Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
sauce
Świeżak
Imię: Sebastian
Samochód: Cruze
Silnik: 1,8
Kontakt:

Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Post autor: sauce »

Witam serdecznie

Mam problem i bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych Kolegów/Pasjonatów pojazdów marki Chevrolet. Powoli brakuje Nam pomysłów na to co może być nie tak i liczę, że ktoś z Was miał podobny problem i może coś zasugerować, ale do rzeczy..

Mój tata posiada samochód Chevrolet Lacetti. Jest to sedan o pojemności 1399 cm3 i roku produkcji 2007. Przebieg to 28 000 km. Problem jaki mnie dotyczy to fakt, że silnik gaśnie lub przerywa i mówiąc brzydko jest mułowaty. Świeci lub migocze kontrolka od silnika w kolorze żółtym. Oprócz tego zaobserwowałem duże zużycie paliwa, samochód potrafi zgasnąć na każdym lub co drugim skrzyżowaniu, od razu blokuje się kierownica, więc powoli jazda nim staje się niebezpieczna. Podczas jazdy szarpie i brakuje mu mocy, mimo wciskania pedału gazu. Zmienione zostało paliwo z 95 na 98 - bez zmian, filtr powietrza czysty. Myślę, że warto wspomnieć, że samochód został kupiony jako nowy - w salonie, jednak od początku nabycia go nie był jeżdżony. Stał kilka lat w garażu zanim był potrzebny. Warunki przechowywania - prawidłowe, bez wilgoci. Przez kilka lat wszystko było w porządku, problem zaczął się z pół roku temu. Samochód był u mechanika wielokrotnie, niestety bez rezultatu. Był oddany również do profesjonalnego serwisu - ponownie bez zmian. Był podpinany pod komputer chyba 3 krotnie. Nie wykazał on błędów.

Lacetti miał odłączany akumulator - to także nie pomogło. W samochodzie zostały wymienione wszystkie świece, przewody od świec, wymieniono cewki. Uprzejmie proszę o jakieś sugestie - listę rzeczy do sprawdzenia. Mechanicy najwyraźniej nie potrafią zlokalizować problemu. Wg nich najlepiej byłoby rozbierać cały silnik, a to wiąże się z ogromnymi kosztami, a zarówno mechanik, jak i serwis nie gwarantują rozwiązania problemu.

Na początku świeciła tylko kontrolka od silnika - zdarzało się to sporadycznie, po paru km gasła i było ok. Później coraz częściej świeciła ciągłym światłem, następnie zaczynała mrugać i zaczynał szarpać - tracić moc. Obecnie problem się nasilił. Nie gaśnie w ogóle. Albo świeci światłem ciągłym, albo mruga. Mechanik i elektryk sprawdził wszystko. Nie potrafią znaleźć przyczyny, a samochód chodzi coraz gorzej. Każda wizyta u mechanika wiąże się z kosztami, a to jak wróżenie z fusów. Samochód spędza tam parę dni, a ja jestem biedniejszy o parę stów. Problem mimo tego nie znika, a wręcz przeciwnie. Może ktoś miał podobny problem i zasugeruje w czym może tkwić przyczyna? Pozdrawiam. Sebastian
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Re: Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Post autor: Arbi »

Ale skoro świeci check to muszą być błędy. Nie masz jakiegoś elma, żeby to sprawdzić?

Dodano po 10 minutach 23 sekundach:
Może to być tzw. problem 3 mas. Poczytaj tutaj:

viewtopic.php?t=7955
sauce
Świeżak
Kontakt:

Re: Chevrolet Lacetti - silnik gaśnie, przerywa, świeci kontrolka. Prośba o pomoc.

Wszyscy sprawdzali, podpinali pod komputer. Zarówno mechanicy, jak i serwis i nic. 0 błędów, a kontrolka świeci. Ok. zaraz się zapoznam ;)
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Kontakt:

Sorki, ale to nie jest możliwe. Świeci check - muszą być błędy, nie ma innej opcji. Jakość obsługi niektórych serwisów pozostawia wiele do życzenia.
sauce
Świeżak
Kontakt:

