Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Niedogrzany silnik

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Niedogrzany silnik

Post autor: wszim »

Maniek postaraj się przeczytać mój tekst jeszcze raz ze zrozumieniem. Cytuję
Co niby te wiatraki chłodzą skoro obieg na chłodnicę jest ponoć zamknięty?
Co chłodzi obracający się wiatrak klimy skoro termostat jest sprawny i chłodnica jest zamknieta? Przecież jak jest zamknięta to nie chłodzi cieczy w długim obiegu :| . Wiatrak chłodzi jedynie czynnik w klimatyzacji, który z obiegiem cieczy chłodzącej nie ma nic wspólnego.
Maniek

Post autor: Maniek »

Nie rozumiem Twojego posta, czytałem swojego i twojego kilka razy i nie rozumiem o co Ci chodzi, przecież napisałem, że wentylatory chłodzą parownik klimatyzacji, czyli gaz w chłodnicy - on też musi być chłodzony, a jak uważasz inaczej to proponuje odłączyć wentylator, włączyć klimę na kilka minut (jeśli tyle wytrzyma zanim ciśnienie wyłączy presostat) i złap dłonią parownika (czyli tej chłodnicy klimy pomiędzy reflektorami w aucie), jak tak zrobisz to szybko się dowiesz co chłodzą wiatraki, kiedy jest włączona klima ale silnik jeszcze jest zimny i termostat zamknięty.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

O rany. Jaki jest temat wątku?
Padło tu stwierdzenie, że silnik bardzo wolno się nagrzewa gdy załączona jest klimatyzacja. I padło stwierdzenie, że dzieje się tak dlatego że dmucha wiatrak od klimy i "jakoś chłodzi silnik". W co ten wiatrak dmucha oprócz chłodnicy gazu klimatyzacji ( który nie ma znaczenia w rozważaniach), że powoduje tak znaczące spowolnienie nagrzewania się silnika? Otóż ten wiatrak dmucha także w chłodnicę układu chłodzenia. Staram się uzmysłowić, że układ chłodzenia silnika będzie chłodził się tym dmuchaniem z wiatraka klimy tylko w przypadku gdyby termostat nie trzymał zamknięcia i popuszczał ciepły płyn w chłodnicę. Padło stwierdzenie, że termostat jest kategorycznie sprawny. Jeżeli jest tak kategorycznie sprawny to dmuchanie wiatraka klimy nie powinno schłodzić zamkniętego sprawnym termostatem układu chłodzenia silnika.
Logiczne czy nie? Bo ja już nie potrafię jaśniej się wyrażać i podawać w wątpliwość sprawności termostatu.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Maniek pisze: [...]że wentylatory chłodzą parownik klimatyzacji, czyli gaz w chłodnicy - on też musi być chłodzony, a jak uważasz inaczej to proponuje odłączyć wentylator, włączyć klimę na kilka minut (jeśli tyle wytrzyma zanim ciśnienie wyłączy presostat) i złap dłonią parownika
Nie gaz, tylko ciecz ;) Gaz jest od zaworu rozprężnego do sprężarki (idąc przez parownik).
I nie parownik a skraplacz :) Parownik jest wewnatrz pod deską rozdzielczą, a skraplacz zaraz przed chłodnicą ;)

Nie żebym się czepiał, ale podpis zobowiazuje :lol:

Co do głównego tematu to ja to widzę tak:
Auto nagrzewa się do otwarcia termostatu, wtedy on puszcza chłodziwo na chłodnicę - ale mimo, że chłodnica jeszcze nie musi być chłodzona przez "swój" wiatrak (bo nie ma jeszcze temp. kiedy uruchamia się wiatrak), to jest "zmuszona" do chłodzenia siebie przez wiatrak klimy. Niestety nie da się chłodzić samego skraplacza (który jest zaraz przed chłodnicą), - nie da się powietrza zatrzymać na jednej chłodnicy. I z powyzszego wynika, że auto nie osiąga max. temperatury, bo ona ciągle jest "zbijana" przez wiatrak klimy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Seba pisze: Auto nagrzewa się do otwarcia termostatu, wtedy on puszcza chłodziwo na chłodnicę - ale mimo, że chłodnica jeszcze nie musi być chłodzona przez "swój" wiatrak (bo nie ma jeszcze temp. kiedy uruchamia się wiatrak)
Ale jeżeli termostat jest ok, to do temp 90C krótkiego obiegu nie powinien otworzyć ani przepuszczać na chłodnicę? Więc do tego czasu układ nie będzie chłodzony wiatrakiem swoim, nieswoim, obcym, sąsiada, ani nawet wiatrami córki młynarza lub choćby pędem powietrza od jazdy . Tak?
jfx

Post autor: jfx »

W samej rzeczy

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Maniek

Post autor: Maniek »

Seba pisze: I nie parownik a skraplacz :) Parownik jest wewnatrz pod deską rozdzielczą, a skraplacz zaraz przed chłodnicą ;)
Nie żebym się czepiał, ale podpis zobowiazuje :lol:
Mała pomyłka z mojej strony - zawsze miałem problem z tym który to parownik a który skraplacz.
Za co który element jest odpowiedzialny dobrze wiem, tylko mam mały problem z nazwami.
Mam nadzieję, że zapamiętam.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Napisałem wcześniej,że termostat i obstawiałem przyczynę...ale jeśli jest tak sprawny to hmm może czujnik okłamuje po włączeniu klimy??
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Dzisiaj sprawdziłem przez torqa i wskazał 89 oC, więc chyba mam wszystko ok.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
draco40
Świeżak
Imię: Grzegorz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: draco40 »

XaRaDaS pisze:Dzisiaj sprawdziłem przez torqa i wskazał 89 oC, więc chyba mam wszystko ok.

mam w rodzienie 2 lacetti, oba grzeja się niemiłosiernie długo w porównaniu do innych aut.
nie szukałbym tutaj drugiego dna, ot ten typ tak ma, a przyznam ze tez po zakupie szukałem problemow
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie wiem w sumie, ale mój teoretycznie po przejechaniu może 2 km wskazuje, że jest nagrzany. Chyba podłącze ELM i odpalę Torque i sobie na bieżąco prześledzę jak rośnie temp.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Zależnie gdzie masz parownik zainstalowany. U mnie i mojego ojca jest widoczna różnica.
O partsy pisz PW.
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Mnie wydaje się, że może też zależeć od rocznika. W przypadku T18SED wraz z parownikiem, przy wymianie chłodziwa weszło mi ok. 7-7,5l. Z kolei w nowszym silniku (to jest chyba F18D3) wydaje mi się, że jak kiedyś porównywałem, to jest mniejszy blok, a co za tym idzie mniej płynu wchodzi. Mniej płynu, to szybciej się nagrzewa.

Druga rzecz, różnice w wielkości bloku mogą być też między pojemnością silnika (trzeba by popatrzeć do książki).
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

F18d3 przede wszystkim ma zmienione układ zapłonowy i kształtem głowicy też inna. Moim zdaniem błędne założenie z ilością płynu...przecież się różni moc w kW - J/s i traktujesz silnik jako silnik cieplny.
Skłoniłbym bardziej ku współczynnika mocy do ilości płynu. Jednak i to nie jest współmierne bo na nagrzewanie się auta (tym bardziej z lpg) ma wpływ multum czynników
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Monitorowałem dzisiaj na bieżąco temp. i od domu do pracy (jakieś 15 min. jazdy) temp. doszła do 83 oC i już dalej jakoś nie chciała wejść.
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

konradoo pisze:Skłoniłbym bardziej ku współczynnika mocy do ilości płynu.
Jeśli dobrze się rozumiemy :) to miałem to na myśli, ale może nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Z tego, co pamiętam w przypadku silnika 1.8 (F18D3 a T18SED) różnica jest 1KM, ale płynu wychodziło, że jest sporo mniej. A więc moim zdaniem powinien nagrzewać się szybciej. Założyłem, że moc silnika jest jak moc grzałki. I założyłem, że w przypadku 1.8 między silnikami ta moc jest stała [choć tak naprawdę trzeba będzie wziąć tu jeszcze pod uwagę sprawność silnika i inne aspekty]. Stąd też szybkość nagrzewania może być tam, gdzie jest mniej płynu.

