Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
wypalanie DPF
-
rsl717
- Świeżak
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze 1.7D
- Silnik:
- Kontakt:
Re: wypalanie DPF
Trochę odgruzuje temat.
Widzę wpisy w zasadzie tylko dot. silnika 2.0
Jak jest z tym 1.7 130KM - A17DTS? Dziś wypalanie aktywowało się w najmniej pożądanym momencie - na światłach, po około 200km od ostatniego, towarzyszyło mi może przez 3km. Trochę krótko - przypadłoby się sprawdzić stan nasycenia. Pytanie: Jakim programem? DPF Info oraz OPL DPF Monitor odpadają :<
Posiadam icar v2 bluetooth oraz elm327 na usb od viaken.
Jak jest z tym 1.7 130KM - A17DTS? Dziś wypalanie aktywowało się w najmniej pożądanym momencie - na światłach, po około 200km od ostatniego, towarzyszyło mi może przez 3km. Trochę krótko - przypadłoby się sprawdzić stan nasycenia. Pytanie: Jakim programem? DPF Info oraz OPL DPF Monitor odpadają :<
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
1.7 ma inny protokół i jak na razie chyba nie apki na telefon. Pisz do ping, może coś się zmieniło.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Aniej144
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Chevrolet Cruze
- Silnik: 1,7 130hp Diesel
- Kontakt:
Witam a stosował może ktoś z was preparaty do czyszczenia Dpf. Tak pytam z ciekawości bo trochę często mi się wypala.
-
cichy_ludek
- Bywalec
- Imię: Cichy
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2D 183KM 2011
- Kontakt:
Wczoraj pierwszy raz zauważyłem tę ikonkę, po 15tys. Kilometrów. i to po przejechaniu tego dnia 300km. Zastanawiam się, czy to dobrze czy nie? Wskoczyłem na ekspresowkę i po dłuższym rejsie zgasła. A takie już miałem ładne spalanie 
Pisaliście, że sprawdzaliście zużycie - jak to zrobić? Diagnostyka przez wejście pod komputer pokładowy? Te wynalazki podpinane pod bluetooth? Polecacie odradzacie coś?
Pisaliście, że sprawdzaliście zużycie - jak to zrobić? Diagnostyka przez wejście pod komputer pokładowy? Te wynalazki podpinane pod bluetooth? Polecacie odradzacie coś?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jak się zapaliła to nie dobrze, ale dobrze że zrobiłeś trasę i zgasła.
-
Barteek
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Silnik: 2.0 TDI 163km
- Kontakt:
Panowie, podbije temat...
Dzis doszedl icar 2 i z ciekawosci sprawdzilem poziom dpf ktory wskazuje na 87%. Przyznam,że jestem w szoku, bo wczoraj wrocilem z trasy 800km , gdzie bylem pewny, ze sila rzeczy ten proces sie odbędzie . Lecialem na obrotach 2400-2600, to dla niego za mało czy jak?
Dodam, że auto mam pół roku, a już po miesiącu musiałem dać je na warsztat na rozcinanie dpf, bo poprzedni wlasicicel tak olał sprawe, że nie szło wypalić... Zastanawiam się czy po prostu nie kupiłem auta, który sobie z tym nie radzi
Dzis doszedl icar 2 i z ciekawosci sprawdzilem poziom dpf ktory wskazuje na 87%. Przyznam,że jestem w szoku, bo wczoraj wrocilem z trasy 800km , gdzie bylem pewny, ze sila rzeczy ten proces sie odbędzie . Lecialem na obrotach 2400-2600, to dla niego za mało czy jak?
Dodam, że auto mam pół roku, a już po miesiącu musiałem dać je na warsztat na rozcinanie dpf, bo poprzedni wlasicicel tak olał sprawe, że nie szło wypalić... Zastanawiam się czy po prostu nie kupiłem auta, który sobie z tym nie radzi
Chevrolet Cruze 2011r 2.0 Diesel 163km 
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
-
Barteek
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Silnik: 2.0 TDI 163km
- Kontakt:
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Jak ma wypalić to wypali i przy obrotach jałowych w korku. Jak komp nie wypala to i jazda z 3000obr w trasie go nie oczyści.
Najprawdopodobniej miałeś wypalany filtr w tej trasie, ale na jej początku np. po 200km. W związku z czym przejechanie kolejnych 600km od wypalenia zapełniło filtr w 87%.
Najprawdopodobniej miałeś wypalany filtr w tej trasie, ale na jej początku np. po 200km. W związku z czym przejechanie kolejnych 600km od wypalenia zapełniło filtr w 87%.
