Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Porysowana szyba przednia

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
Mozuk

Porysowana szyba przednia

Post autor: Mozuk »

Witam wszystkich. Wydaje mi się że już czas na zmianę przedniej szyby bo jazda pod słońce lub po zmroku to bardzo nieprzyjemna sprawa.Znalazłem sklep z taką szybą w w miarę przystępnej cenie https://szyby24.pl/pl/i-2008-2016/14978 ... 72252.html . Nie wiem tylko czy w każdej szybie jest czujnik deszczu. Chciałbym kupujac mieć pewność że będzie pasowała do mojego auta. Jest jeszcze jedna z opisem sensor i wydaje mi się że chyba takiej potrzebuję https://szyby24.pl/pl/i-2008-2016/16581 ... 77653.html Może ktoś wymieniał ? Przy okazji ile może kosztować wymiana takiej szyby ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Porysowana szyba przednia

Post autor: etac »

nie w każdej, więc ty musisz wiedzieć czy masz czujnik deszczczu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Mozuk

Oczywiście mam i stąd to pytanie. Wygląda więc na to że drugi link będzie OK
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Pamiętaj jednak że zamiennik nie będzie miał takiej samej twardości jak oryginał i szybko się porysuje.

Może użyć cer i wypolerować? Są też firmy co oferują taką specyficzną usługę.
Mozuk

No niestety taki urok zamienników. W mieście mam chyba tylko jedną firmę która zajmuje się szybami ale nie mam pojęcia czy polerują szyby. Sam nie za bardzo bo ani wiedzy ani doświadczenia ani garażu. w sumie to dowiem się czy to robią bo wolałbym zachować oryginał.

Dodano po 8 minutach 7 sekundach:

Już wiem że zajmują się tylko wymianą. Koszt 200 zł + ewentualne uszczelki. Nie wiem co to znaczy ewentualne ale zapewne trzeba założyć nowe . W takim wypadku to zabawa za 830 zł :pomoc:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2021, o 21:51 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

no za 100 zł tego nie zrobisz. Oryginał kosztuje pod 2000 zł
Mozuk

Uszczelka zawsze jest do wymiany czy niekoniecznie ? To co prawda 140 zł ale jednak prawie koszt wymiany
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

w 90% tak
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

A weź wymień ją z ubezpieczenia szyby. Po co martwisz się ile kosztuje i czy uszczelki trzeba zmieniać? Po to ubezpieczamy szyby aby z tego skorzystać
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Mozuk

Ubezpieczenie szyby przy zwykłym OC ? Nie sądzę żebym miał taką opcję a poza tym ona poprostu jest porysowana w sensie bardziej zmatowienia niż jakichś poważnych rys
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

To trzeba poczekać do nowej polisy i szyby ubezpieczyć. Albo skorzystać z OC i wymienić, a jest to bardzo proste.
Trzeba tylko:
1. Znaleźć plac budowy (adres)
2. Strzelić młotkiem w szybę centralnie na dole, tak aby pęknięcia nie przeszkadzały w jeździe.
3. Zgłosić z OC że nie masz sprawcy, że korzystałeś z drogi publicznej gdzie był wyjazd z budowy i spod kół wywrotki Ci strzeliło.
4. Ubezpieczyciel oddzwoni i poda Ci adres zakładu, który wymieni tę szybą wraz z uszczelką (chociaż na pewno na najtańszy zamiennik)

Ja tak zrobiłam z ubezpieczenia szyb akurat, u mnie problemem była uszczelka która puszczała wodę wprost na komputer, a nikt nie chciał szyby podnosić i uszczelki wymieniać bo jest duże prawdopodobieństwo że szyba wtedy pęknie, dlatego żaden zakład nie weźmie na siebie kosztu czyjejś szyby z powodu chciejstwa wymiany uszczelki. Zrobiłam jak wyżej, ubezpieczyciel wymienił. ZERO zł. Po to płacimy co roku te ubezpieczenia, że można z nich w końcu skorzystać. Jak jest ubezpieczenie szyb to szybciej, jak tylko OC to przecież w nim płacimy za korzystanie z dróg publicznych i niezależnie czy strzeli kamień spod kół w szybę, czy połamiemy felgę na dziurze w asfalcie to ubezpieczyciel swoje weźmie od kogo trzeba.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Mozuk

Jest to jakaś myśl bo 12 lutego kończy mi się OC. Ciekawe tylko czy ubezpieczyciele czytają nasze forum :D
Ostatnio zmieniony 29 gru 2021, o 21:51 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Nawet jeśli czytają, to no przecież to jest w zakresie prawa i przepisów. Nie masz zakazu jazdy po jakiejś drodze, korzystać możesz ze wszystkich. Nie zawsze musisz mieć sprawcę czy go gonić, bo np jechał z przeciwka i kamyk strzelił mu spod kół. To sytuacja losowa tj te latające kamienie.

Jak nie miałeś nigdy AC, to polecam miniAC. To jakieś 100-300zł. Działa od kradzieży do wartości auta oraz na pewno od zderzeń ze zwierzątkami. A wtedy każdy zderzak przedni można mieć za free cokolwiek by się nie wydarzyło, na sarnę lub kota zwalisz.. o, stuknął i pobiegł w krzaki :) do miniAC na pewno można dokupić ubezpieczenie szyb za 70zł.
Z samym OC jest trudniej, ale nie jest to niewykonalne, po coś też za opóźnienia w płatności OC mandaty idą na rzecz UFG i ten fundusz z samej nazwy gwarantuje nam pomoc w przypadku braku sprawców.
Mozuk

Rozpatrzę sprawę już niebawem. Póki co patent z młotkiem hmmmmmmmm znaczy kamykiem mi się podoba :D
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Wiesz co?? Młotek, bo... w poprzednim aucie miałam na wyposażeniu taki młotek do przebijania szyb. I nim stukaliśmy w zapasowe auto i nic, te dziubki na nim tylko się o szybę wytłukły. W końcu użycie normalnego młotka za trzecim razem oddało "pająka" :P One mocne są bardzo, tj te szyby. No też ryzykowałam, czy szybę sama będę kupować czy nie, ale zalewało nam komputer w zapasowym aucie po każdym deszczu i wlewało się też do kabiny. Wybraliśmy mniejsze zło. W formularzu podałam wyjazd z budowy, nie napisałam ani auta sprawcy ani nic podobnego. Tylko, że było sporo żwiru na drodze i kamyczek "sobie wyskoczył". Zadzwonili w parę godzin z umówioną już datą wymiany i adresem. Bajka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Nadwozie / Wnętrze”