Kilka lat wstecz w innym aucie też miałem Wartę, ale jakiś inny słabszy model. Wytrzymała 4 lata i może dłużej bo poszła z autem na Ukrainę. Więc ogólnie marka sprawdzona, model już nie koniecznie.Arbi pisze: 11 mar 2021, o 11:38 Hehe, a jak ma się sprawować 2-miesięczny aku??? Jeśli coś polecamy, to coś takiego, co służyło przynajmniej kilka lat.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Rozładowany akumulator
-
jungu
- Bywalec
- Imię: Adam
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8
- LPG: LPG
- Kontakt:
Re: Rozładowany akumulator
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Varta, Bosch. Ta sama fabryka Johnson Control.
Nalepki inne. Jeszcze nie spotkałem firmy, na którą nie było by reklamacji, czy narzekania.
Oczywiście bajek, których by się Brzechwa nie powstydził, też usłyszałem bez liku.
Sznajdery, ukraińskie forse, gigawatt, itp itd.
Jeśli jest dobrze użytkowany, przechowywany to nie powinno być problemów. Reklamacje zawsze będą.
P.S. oczywiście pomijam zwolenników kupowania akumulatorów z różnych portali i przesyłanie ich kurierką...
Nalepki inne. Jeszcze nie spotkałem firmy, na którą nie było by reklamacji, czy narzekania.
Oczywiście bajek, których by się Brzechwa nie powstydził, też usłyszałem bez liku.
Sznajdery, ukraińskie forse, gigawatt, itp itd.
Jeśli jest dobrze użytkowany, przechowywany to nie powinno być problemów. Reklamacje zawsze będą.
P.S. oczywiście pomijam zwolenników kupowania akumulatorów z różnych portali i przesyłanie ich kurierką...
O partsy pisz PW.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Czy sprawdziłeś jak sprawuje się układ ładowania ?
Nawet najlepszy akumulator nie da rady, kiedy nic go nie ładuje.
Nawet najlepszy akumulator nie da rady, kiedy nic go nie ładuje.
-
Mozuk
No własnie zajechałem kolejny akumulator ale wydaje mi się że to przez minimalne odcinki na jakich jeździłem.Teraz ma około 7,5V więc nie wiem czy da się go odratować. Mam prostownik transformatorowy Stef-Pol. Co do ładowania to jakie straty są dopuszczalne między alternatorem a plusem akumulatora i między masą a minusem ?
-
Mozuk
Hmmmm nie sądziłem że 0,3V może być tak znaczące. Spróbuję pierw reanimować zwłoki mojej Varty a potem zmierzyć wszystko multimetrem, choć to jakaś dolna półkai raczej trudno będzie mu uwierzyć. W ostateczności zostaje elektryk , który pewnie policzy sobie nie więcej niż musiałbym wydać za dobry multimetr. Dzięki za filmik, sporo mnie nauczył
Dodano po 5 minutach 2 sekundach:
Jest nadzieja na wskrzeszenie tego aku czy szykować 350 zł ? Wczoraj, kiedy go przyniosłem do domu miał 6,46V teraz ma 7,58 i dopiero jutro mogę wziąć się za ładowanie
Dodano po 5 minutach 2 sekundach:
Jest nadzieja na wskrzeszenie tego aku czy szykować 350 zł ? Wczoraj, kiedy go przyniosłem do domu miał 6,46V teraz ma 7,58 i dopiero jutro mogę wziąć się za ładowanie
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Tak się zastanawiam jak można rozładować półroczny akumulator do 7,5V w aucie które ma system temu zapobiegający 
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Podłączając bezpośrednio pod niego urządzenie które nie ma takiej funkcji.
-
Mozuk
Mnie się udało kręcąc do bólu rozrusznikiemkochar pisze: 24 lis 2021, o 20:05 Tak się zastanawiam jak można rozładować półroczny akumulator do 7,5V w aucie które ma system temu zapobiegający![]()
-
kochar
- Wymiatacz
Nie wiem, bo u mnie jak aku ma np. 11v to rozrusznik już nie kręci a elektronika głupieje.
