Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Romtom
Świeżak
Imię: Roman
Samochód: LACETTI
Silnik: 1.6
Kontakt:

Re: Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Post autor: Romtom »

Sprawdz szczelność układu podciśnienia. Często ze starości pękają gumowe rurki przy czujniku podciśnienia Map. Sciągnij i sprawdz . czy nie są pęknięte.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Re: Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Post autor: krzych1b »

Kolego Romtom , jak coś piszesz , to pisz to z cytatem do kogo piszesz . czokla pisze o "gruszce" a ty o "pietruszce" . czokla jak to się dzieje na lpg , to na bank masz za ubogą mieszankę . A jeżeli na Pb to masz odnośnik od bubu co zrobić
Kol Romtom .Ty masz silnik 1.6 , a autor tematu 1.4 . Tu też są te nieszczęsne kolanka?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2021, o 22:08 przez krzych1b, łącznie zmieniany 1 raz.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Te silniki są baardzo podobne
michciu96
Świeżak
Imię: Michał
Silnik: 1.4 95KM 16V
LPG: LPG Tech
Kontakt:

Post autor: michciu96 »

Romtom pisze: 8 gru 2021, o 20:21 Sprawdz szczelność układu podciśnienia. Często ze starości pękają gumowe rurki przy czujniku podciśnienia Map. Sciągnij i sprawdz . czy nie są pęknięte.
Dodam, że wymiana wężyka do MAP sensora jest bardzo prosta. Naszukałem się tydzień gumowego "kolanka" i nigdzie czegoś takiego nie ma. Wystarczy zwykły wężyk podciśnienia z Allegro, naciągnąć z dwóch stron na bolce i wygląda aż miło. Te wężyki są parszywej jakości, kruszą się w dłoniach. Montowali najtańszą, najbardziej parszywą gumę. W dzisiejszych czasach by to nie przeszło.
Awatar użytkownika
czokla
Świeżak
Imię: Paweł
Silnik: 1.8 CDX F18D3 121KM
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: czokla »

Dzięki panowie, zastosowałem się do wskazówek bubu. Napięcia są ok. Przypadkiem przy demontowaniu dolotu zauważyłem pęknięty bolec na który idzie odma. Jestem raczej laikiem ale myślę że to mogło być przyczyną. Oczywiście bolec urwał się do końca :p
Lacetti 1.8 CDX :witam:
Awatar użytkownika
sapphir
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze
Silnik: 1,8 F18D4 LPG 140KM
LPG: LPG BRC
Inny samochód: Chevrolet Nubira 1.8 CDX+LPG
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: sapphir »

Jak dla mnie to błąd P300, najpierw kontrolka mruga później świeci, wymień cewkę zapłonową lub kable od świec, nie wiem jak w 1,4 ale w 1,8 nie ma kabli. Wszystko to są domysły bo nie podałeś kodu błędu, ja też miałem ten błąd ale mi wyskoczyły błędy przy diagnozie.
strowger
Bywalec
Imię: Robert
Samochód: Nubira
Silnik: F18D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: strowger »

Mrugający check engine to, przynajmniej w 1.8 wypadanie zapłonów - aktualnie, w momencie gdy sobie mruga.

Błąd też się zapisuje - wspomniany tu P300.

W 1.8 wymienia się cewke i po sprawie. W 1.4 dochodzi jeszcze problem przewodów zapłonowych - do sprawdzenia/wymiany.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Wszystko zależy w którym 1.8 bo w moim kable są
Ostatnio zmieniony 24 gru 2021, o 23:17 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
Awatar użytkownika
sapphir
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze
Silnik: 1,8 F18D4 LPG 140KM
LPG: LPG BRC
Inny samochód: Chevrolet Nubira 1.8 CDX+LPG
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: sapphir »

W 1.8 F18D3 nie ma a w T18SED są.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2021, o 23:18 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”