Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Nie trzyma temperatury, falują obroty.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2, 85KM benz
- Kontakt:
Nie trzyma temperatury, falują obroty.
Witam.
Mam dwa dylematy z moim Aveo 1.2 84KM.
Jeden to taki że nie trzyma a nawet nie osiąga temperatury 90 stopni wskazówka jest zawsze poniżej środkowej kreski. Drugi problem to falujące obroty a raczej często podwyższone, na wolnych obrotach często są obroty około 1500 zamiast coś około 1000. Czasami podczas przyspieszania lekko się zadławi.
Na myśl mi przychodzi wymiana termostatu żeby temperatura była stała 90 stopni.
A jeśli chodzi o obroty to wyczyścił bym przepustnice tylko bez demontażu. Robiłem to w passacie. Zdjąlem dolot psykalem płynem do czyszczenia przepustnicy i szorowałem szczoteczką. Nie trzeba było robić adaptacji i było ok. W grupie VW adaptacja to nie problem a w Aveo w ogóle nie wiem jak do tego miałbym się zabrać. Czy ktoś może czyścił tak już przepustnice?
Mam dwa dylematy z moim Aveo 1.2 84KM.
Jeden to taki że nie trzyma a nawet nie osiąga temperatury 90 stopni wskazówka jest zawsze poniżej środkowej kreski. Drugi problem to falujące obroty a raczej często podwyższone, na wolnych obrotach często są obroty około 1500 zamiast coś około 1000. Czasami podczas przyspieszania lekko się zadławi.
Na myśl mi przychodzi wymiana termostatu żeby temperatura była stała 90 stopni.
A jeśli chodzi o obroty to wyczyścił bym przepustnice tylko bez demontażu. Robiłem to w passacie. Zdjąlem dolot psykalem płynem do czyszczenia przepustnicy i szorowałem szczoteczką. Nie trzeba było robić adaptacji i było ok. W grupie VW adaptacja to nie problem a w Aveo w ogóle nie wiem jak do tego miałbym się zabrać. Czy ktoś może czyścił tak już przepustnice?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
adamek339
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Nie trzyma temperatury, falują obroty.
W Aveo 1.2 84 km prawidłowa temperatura to 82 to poniżej środkowej kreski
Dodano po 8 minutach 58 sekundach:
Tak w moim jest
Dodano po 8 minutach 58 sekundach:
Tak w moim jest
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Minimalna to 85 stopni
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
adamek339
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Mamy w domu 3 Aveo od nowości we wszystkich jest taka temperatura poniżej środkowej kreski
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Dziś czyściłam przepustnice bez demontażu.
Zdjąlem obudowę filtra powietrza z rurą dolotową. Otworzyłem przepustnicę podpierając pedał gazu kijem a następnie spryskałem przepustnice specjalnym środkiem do tego przeznaczonym. Szorowałem szczoteczką do zębów i tak w kółko aż przepustnica była czysta. Na koniec wytarłem papierowym ręcznikiem przepustnicę od środka i po robocie. Ogólnie było co czyścić. Mam na liczniku 150 tyś km (nie wiem czy autentyczny) ale podejrzewam że chyba nigdy nie była czyszczona. Dziś trochę jeździłem jakieś 120 km i poprawa na pewno jest jeśli chodzi o falujący obroty. Nie zauważyłem ani razu jak wcześniej żeby obroty "zawisły" na ponad 1000 i tak się utrzymywały.
Więc wygląda na to, że można czyścić bez wyciągania przepustnicy. Trochę mnie martwi tylko to że dalej za przepustnicą też widać sporo nagaru.
A jeśli chodzi o temperaturę to u mnie chyba jednak jest coś nie tak bo podłączyłem się ELM przez aplikację CarScanner później Torq (czy jakoś tak) i pokazywało od 75 do 80 stopni. Jak zgasiłem silnik to na postoju temperatura podchodziła do jakiś 85-87 stopni
Zdjąlem obudowę filtra powietrza z rurą dolotową. Otworzyłem przepustnicę podpierając pedał gazu kijem a następnie spryskałem przepustnice specjalnym środkiem do tego przeznaczonym. Szorowałem szczoteczką do zębów i tak w kółko aż przepustnica była czysta. Na koniec wytarłem papierowym ręcznikiem przepustnicę od środka i po robocie. Ogólnie było co czyścić. Mam na liczniku 150 tyś km (nie wiem czy autentyczny) ale podejrzewam że chyba nigdy nie była czyszczona. Dziś trochę jeździłem jakieś 120 km i poprawa na pewno jest jeśli chodzi o falujący obroty. Nie zauważyłem ani razu jak wcześniej żeby obroty "zawisły" na ponad 1000 i tak się utrzymywały.
Więc wygląda na to, że można czyścić bez wyciągania przepustnicy. Trochę mnie martwi tylko to że dalej za przepustnicą też widać sporo nagaru.
A jeśli chodzi o temperaturę to u mnie chyba jednak jest coś nie tak bo podłączyłem się ELM przez aplikację CarScanner później Torq (czy jakoś tak) i pokazywało od 75 do 80 stopni. Jak zgasiłem silnik to na postoju temperatura podchodziła do jakiś 85-87 stopni
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Termostat ci się nie domyka.
Co do falujących obrotów to pojeździł bym z podpiętym interfejsem i popatrzał na przebiegi sond lambda.
Co do falujących obrotów to pojeździł bym z podpiętym interfejsem i popatrzał na przebiegi sond lambda.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Na razie temat muszę odłożyć w czasie bo zostawiam samochód u lakiernika w rodzinnych stronach i odbiorę go dopiero za kilka tygodni. Ale jak będę miał go z powrotem to będę musiał tym się zająć.
A czy orientuje się ktoś ile może kosztować oryginalny termostat ?
A czy orientuje się ktoś ile może kosztować oryginalny termostat ?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Znalazłem coś takiego ale jest info, że brak w magazynie
http://www.potak.eu/czesci-samochodowe/ ... -uszczelka
Może zadzwonię i spróbuję na zamówienie kupić.
http://www.potak.eu/czesci-samochodowe/ ... -uszczelka
Może zadzwonię i spróbuję na zamówienie kupić.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie dziś odebrałem Aveo od lakiernika. Niestety od razu nowy problem.
Gdy kręcę kierownicą głośno słychać skrzypienie w przednim zawieszeniu.
Położyłem się koło koła druga osoba kręciła kierownicą i wydaje mi się że to łącznik stabilizatora skrzypi. Ale słychać to i z jednej i drugiej strony. Możliwe to żeby oba padły?
I najważniejsze pytanie. Czy wymiana łączników jest taka prosta jak to się wydaje? Bo wygląda jakby trzeba było tylko dwie śruby odkręcić ale może są jakieś inne problematyczne rzeczy. Pytam bo mam passata z aluminiowym zawieszeniem i ostatnio żeby wymienić górny wahacz musiałem użyć palnika i młota 5 kilowego żeby wybić jedną śrubę
Gdy kręcę kierownicą głośno słychać skrzypienie w przednim zawieszeniu.
Położyłem się koło koła druga osoba kręciła kierownicą i wydaje mi się że to łącznik stabilizatora skrzypi. Ale słychać to i z jednej i drugiej strony. Możliwe to żeby oba padły?
I najważniejsze pytanie. Czy wymiana łączników jest taka prosta jak to się wydaje? Bo wygląda jakby trzeba było tylko dwie śruby odkręcić ale może są jakieś inne problematyczne rzeczy. Pytam bo mam passata z aluminiowym zawieszeniem i ostatnio żeby wymienić górny wahacz musiałem użyć palnika i młota 5 kilowego żeby wybić jedną śrubę
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Możliwe że padł jeden a przez sam stabilizator się przenosi na drugą stronę.
Łączniki są bardzo proste do wymiany, no może do dolnej nakrętki jest nieco gorszy dostęp, ale nie powinny sprawić problemów gdy wcześniej oczyści się gwint szczotką drucianą.
Dla pewności możesz wymieniać oba łączniki bo nie są one w sumie takie drogie.
Łączniki są bardzo proste do wymiany, no może do dolnej nakrętki jest nieco gorszy dostęp, ale nie powinny sprawić problemów gdy wcześniej oczyści się gwint szczotką drucianą.
Dla pewności możesz wymieniać oba łączniki bo nie są one w sumie takie drogie.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Tak zrobię że wymienię oba bo tak jak piszesz są tanie więc nie ma co dzielić.
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie czy Wasze Aveo 1.2 84 km też jest takim mułem? Bo w moim jak dla mnie to tragedia. Przyspieszenia nie ma w ogóle. Może tak mi się wydaje bo jak dotąd zawsze miałem samochody z silnikiem około 2 litry ale z drugiej strony ostatnio jeździłem Skodą felicią 1.6 cos około 75 km i ten choć mniej koni to z miejsca idzie jak burza. Swego czasu ta skoda też była przymulona ale po wycięciu katalizatora zrobiła się taka "żywa" że aż mnie dziwi że ma tylko 75 km a przyspieszenie chyba lepsze niż mój passat co ma 150 km. Może i w Aveo mam przytkany kat?
Wczoraj jechałem ekspresówką z Żoną i 2 małych dzieci fakt bagażnik był po sam dach załadowany ale ciężko było pod jakiekolwiek wzniesienie wyprzedzić TIRa. Wiem że nie ma co się wiele spodziewać po 1.2 silniku ale 85 km na taką masę samochodu to nie jest tak mało.
Wczoraj jechałem ekspresówką z Żoną i 2 małych dzieci fakt bagażnik był po sam dach załadowany ale ciężko było pod jakiekolwiek wzniesienie wyprzedzić TIRa. Wiem że nie ma co się wiele spodziewać po 1.2 silniku ale 85 km na taką masę samochodu to nie jest tak mało.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
KM służą do osiągania maksymalnej prędkości, za to kiedy zostanie ona osiągnięta odpowiadają Nm a tych w 1.2 za dużo nie ma.
Zresztą oba parametry są dość wysoko
Moc silnika
84 KM (62 kW) przy 6000 obr/min
Maksymalny moment obrotowy
114 Nm przy 3800 obr/min
Więc żeby jakoś szedł to trzeba go kręcić.
I dlatego też ja jak szukałem następcy mojego T255 to brałem pod uwagę głównie 1.4
Zresztą oba parametry są dość wysoko
Moc silnika
84 KM (62 kW) przy 6000 obr/min
Maksymalny moment obrotowy
114 Nm przy 3800 obr/min
Więc żeby jakoś szedł to trzeba go kręcić.
I dlatego też ja jak szukałem następcy mojego T255 to brałem pod uwagę głównie 1.4
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Ja właśnie się zastanawiam nad zmianą na 1.4 bo tam można znaleźć automatyczną klimę no i przede wszystkim więcej mocy. Od razu tak chciałem ale nic za bardzo się nie trafiało blisko mnie z silnikiem 1.4 a trafił się ten w dobrych pieniądzach więc wziąłem.
A jak tam ten 1.4 daje sobie radę?
A jak tam ten 1.4 daje sobie radę?
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Nie najgorzej, w T255 miałem zaniedbany przez poprzedniego właściciela silnik i szału nie było ale teraz w T250 silnik ładnie pracuje i jak do dojazdów do pracy się dobrze sprawuje, nie jest ani mułowaty ale też na wyścigi bym się nim się wybierał 
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
A tak na przyszłość dla czytelności Konie Mechaniczne zapisujemy KM a kilometry km.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
No wiadomo 100 KM to też szału nie ma ale te moje 85 to słabo strasznie. Jeszcze jak jadę sam i wyłączę klimę to jakoś się jedzie, ale z pasażerami to tylko można się przemieszczać z punktu A do B.bubu1769 pisze: 2 lip 2021, o 12:43 Nie najgorzej, w T255 miałem zaniedbany przez poprzedniego właściciela silnik i szału nie było ale teraz w T250 silnik ładnie pracuje i jak do dojazdów do pracy się dobrze sprawuje, nie jest ani mułowaty ale też na wyścigi bym się nim się wybierał![]()
Swoją drogą czym się różni T 250 od T 255? Bo ja nawet nie wiem jakiego mam i jak to można poznać.
Ps: U mnie to skrzypienie powodowały łączniki stabilizatora. Wymienione oba i jest cisza.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
T200 - Aveo/Kalos sedan i HB pierwszej generacji
T250 - sedan po lifcie
T255 - HB po lifcie
T250 - sedan po lifcie
T255 - HB po lifcie
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Dobrze wiedzieć bo chyba będę go ogłaszał to żebym wiedział co sprzedaje 
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie nie chce już zakładać nowego tematu a mam problem z moim Aveo.
Dziś rano jak jechałem do pracy to zauważyłem że silnik jakoś tak podszarpuje. Trochę takie uczucie jakby go coś trzymało na sekundę puszczało i znowu trzymało. Jadę dalej i pomyślałem że spróbuję potrzymać go na wyższych obrotach ( zazwyczaj jadę tak do 2500 bo droga nie pozwala na więcej) i tu moje zdziwienie. Obrotomierz dochodzi do 3tys. i silnik od razu muli za nic nie wejdzie na wyższe obroty. Jak puszczę gaz i obroty spadną poniżej 3 tys. to jedzie dalej.
Ja stawiał bym na zapchany katalizator bo według mnie ten samochód od początku był mułowaty.
Miał ktoś podobny przypadek?
Dziś rano jak jechałem do pracy to zauważyłem że silnik jakoś tak podszarpuje. Trochę takie uczucie jakby go coś trzymało na sekundę puszczało i znowu trzymało. Jadę dalej i pomyślałem że spróbuję potrzymać go na wyższych obrotach ( zazwyczaj jadę tak do 2500 bo droga nie pozwala na więcej) i tu moje zdziwienie. Obrotomierz dochodzi do 3tys. i silnik od razu muli za nic nie wejdzie na wyższe obroty. Jak puszczę gaz i obroty spadną poniżej 3 tys. to jedzie dalej.
Ja stawiał bym na zapchany katalizator bo według mnie ten samochód od początku był mułowaty.
Miał ktoś podobny przypadek?