-
Mozuk
No właśnie u mnie zrobiła się choinka na desce, zaczęły migać awaryjne itd. Po dwóch dniach przyszedłem po akumulator i musiałem otworzyć kluczykiem
-
kochar
- Wymiatacz
Głupi ja, o tym nie pomyślałembubu1769 pisze: 24 lis 2021, o 20:07 Podłączając bezpośrednio pod niego urządzenie które nie ma takiej funkcji.
-
Mozuk
O 8.30 rozpocząłem reanimację mojej varty Bluedynamic. Prostownik Stef-Pol EST 303. Napięcie aku na początku ładowania 8,4 V . Ustawiłem na pierwszy z dostępnych dwóch poziomów ładowania i po 4,5 godz. wskazania na prostowniku to 13,3V i ładowanie oscyluje w granicach 5A. Przełączać na drugi tryb, czy raczej pozwolić na wolniejsze ładowanie ?
-
kochar
- Wymiatacz
Im wolniej tym lepiej. Jak masz dojście do elektrolitu to sprawdzaj gęstość a jak nie masz to jak dojdzie do 16,2V a prąd 1A możesz przerwać ładowanie.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To dobry znak. Zniszczony akumulator łapie zaraz pełne napięcie i nie da się go dalej ładować. Powolny wzrost napięcia w miarę pochłaniania ładunku świadczy o przyzwoitej kondycji.Mozuk pisze: 25 lis 2021, o 12:03 ..... i po 4,5 godz. wskazania na prostowniku to 13,3V i ładowanie oscyluje w granicach 5A.
Ładuj wolniej. 5A to wcale nie jest mało. Zdecydowanie zakończ ładowanie w okolicach napięcia 15V mierzonego na akumulatorze, ewentualnie po władowaniu max 1,4 pojemności znamionowej.Mozuk pisze: 25 lis 2021, o 12:03 Przełączać na drugi tryb, czy raczej pozwolić na wolniejsze ładowanie ?
-
Mozuk
No i chyba przedobrzyłem bo napięcie po odłączeniu prostownika wynosi 13V
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak za wysokie napięcie z akumulatora. Naładowany jest i tyle.Mozuk pisze: 26 lis 2021, o 17:12 No i chyba przedobrzyłem bo napięcie po odłączeniu prostownika wynosi 13V
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie jest to żadnym błędem.Mozuk pisze: 26 lis 2021, o 17:12 No i chyba przedobrzyłem bo napięcie po odłączeniu prostownika wynosi 13V
Jak długo i jakim prądem ładowałeś ?
Jaka jest pojemność Twojego akumulatora ?
Jakie było napięcie tuż przed zakończeniu ładowania ?
-
Mozuk
Ładowałem długo około 13 godz bo wcześniej nie udało mi się wrócić do domu . Pojemność 60 Ah. Prąd najniższy jaki był w prostowniku. Nie zwróciłem uwagi jaki byl na końcu bo od razu po powrocie do domu wyłączyłem prostownik. Napięcie ładowania było trochę ponad 16V
-
Mozuk
Dzisiaj zrobiłem pomiar jakimś chińskim multimetrem za kilkanascie zł i pobór to 0,04A czasem przeskakuje na 0,05A Te przeskakiwanie być może spowodowane jest mrugajacą diodą alarmu. Czy taki pobór jest jeszcze w normie ?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
tak, to jest w normie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Mozuk
No to biorę się za podładowanie aku bo miał 11,9 V. W tej chwili po kwadransie prąd ładowania 13,4V i 4,6A , zaczął trochę ponad 5A . Ładować 10h czy może krócej ?. Mam prostownik Stefpol i brak tam regulacji, jest jedynie przełącznik 1 i 2. Ustawiłem na 1