Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

163KM, wymiana rozrządu - lista części

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
robciok
Aktywny
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 163KM
Kontakt:

163KM, wymiana rozrządu - lista części

Post autor: robciok »

Nasze pociechy kończą już 10 lat a więc co raz więcej osób zaczyna zastanawiać się nad wymianą rozrządu. Ja zrobiłem to miesiąc temu przy 270 tys. (2011) Przy okazji wymieniłem też dwumasę. Aby nie trzeba było szukać rozrzuconych informacji po postach postanowiłem, że wrzucę to w dwa wątki.
Całkowity koszt wymiany rozrządu i dwumasy ok. 6,1 tys. zł, czas pracy 2 tygodnie.

Przy okazji chciałbym podziękować naszemu koledze Konradowi (konradoo) za pomoc w zakupie niektórych części 8-)

Lista części potrzebnych do wymiany rozrządu.
• łańcuch rozrządu – 25186666
• napinacz łańcucha – 96868277
• tłumik drgań łańcucha – 96868279
• prowadnica łańcucha – 96868281
• koło zębate wału korbowego – 25182957
• przedni uszczelniacz wału korbowego 96868128
• uszczelki obudowy filtra oleju 93745803
• uszczelki chłodniczki oleju 93745802
• uszczelki pokrywy zaworów 25186594
• podkładki wtryskiwaczy – 25185861
• uszczelka rury wydechowej ELRING 876.820 (opcjonalnie)
• uszczelka pomiędzy dpf a rurą wydechową. 13332579 lub FA1 120-951 (opcjonalnie)
• o-ring pompy vacum - 25194229 - miałem w pudełku zestaw o-ringów, wybrałem najbardziej pasujący, od oryginału minimalnie mniejsza średnica i delikatnie grubszy ale nie było kłopotu z zamontowaniem pompy,
• o-ring pompy wtrysku paliwa - 25187792 - z powodu niedostępności kupiłem N90927302, na wymiar jest taka sama,
• filtr oleju 93745801,
• masa uszczelniająca(zużyłem około 1,2 tubki 70ml),
• olej silnikowy 5W30 – ok. 5,2-5,5l (dokładnie nie pamiętam ile dolałem powyżej 5l.)
• płyn chłodniczy – dolałem może ok. 1 litra, nie miałem potrzeby zalewać całego układu nowym, bo 3-4 lata temu wymieniałem jak miałem pękniętą chłodnicę,
• płyn wspomagania zgodny z Dexron VI – wchodzi niecały 1 litr. (nie spuszczałem z pompy i maglownicy)
• koło alternatora - INA 535022610 – wymieniłem bo stare się zacinało.

Wymiana w większości przeprowadzona na podstawie instrukcji w TIS-ie.
Obudowę filtra oleju zdjąłem razem z chłodniczką oleju.

Napotkane problemy.
1. odkręcenie śruby koła pasowego wału korbowego – potrzeba bardzo dużej siły. Klucz pneumatyczny którego używałem do wymiany kół nie dał rady. Od kolegi pożyczyłem większy. Aby dokręcić siłą 120Nm + 90 stopni, potrzebny będzie klucz z rurą (80-100cm). Blokada wału za pomocą śrubokręta przez otwór gdzie jest widoczna dwumasa.
2. Blokada rozrządu – jeśli dobrze pamiętam to w wałku rozrządu jest otwór o średnicy 8mm a następnie gwint na śrubę M5. W większy otwór wsadziłem skrócony plastikowy kołek rozporowy i w niego wkręciłem śrubę z podkładką która dociskała kołek. Drugi wałek zablokowałem z drugiej strony płaskim kluczem. Blokada wału przez 2 śrubokręty na dwumasie.
3. problem z odpaleniem – pomimo odpowietrzenia przewodów paliwowych nie mogłem go odpalić. Znalazłem na forum, że komuś pomogło odłączenie czujnika wałka rozrządu. Jednak u mnie przyczyną było zbyt niskie ciśnienie na szynie paliwowej. Na początku próbowałem ciśnienie zwiększyć przez kręcenie rozrusznikiem z odłączonymi wtryskami. Jednak udało się go dopiero uruchomić poprzez odkręcenie obudowy fitra powietrza i wpuszczanie plaka.
4. Ukręcona śruba na łączeniu przedniej i tylnej rury wydechowej – wyciąłem pozostałą śrubę i w jej miejsce wywierciłem otwór 8,5mm i założyłem nową śrubę z nakrętką. Śruby nie spawałem. Trzeba mieć dobre wiertła bo materiał jest twardy.

Gdyby nie problemy z odpaleniem to z wymianą łańcucha zmieściłbym się w tydzień. Ten czas byłby też krótszy gdybym w kolejnym kroku nie wymieniał dwumasy, bo od razu zdejmowałem całe zawieszenie, wszystkie chłodnice, dpf.
Przy okazji dałem do sprawdzenia wtryski. Na szczęście tylko jeden był zakwalifikowany do regeneracji (autoryzowany serwis Delphi w Lubartowie).
Koszty części:
• Łańcuch, prowadnice, napinacz i koło zębate – 890 zł. (zakup u bm-car parts)
• Uszczelki, podkładki, uszczelniacz , olej, płyny, masa uszczelniająca – ok. 610 zł
• Sprawdzenie i regeneracja jednego wtrysku – 850zł
• Koło alternatora – ok. 100 zł

Dodatkowe zakupy narzędzi:
• Kilka sztuk kuwet warsztatowych na śrubki (kupiłem ze względu na późniejsze wykorzystanie), wielokrążek, 3 śruby rzymskie, przyrząd do centrowania tarczy, odtłuszczacz, klej do gwintów - ok. 120 zł
• Klucz dynamometryczny 10-60Nm – ok. 130 zł

Razem koszt około 2700 zł.
Załączniki
IMG_20210706_170954.jpg
IMG_20210706_170852.jpg
Ostatnio zmieniony 12 sie 2021, o 21:09 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunieto link do nielegalnego oprogramowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”