Założyłem też, że w przypadku innych pojemności między rocznikami też mogła występować taka różnica - czyli taka sama moc silnika a różne pojemności bloków.

Jeśli gdzieś coś pokręciłem prostuj :) sam jestem ciekaw, co mogłem źle zrozumieć.
butelsonic
Bywalec
Imię: Łukasz
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8 T18SED
LPG: LandiRenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: butelsonic »

Nie mogłem wcześniej odpisać bo byłem w Bieszczadach a wiadomo jak tam jest z internetem :)
Dziś podpiąłem ponownie ELM i na bieżąco monitorowałem temperaturę, silnik nagrzał się do 92 st i po otwarciu termostatu temperatura wynosiła ok.80 st.
Zrobiłem zakupy w markecie i ponowny test, tym razem temperatura podczas jazdy była pomiędzy 73 a 81 st!
I najciekawsze że jak wjechałem w osiedlowe uliczki to nagle zaczynała rosnąć i dochodziła do 90 st.
Po zatrzymaniu max nagrzał się do 94 i uruchomiły się wiatraki.

Czyli winny jest jednak markowy termostat :( Jak jest pęd powietrza lub uruchomiona jest klima to termostat nie do końca się zamyka.

Wystarczy że kupię sam wkład ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

pewnie tak i nowa uszczelke
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Możesz wymieniać wkład, chociaż nie jest tak drogie jako całość :)
O partsy pisz PW.
butelsonic
Bywalec
Kontakt:

Wkład już do mnie dotarł kupiłem też 2 bańki płynu Prestone. Jutro mam zamiar wymienić termostat.

A oto mały wykres z dzisiejszej jazdy, widać jak termostat otwiera się przy 92 st a później temperatura waha się między 73 a 81 st

Obrazek
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

No ewidentnie nie pracuje prawidłowo
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Butelsonic ten wykres z jakiego masz programu ?
butelsonic
Bywalec
Kontakt:

Program to Torque na telefon z Androidem. Trzeba mieć stały dostęp do netu bo niestety aplikacja nie przewiduje czegoś takiego jak upload trasy zapisanej offline.

Termostat zmieniłem, zalałem nowym płynem Prestone i ...... nie widzę większych zmian po dzisiejszej krótkiej jeździe.

Termostat otworzył się prawidłowo przy 91 spada do 75 a później sobie rośnie np do 82 i spada o kilka stopni. W weekend może sprawdzę na dłuższej trasie jego działanie.

Widać TTTM w 206 wskazówka stała na 90 i nie było problemów tutaj widzę że żyje sobie swoim życiem.

Jeśli ktokolwiek ma ELM na BT to zachęcam do wrzucenia wykresu w celach porównawczych :) Ew w Warszawie mogę służyć swoim :)
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ja robię za małe przebiegi, ale mogę o ile nie zapomnę jutro włączyć, może jak z pracy będę wracał to będzie lepiej, bo rano córki do szkoły odwożę i jest znaczna przerwa, tzn. jakieś 10 min.
butelsonic
Bywalec
Kontakt:

Dzisiaj przejechałem 2 x 30 km i zrobiłem z tego wykres:

Temperatura rośnie do 91 termostat się otwiera a później oscyluje między 82 a 75 stopni. Dopiero pod koniec w mieście utrzymywała się na poziomie 81-83 st.

Obrazek

Obrazek

Może ktoś z Was wklei swój wykres bo już mi ręce opadają i nie wiem co to może być :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”