-
razal
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: chevrolet
- Silnik: 1.8
- Kontakt:
- DjSi
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2 184km diesel 2013 4x4
- Kontakt:
Witam serdecznie, zna ktoś sposób aby zainstalować jakąś kontrolkę żeby zapalała się podczas wypalania DPF w Captivie 2.2 184km 2013r.
Zaznaczę tylko że autko nie grzeje lusterek i tylnej szyby więc niestety nie wepne się z diodą w lusterko.
Kolega zainstalował sobie w Kia sportage 2011. dodatkowy czujnik temperatury przed DPF i w aucie ma wyświetlacz z bieżącą temperaturą i sygnalizuje mu piszcząc gdy przekroczy próg 350 stopni, ale to kosztuje trochę ponad 300pln i wymaga wymontowania filtra i wspawania króćcu na czujnik temperatury,
zna ktoś jeszcze jakiś sposób z diodą LED którą można by wpiąć do instalacji elektrycznej?
Co jeszcze się załącza podczas wypalania?
Zaznaczę tylko że autko nie grzeje lusterek i tylnej szyby więc niestety nie wepne się z diodą w lusterko.
Kolega zainstalował sobie w Kia sportage 2011. dodatkowy czujnik temperatury przed DPF i w aucie ma wyświetlacz z bieżącą temperaturą i sygnalizuje mu piszcząc gdy przekroczy próg 350 stopni, ale to kosztuje trochę ponad 300pln i wymaga wymontowania filtra i wspawania króćcu na czujnik temperatury,
zna ktoś jeszcze jakiś sposób z diodą LED którą można by wpiąć do instalacji elektrycznej?
Co jeszcze się załącza podczas wypalania?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2021, o 21:23 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia
Powód: Ortografia
Chevrolet Captiva 2013 2.2 184 4x4
-
marekt81
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8
- LPG: TAK
- Kontakt:
Nie wiem jak w Cruze, ale diesla posiadam w Oplu Insigni, chyba ten sam motor 163KM, ale to bez znaczenia. W Insigni gdy włącza się wypalanie to uruchamiają się dodatkowe odbiorniki - świece żarowe, ogrzewanie tylnej szyby i lusterek, myslę że w Cruze jest podobmnie - chyba że go wykastrowali z tego. Właśnie to zostało wykorzystane i kierowcy montują sobie małą diodę migającą na 12v w osłonce wewnętrznej lusterka. Dioda zapala się w dwóch przypadkach, gdy sami włączymy ogrzewanie lusterek i szyby lub gdy wypala się DPF. Jeśli weźmiemy pod uwagę to że lusterka i szybę ogrzewamy w zasadzie tylko kiedy auto jest jeszcze zimne, a DPF na zimnym silniku się nie wypali to mamy już wskaźnik wypalania DPF.
W insigni wypalanie zaczyna się przy okolo 82% zapełnienia, wypalam z podglądem w aplikacji, gdy się wypala staram się jechać jednostajnie z obrotami 2000 i powiem że w automacie jak do tej pory tylko raz miałem komunikat żeby kontynuować jazdę bo trwa wypalanie DPF, wtedy było 100%, ale wypalił się do 21% i po problemie. W trasie na autostradzie przy 140-150km na godzinę wypala się nawet do 3-5%. Auto w większości robi krótkie odcinki 4km 2-3 razy dziennie. Poziom oleju w normie, wymieniam co 10k km i nigdy nie był ponad stan a mam auto już 3 lat, przebieg około 180k
W insigni wypalanie zaczyna się przy okolo 82% zapełnienia, wypalam z podglądem w aplikacji, gdy się wypala staram się jechać jednostajnie z obrotami 2000 i powiem że w automacie jak do tej pory tylko raz miałem komunikat żeby kontynuować jazdę bo trwa wypalanie DPF, wtedy było 100%, ale wypalił się do 21% i po problemie. W trasie na autostradzie przy 140-150km na godzinę wypala się nawet do 3-5%. Auto w większości robi krótkie odcinki 4km 2-3 razy dziennie. Poziom oleju w normie, wymieniam co 10k km i nigdy nie był ponad stan a mam auto już 3 lat, przebieg około 180k
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Sposób z diodą jest też u nas znany
viewtopic.php?f=76&t=10935&p=174590
viewtopic.php?f=96&t=6883&p=115964
viewtopic.php?f=76&t=10935&p=174590
viewtopic.php?f=96&t=6883&p=115964
-
marekgr78
- Bywalec
- Imię: Marek
- Samochód: CRUZE
- Silnik: 1.7, 130KM, diesel
- Kontakt:
Mi też potrafi wypalać się dpf po 200 a nawet mniej km. Zależy jak użytkuję auto. Jak tylko jadę do pracy i wracam, silnik wiecznie niedogrzany to wypalanie 200 a nawet mniej km. W trasie ostatnio wypalał po 1200 km. Przestałem walczyć z dpf. Sprawdzone ciśnienia, czyszczony dpf, full diagnostyka i wszystkie parametry ok. Po prostu tttm. Podczas wypalania włącza się ogrzewanie tylnej szyby co widać na komputerze(zużycie paliwa). Zauważyłem też, że podczas wypalania na chwilę gaśnie info o ogrzewaniu szyby, ale po może minucie się pokazuje ponownie. Staram się zawsze pojeździć troszkę więcej niż tylko samo wypalanie dla pewności, że nie przerwałem procedury. A co do aplikacji to brak do naszego silnika. Komputer nie współpracuje w chwili obecnej z żadną aplikacją.rsl717 pisze: 29 sty 2019, o 17:03 Trochę odgruzuje temat.