To proste - chcą wyłudzić kasę za nic ;) Poza tym byłem w autoryzowanym ASO w dużym mieście i to samo. Najlepiej by rozbierali silnik i wzięli za to z 2000 i trzymali samochód parę dni. A gwarancji na efekt? Żaden. Niestety to zupełnie nie rozwiązuje mojego problemu. Myślałem, że to może jakaś felerna benzyna, że silnik się zatarł... ale teraz było wypompowane, wlana dobra i nic. Nadal to samo.
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Kontakt:

Kup sobie np. interfejs iCar2 za 50-60zł i sobie sam odczytasz błędy z pomocą smartfona. Uwierz mi przyda ci się to jeszcze niejednokrotnie, a nie z każdym checkiem będziesz do mechanika latał.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Komuś w 1.6 podobne objawy skończyły się wymianą komputera. Sprawdź czy nie jest czasem rozszczelniony i nie złapał wilgoci. Wtedy kupujesz taki sam i dajesz odpowiednim fachowcom do klonowania
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Też nie bardzo rozumiem jak w przypadku kontrolki sygnalizującej błąd może nie pokazywać błędu. Być może ktoś próbował podpiąć się czymś co nie odczytuje chevroleta, ale wydaje mi się, że do takiej prostej diagnostyki nie potrzeba bardzo specjalistycznych sprzętów. Tym bardziej, że jak kupisz wspomnianą kostkę to samemu będziesz mógł sprawdzić błędy. Jeśli faktycznie nic się nie pokaże to może faktycznie coś nie tak ze sterownikiem. A takie inne pytanie, jest lpg? Ewentualnie może mi jeszcze przychodzi na myśl, że nie dociera paliwo, ale to już coraz większe wróżenie, przede wszystkim trzeba odczytać błędy bo do tego ta kontrolka służy.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Walą cię po rogach kolego .Uzbrojenie w cierpliwość przy czytaniu naszego forum , zakup ELM -a , programik i się pomoże. Jak nam nie wierzysz , to zapytaj "ŁYSEGO " z you tuba , on prawdę ci powie dlaczego świeci Check enginie .
Zapytam sie z ciekawości . Gdzie w 1.4 umocowany jest komputer ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Przy błotniku po prawej stronie akumulatora
krzych1b
Fachman
Kontakt:

No to daleko od silnika ( gorąco) ,ale blisko nadkola , gdzie może być mokro. Odepnij klemę , zdemontuj komputer , weź do domu , lupa w łapkę i poogląda gniazdo oraz czy nie jest pęknięty , rozszczelniony.
Spróbuj na początek spsikać wszystkie połączenia w ECU i wtyczkach Spray Kontaktem. Następnie znajdź wszystkie punkty masowe w aucie i je przekonserwuj . Znajdź w peszlu "trzy masy" ( jest na forum w którym miejscu je znajdziesz) . Jak to zrobisz , to daj znać . Inaczej , to wróżenie z fusów . No i kup to co napisali koledzy .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Chevrolet Lacetti SW
Silnik: F16D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: skull »

Tak jak koledzy wspomnieli, jeśli zapala się kontrolka silnika to właśnie po wygenerowaniu jakiegoś numeru błędu - więc powinien być do odczytu, chyba że faktycznie sam komputer jest na tyle uszkodzony że nie jest wstanie obsłużyć interfejsu obd

Jeśli to nie to, a miałbym "strzelać" wg objawów - to sonda lambda na kolektorze
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Jak chcesz to możesz podjechać do mnie pod Kalisz to mogę zobaczyć czy mój zestaw może coś pokaże ewentualne mogę zerknąć na ECM.
michciu96
Świeżak
Silnik: 1.4 95KM 16V
LPG: LPG Tech
Kontakt:

Post autor: michciu96 »

Masz prawdopodobnie problem związany z którymś z licznych, acz lichej jakości, przewodów i czujników. Przede wszystkim musisz ustalić jaki wyrzuca błąd, a tak jak napisali koledzy powyżej - na pewno jakiś się pojawia. Check engine bez błędu to już byłaby anomalia bez precedensu.

