Hej,
Cruze 1.6 124km
Auto po wycieku płyn chłodniczego i późniejszego odkrycia dużej ilości nagaru na głowicy miało wykonany remont silnika oraz regenerację głowicy. Remont polegał na wymianę kompletnego rozrządu oraz wymianie:
Panewek,
Śrub głowicy,
Uszczelki głowicy,
Uszczelki kolektora wydechowego,
Wszystkich uszczelek chłodnicy,
Uszczelki pokrywy zaworów,
Uszczelki pokrywy zaworów
Uszczelki termostatu,
Cewki zapłonowej,
Świec zapłonowych.
Po remoncie auto zaczęło na zimnym silniku wydawać dźwięk przy odpalaniu z okolicy rozrządu. Trwa on około sekundy i jest to takie grzechotanie. Na ciepłym silniku tego dźwięku nie ma. Przed naprawą wszystko było w porządku i nigdy nie słyszałem tego dźwięku. Mechanik podobno przy remoncie nie mógł odkręcić zaworu ssącego zmiennych faz rozrządu w celu sprawdzenia i wyczyszczenia go z nagaru i twierdzi, że prawdopodobnie koła zmiennych faz rozrządu będą do wymiany.
Czy jest możliwość, że przy próbie odkręcenia zawór został uszkodzony i przez to olej nie dociera prawidłowo do zmiennych faz? Dodam, że wcześniej korzystałem z oleju motul, a teraz kupiłem GM żeby przejechać z 2000km i wymienić na lepszy.
Czy ewentualnie wszystko wskazuje na to, że jest to początkowy etap uszkodzonych faz rozrządu?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zmienne fazy rozrządu
-
Tom2248
- Świeżak
- Imię: Tom
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6, 124km
- Kontakt:
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Re: Zmienne fazy rozrządu
To jest tak zwane dieslowanie. Poszukaj no forum tego słowa. Moje auto robi tak od kiedy pamietam. I jeździ. A ma już 160k najechane.
-
Adamzet
- Stały bywalec
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 141km
- LPG: Tak brc
- Kontakt:
Re: Zmienne fazy rozrządu
Niby oznaka padających kół rozrządu, dolej oleju do poziomu max na miarce 5w 30 dexos2, mi pomogło, zawory możesz sam wyjąć i wywalić znich małe sitka i dobrze wyczyścić ,powinno pomóc.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2021, o 14:41 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dexos2
Powód: dexos2