Jak jest z tym 1.7 130KM - A17DTS? Dziś wypalanie aktywowało się w najmniej pożądanym momencie - na światłach, po około 200km od ostatniego, towarzyszyło mi może przez 3km. Trochę krótko - przypadłoby się sprawdzić stan nasycenia. Pytanie:
Jakim programem? DPF Info oraz OPL DPF Monitor odpadają :<
Ostatnio zmieniony 19 lis 2021, o 07:28 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
rsl717
- Świeżak
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze 1.7D
- Silnik:
- Kontakt:
Sporo czasu minęło od mojego poprzedniego posta, ale chyba równie równie długo nie potrafię się uporać z kopceniem przy wypalaniu, a dokładniej przy jego rozpoczęciu. Dopóki temperatura nie dobije do ~600 stopni, z wydechu wydobywają się kłęby białego dymu. Najgorzej, gdy procedura załączy się np. podczas wyjazdu z miasta. Raz na światłach ktoś mnie zaczepił że poszła mi uszczelka pod głowicą...
Na postoju podczas wypalania dość mocno falują obroty, jakoś 900-1200.
Gdy osiągnięta jest w/w temperatura dymienie ustaje.
Parametry obserwuję za pomocą Car Scannera - chyba jedyna apka, która "coś" gada z tym silniczkiem.
Filtr był czyszczony w lutym br - nic to nie dało, wymieniony także czujnik ciśnienia dpf (adaptacja zrobiona), EGR zdaje się ok (mam 2 na podmianę i każdy otwiera się i zamyka z podobnym oporem), paliwo raczej dobre + co jakiś czas dodatek do wtrysków/dpf.
Latem był spokój, może to przez te specyfiki, albo przez łatwiejsze dogrzanie silnika?
Odnośnie diagnostyki to zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie podczas wypalania, na włączonym biegu zwalniając nogę z gazu spada ciśnienie na MAP sensorze sporo poniżej wartości początkowej ~ ok 100kPa a doładowanie turbo robi się...ujemne.

Miał ktoś podobną sytuację? Kojarzycie może co mogłoby być przyczyną tego stanu rzeczy?
Na postoju podczas wypalania dość mocno falują obroty, jakoś 900-1200.
Gdy osiągnięta jest w/w temperatura dymienie ustaje.
Parametry obserwuję za pomocą Car Scannera - chyba jedyna apka, która "coś" gada z tym silniczkiem.
Filtr był czyszczony w lutym br - nic to nie dało, wymieniony także czujnik ciśnienia dpf (adaptacja zrobiona), EGR zdaje się ok (mam 2 na podmianę i każdy otwiera się i zamyka z podobnym oporem), paliwo raczej dobre + co jakiś czas dodatek do wtrysków/dpf.
Latem był spokój, może to przez te specyfiki, albo przez łatwiejsze dogrzanie silnika?
Odnośnie diagnostyki to zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie podczas wypalania, na włączonym biegu zwalniając nogę z gazu spada ciśnienie na MAP sensorze sporo poniżej wartości początkowej ~ ok 100kPa a doładowanie turbo robi się...ujemne.

Miał ktoś podobną sytuację? Kojarzycie może co mogłoby być przyczyną tego stanu rzeczy?
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Odświeżę temat, bo bardzo mało wiemy o 1.7D 130KM. Czy znalazł już ktoś jakąś apkę która potrafi sprawdzić stan zapełnienia DPF w tym silniku? Tak przy okazji, ten silnik jest na pasku tak?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Trzeba sprawdzić oplmonitor.
Na sterowniku Bosch działa na Delco nie do końca.
Na sterowniku Bosch działa na Delco nie do końca.