Objawy masz podobnie do mnie, gdzie walczę z czujnikiem wałka rozrządu. Możesz poczytać: viewtopic.php?f=58&t=11291

Mechaników już odpuściłem. Szukają przyczyn błędów po najniższej linii oporu. Na Chevroletach się kompletnie nie znają, części tanie to i mało marżowe. Mi elektronik wprost powiedział, że "mnie nie stać na naprawę u niego tego auta". Odpuść od razu - pozostaje to forum, fora rosyjskie i YouTube.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

Przebieg 28kkm jeśli to prawda, to zapewne pasek rozrządu od nowości fabryczny, może warto tam popatrzeć zanim silnik się rozleci. Ciekawe, czy mechanicy tego nie przeoczyli :roll:
sauce
Świeżak
Kontakt:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki. Przekazałem tacie. Pozdrawiam serdecznie
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Skorzystaj z pomocy kolegi bubu .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
sauce
Świeżak
Kontakt:

krzych1b pisze: 5 lis 2021, o 18:43 Skorzystaj z pomocy kolegi bubu .
Fajnie by było ;) Ale nim to już strach gdziekolwiek jechać i co chwila gaśnie/przerywa - stwarza niebezpieczeństwo. Nawet 6 km ma problem przejechać, a co dopiero kilkadziesiąt. Ostatnio zgasł w połowie drogi po odbiorze od mechanika- elektryka. Znów zabulił parę stów, a z autem jest jeszcze gorzej niż było. Jak zwykle nie znalazł przyczyny i wszystko sprawne wg niego. Albo auto gaśnie przy skręcaniu i się kierownica blokuje i można w coś uderzyć - np w auto które stoi zaparkowane. Ojciec już nie ma siły i ma dość tego samochodu. Szczerze? Wcale mu się nie dziwię... Chyba pójdzie na złom. Oczywiście Wasze opinie/porady mu przekazałem ale olał sprawę i stwierdził, że nie ma ochoty się już w to bawić.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Jak się kierownica blokuje , to masz coś nie tak z blokadą kierownicy. To tak jakbyś wyjął kluczyk ze stacyjki . Bez obrazy , ale ojca masz niecierpliwego , bawić to on się może resoraczkami , a tu należy podejść poważnie do tematu naprawy. Mam 60 -kę na karku i jestem nerwusem :lol: i już dawno poszedłby mój laceton na żyletki . Ale dzięki pomocy chłopaków z forum , radzę sobie z nim całkiem dobrze . Z Map sensorem walczyłem bardzo długo.... i wygrałem. Ale przewertowałem setki stron i porad z innych for . Jak macie czym jeździć , to tego Lacetona potraktować jak poligon i samemu wziąć ster w swoje ręce a nie płacić paprokom . Bo tylko "janusze "motoryzacji " pogarszają stan waszego auta . Cheviego trzeba poznać i z głową naprawić . Nie załamuj się i do roboty , walcz do końca -jak na TITANICU :) . Masz kabel i program do Cheviego ? Masz nasze forum ? Działaj Wnnetou . Jest i ruska strona i tam masz całą epopeję jak rozkminić chevroleta.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
szmar
Bywalec
Imię: Mariusz
Samochód: inny
Silnik: T18SED
Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
Kontakt:

Post autor: szmar »

Problem jest w zaskoczeniu gdy nagle zanika wspomaganie (bo silnik zgasł) , nie każdy od razu odpowiednio szybko zareaguje .
Ja kiedyś jechałem autobusem i właśnie przy skręcie padło wspomaganie , pamiętam że nieźle się przestraszyłem, bo nie mogłem kręcić kierownicą z poprzednią siłą
krzych1b
Fachman
Kontakt:

A ja bym ponownie sprawdził rozrząd od Ado Z ale z wymianą paska na solidny.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Samochód: Chevrolet Lacetti SW
Silnik: F16D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: skull »

No bez odczytu błędu - tzn. chociaż minimalnego własnego zaangażowania w ustalanie przyczyny problemu, nie pomożemy - w takim wypadku złom to jedyny "rozsądny" pomysł
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Masz rację . Mu tu wyginamy śmiało ciało , a autor tematu cicho sza ( tu nie chciałem urazić kol. cichosz-a) :piwo:
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
czokla
Świeżak
Imię: Paweł
Silnik: 1.8 CDX F18D3 121KM
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: czokla »

Być może jestem u początku podobnego problemu do autora. Wczoraj w oczekiwaniu na tankowanie gazu.. czyli na benzynie i ciepłym silniku, nagle spadły obroty na sekundę, aż noga odruchowo poszła na sprzęgło. Po czym zasiwcil się check. Dosłownie na chwilę spadły obroty i silnik wrócił do normalnej pracy. Błąd P0107. Ktoś coś ?
Lacetti 1.8 CDX :witam:
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”