Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Gaśnięcie na lpg oraz błąd p0270

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Gaśnięcie na lpg oraz błąd p0270

Post autor: arnie3 »

Temat trochę z działu wróżbiarstwo bo dokładnie raczej nie da się ocenić na odległość i nie wiem czy to będą dwie osobne kwestie czy jedna wspólna, ale do rzeczy. Ostatnio zaczęło się zdarzać, że podczas jazdy na gazie na niskich obrotach auto mi gaśnie. Słyszę sygnał (przeważnie jeden lub zwykle nawet niepełny przez jedynie jakiś ułamek sekundy), nie przełącza się na benzynę tylko po prostu wszystko gaśnie. Od razu mogę dodać, że oba filtry wymienione niecałe 5 kkm temu i zastanawiam się wgl czy to nie jest jakoś z tym związane. I druga kwestia jest taka: ostatnio gdy zacząłem jazdę, silnik się rozgrzewał i nie miał jeszcze temp by przełączyć na gaz, wyskoczył mi błąd p0270 - niskie napięcie związane z wtryskiwaczem na 4 cylindrze. Po skasowaniu go do tej pory nic się już nie pojawiło. Z moich poszukiwań odnośnie tego błędu, a nie jest on zbyt chyba szczególnie popularny, sugestie były takie że rozwiązaniem była wymiana wtryskiwacza. I teraz pytanie takie: czy te dwie kwestie mogą się łączyć czy nie bardzo? Problem z gaśnięciem zdarzył się kilka razy, gazownik pewnie powie że dopóki się nie nasili to problemu nie znajdzie. Zastanawiam się czy ten wtrysk nie wymienić, choć wymiana na ślepo mnie nie porywa, tym bardziej że błąd się nie pojawił ponownie do tej pory. Jakieś pomysły, sugestie?
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Gaśnięcie na lpg oraz błąd p0270

Post autor: chrobot »

https://www.obd-codes.com/p0270
lub
http://translate.google.com/translate?h ... om%2Fp0270

Diagnosis / Repair
ogólnie rzecz biorąc, ten rodzaj problemu to luźne lub skorodowane złącze elektryczne na wtryskiwaczu, wtryskiwacz zanieczyszczony (brudny lub zatkany) lub uszkodzony wtryskiwacz wymagający wymiany.

i czytaj dalej....
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

To też czytałem. Te połączenia jeszcze przejrzę, ale bardzo wątpię, że znajdę tam coś podejrzanego. Prędzej podejrzewam, że to kwestia samego wtrysku jeśli już. Choć bardziej mnie zastanawia czy wspomniane wyżej kwestie mogą się łączyć.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Trzeba się podłączyć do komputera od gazu i sprawdzić co tam pokazuje. Możliwe że takie świrowanie to oznaka uszkodzonego sterownika od gazu, łącznie z tym 4 cylindrem- wszak to teraz idzie przez ten sterownik niejako
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

jak starsze wtryski to mogą mieć smolę pogazowa , czyści sie ja dynksem.
w starszych samochodach utlenia sie miedz w kablach /sa czarne żyły /
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”