Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Błąd p0011 cykliczny klekot na wolnych obrotach
-
payron82
- Aktywny
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze 1,6 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Błąd p0011 cykliczny klekot na wolnych obrotach
Witam, może ktoś podpowie klekot na pierwszych kołach miałem przy starcie od przebiegu 50 tys do 273 tys i żyłem z tym. Mechanik przy zmianie rozrządu przy 273 tys km zmienił koła zmiennych faz ze sterownikami tylko dlatego, że na powierzchni styku z simeringiem były tak wytarte i pocił się olej. Po wymianie zero klekotu przez ok 10 tys i nagle poszło koło ssące tzn. klekot przy odpalaniu to bym zniósł, ale na biegu jałowym miał serie klekotania. Chodzi normalnie i co chwila 2-5 sekundowy klekot. Przy okazji błąd p0011, więc wymiana koła i znowu na 10 tys miałem spokój. Dziś znowu to samo wyszło. Zrobiłem płukankę silnika i zalałem motula. Zmieniłem na stary zawór sterujący dla sprawdzenia i nic się nie zmieniło. Zastanawiam co może psuć te koło ? Pomimo, że klekocze przy zapalaniu, gaszeniu i te małe serie, ale nie zawsze na biegu jałowym, auto przyspiesza ładnie. Nie ma zadyszek, ani szarpnięć, jest dynamiczne. Zastanawiam się nad wariantem jeździć, aż stanie i kupić cały silnik z małym przebiegiem, bo trzeci raz nie chce wymieniać tego koła żeby za ok 10 tys znowu mieć problem. Drugi wariant założyć stare koło fabryczne po lekkim szlifie powierzchni styku z simeringiem. Mocno rozważam czy da się włożyć do cruza silnik z lacettiego który był prosty z hydrauliką zaworów, bez zmiennych faz. Miałem kiedyś lacettiego którym zrobiłem bezobsługowo 366 tys km i chętnie taki silnik bym włożył. Chętnie posłucham jakiś porad gdzie szukać problemu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Błąd p0011 cykliczny klekot na wolnych obrotach
Silnika od lacetti nie wsadzisz. Wygląda na problemy z prawidłowym przepływem oleju. Gdzieś masz nagar lub czymś jest ograniczone światło w kanałach dopływu oleju do kzfr. Rozumiem, że sitka dawno ściągałeś z solenoidów? Być może też ogólnie problem z ciśnieniem oleju, np usterka pompy. Olej dobry stosowaleś i odpowiednio częste zmiany? Ten silnik jest bardzo wymagający w kwestii dbania o jakość oleju.
-
payron82
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Sitka standardowo wywalone, olej zawsze gm wymieniany co 10 tys, przebiegu. Mam 303 tys, ale z racji jazdy na LPG zawory są ustawiane i zawsze mechanik mówi, że sterylnie czysty jest silnik w środku. Oleju nie bierze, przy wymienię jest bardzo czysty, opiłków nigdy w filtrze nie ma. Też pierwsze co pomyślałem to ciśnienie oleju na górze, dlatego zrobiłem płukankę. Gdyby ciśnienie byłoby niskie to raczej oba koła by klekotały, a tu tylko ssące. Zastanawiam się czy mam takiego pecha i trafiłem dwa razy pod rząd kiepskie koła. Pierwsze zepsute koło pojechało do producenta na testy i zwrócili pieniądze. Pierwsza wizualna ocena koła wykazywała że jest ok i wysłali do rozbiórki. Taka bajka, ale reklamacje uznali. Jeszcze się zastanawiam czy nie ma zaników w prądzie na tej wtyczce do sterowania zaworem ssącym. Najchętniej bym już zmienił cruza, ale nie ma nowego budżetowego auta którym można się zainteresować. Stawiałem na tipo, ale czytają co się z nimi dzieje i patrząc jak jest on wykonany już się wyleczyłem. Jeszcze jedno mi się przypomniało przy wymianie oleju przy 273 tys km wtedy kiedy były koła pierwszy raz wymienione wlałem ceramizera do silnika. Raczej nie powinno mieć to wpływu, ale też kombinowałem czy przypadkiem śliskie powierzchnie się zrobiły i olej szybko spływa.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Może ten ceramizer pozatykał te chudziutkie kanaliki
Generalnie jak klekoce znaczy, że hydraulika KZFR nie jest wypełniona olejem i lata jak psu j. Czyli ten olej musi tam nie dopływać albo za słabo dopływa, jest bąbel powietrza, albo faktycznie koło zfr umiera.
-
payron82
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Cholera wie, ale zauważyłem że jak go przegoniłem to lepiej chodzi nie ma cyklicznego klekotu i przy gaszeniu silnika też , tylko przy odpalaniu. Jak tylko będzie przy odpalaniu, to mogę żyć, bo żyłem tak 8 lat. Błąd raz pojawił się p0011 w niezarejestrowanych na blacie jeszcze check się nie pojawił. Plan jest że jeżdżę, jak stanie to wymienię silnik. Mechanik powiedział że jestem przewrażliwiony i żebym nie szukał problemów, bo pewnie jeszcze długo ten silnik pojeździ. Mam nadzieję że się NIE myli, ale jakiegoś silnika z małym przebiegiem będę szukał, bo mój ma zrobione 47 tys na pb i 260 tys na LPG praktycznie 100 % miasto.
-
payron82
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Rozmawiałem z moim mechanikiem odnośnie dieslowania zmiennych kół i on uważa że problemem jest ta plastikowa tulejka która po jakimś czasie odgniata się od strony koła i łapie luz. Dziś znalazłem filmik Hiszpana który objaśnia właśnie ten problem i pokazuje na zdjętym kole ten luz. Popatrzyłem na tą tulejkę u siebie ze starego kompletu i faktycznie odgniata się i jak włożysz w os to lata na boki, a jak włożysz na odwrót to jest mocno spasowane. Marek uważa że tu jest zazwyczaj problem, bo same koło musiało być strasznie zasyfione żeby klekotały. Tak się dzielę
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
To zapodaj ten filmik 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
payron82
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Poszukam w domu, ale Marak mi opowiadał że mieli fiata crome na wymianę simeringów kół, a klient chciał zostawić stare koła i zmontowali na odwrót te tulejki żeby luzu nie było. Klekot zniknął i potem jak coś robili to nawet sam klient powiedział że nie ma na starcie klekotu. Temat warty rozpatrzenia. Poszukam tego filmiku bo przez przypadek .i się nawinął jak szukałem rozwiązania mojego problemu. Ona tam pokazywał w islnstrukcji że jak wywala błędy p0011 14 16 17 to każą sprawdzić tą tulejkę, a nie same koło. Instrukcja była w en ale na dole był napis że info mexico
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
payron82
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
https://m.youtube.com/watch?v=mZDrp4sd1DY to jest ten gość, ale nie jestem pewien czy akurat to ten filmik, ale od niego. Jeżdżę teraz samochodem, więc tak na szybko szukałem
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
payron82
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Będzie numer jak okaże się że problemem klekotania nie jest same koło, czy spływający olej, a badziewie wykonany ten ala tłumik drgań
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ten opis dotyczy także braku tulei. Znaczy, że w fabryce zapomnieli, czy weszły one później?
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
A nie mają na myśli przypadkiem sytuacji, że po demontażu tuleja się "zawieruszyla" i dlatego jako pierwszy krok podają aby sprawdzić jej obecność?
Z opisu wynika, że to nie będzie dobrze działać bez tulejki, więc stawiam, że ona jest tam od zawsze.
I oczywiście niedostępna jako oddzielny element...
Z opisu wynika, że to nie będzie dobrze działać bez tulejki, więc stawiam, że ona jest tam od zawsze.
I oczywiście niedostępna jako oddzielny element...