wszystkich szyb elektrycznych i jego wybór byłby ostatecznością/.
Zdecydowaliśmy bardziej się przyjrzeć Chevroletowi Cruz. Wiem, że silniki praktycznie ta sama konstrukcja GM tak jak Vectra C. Wiele rozwiązań podobnych lub takich samych. Prosiłbym o jakieś wskazówki na temat Cruza - bolączki, wady, na co najbardziej zwrócić uwagę, w którym roku wyeliminowano lub nie problemy wieku dziecięcego Cruza. Dużo o nim czytałem, ale wolę się zapytać osób z forum bo tu jest największa wiedza na temat tego modelu.
Jeżeli Cruz to benzyna - lpg , sedan, czy była wkładana skrzynia 6 biegowa jeżeli tak to od którego roku, najbardziej interesuje full opcja tak jak Viki OPC
Pozdrawiam
Adam
Zdecydowaliśmy bardziej się przyjrzeć Chevroletowi Cruz. Wiem, że silniki praktycznie ta sama konstrukcja GM tak jak Vectra C. Wiele rozwiązań podobnych lub takich samych. Prosiłbym o jakieś wskazówki na temat Cruza - bolączki, wady, na co najbardziej zwrócić uwagę, w którym roku wyeliminowano lub nie problemy wieku dziecięcego Cruza. Dużo o nim czytałem, ale wolę się zapytać osób z forum bo tu jest największa wiedza na temat tego modelu.
Jeżeli Cruz to benzyna - lpg , sedan, czy była wkładana skrzynia 6 biegowa jeżeli tak to od którego roku, najbardziej interesuje full opcja tak jak Viki OPC
Pozdrawiam
Adam
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
albo import z USA
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
BEGIE
- Świeżak
- Imię: Bartosz
- Kontakt:
Cześć, planuje zakup swojego pierwszego chevroleta i wybór padł na cruze. Co sądzicie o tym modelu? Jak wyglada stosunek do ceny? https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EnlWE.html
- robertz
- Patron

- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
Jeśli chodzi o to ogłoszenie, to:
1/ brak VIN-u w ogłoszeniu - zapala się lampka, że coś jest nie tak z tym samochodem
2/ zadzwoń i poproś o VIN i sprawdź w bazach (przebieg, historię itd.)
3/ ewentualnie jak masz blisko, to możesz podjechać i obejrzeć, może wtedy poda więcej danych.
Nie jestem pewny, czy ta tapicerka jest skórzana, do tego brak podgrzewanych foteli, tempomatu, mały wyświetlacz.
1/ brak VIN-u w ogłoszeniu - zapala się lampka, że coś jest nie tak z tym samochodem
2/ zadzwoń i poproś o VIN i sprawdź w bazach (przebieg, historię itd.)
3/ ewentualnie jak masz blisko, to możesz podjechać i obejrzeć, może wtedy poda więcej danych.
Nie jestem pewny, czy ta tapicerka jest skórzana, do tego brak podgrzewanych foteli, tempomatu, mały wyświetlacz.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
- huri_khan
- Fachman
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Auto sprowadzone od handlarza więc uważaj, najważniejsze jeżeli zdecydujesz się na zakup, to żeby na fakturze lub umowie były dane sprzedawcy a nie człowieka z zagranicy.BEGIE pisze: 7 lut 2022, o 23:59 Cześć, planuje zakup swojego pierwszego chevroleta i wybór padł na cruze. Co sądzicie o tym modelu? Jak wyglada stosunek do ceny? https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EnlWE.html
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Handlarz podobno nie bierze się za auto jeśli nie zarobi na nim 5tys zł pomijając koszt sprowadzenia. To za ile go kupił? Poza tym handlarz nic Ci nie powie o aucie, bo go nie zna. Jak kupuje się od człowieka z kraju to Ci powie co kiedy wymienił czy co wymiany może potrzebować. A handlarz nie powie kompletnie nic. Kupisz oczami.BEGIE pisze: 7 lut 2022, o 23:59 Cześć, planuje zakup swojego pierwszego chevroleta i wybór padł na cruze. Co sądzicie o tym modelu? Jak wyglada stosunek do ceny? https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EnlWE.html
Mój mąż kupił tzn wybrał sobie auto (ja płaciłam bo to był prezent dla niego) w wersji obniżonej bo tak pan zapewniał. Też fajna cena itd. jak się potem okazało ta "wersja obniżona" miała pęknięte sprężyny obie na tylnej osi
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
-
BEGIE
- Świeżak
- Kontakt:
Dziękuje za odpowiedzi. Niestety kawałek drogi mam. Jak to wyglada rocznikowo? Lepiej celować w jakieś konkretne roczniki? Czy nie za bardzo się one różnią między sobą?
Przy okazji jeszcze spytam o: https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EotiI.html
Przy okazji jeszcze spytam o: https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... EotiI.html
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Aj... A tu handlarz na maxa, tj komis. Czemu nie chcesz poszukać od gościa z prywatnego domku? Te sprowadzone są naprawdę przygotowane do sprzedaży pod każdym względem
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
BEGIE
- Świeżak
- Kontakt: