Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Lokalizacja modułu centralnego zamka

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
backlit
Świeżak
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 1.6 LS+
Silnik:
Kontakt:

Lokalizacja modułu centralnego zamka

Post autor: backlit »

Ostatnio stałem się właścicielem Chevroleta Aveo 1.2 HB (rok 2011). Mam problem z zamkiem centralnym. Żyje własnym życiem. Raz działa (zamyka z opóźnieniem), raz nie działa wcale.
Mam wersje auta z 3 siłownikami ( + klapa bagażnika) bez pilota - otwarcie kluczykiem steruje zamykaniem/otwieraniem. Szukam modułu centralnego zamka (to mój główny podejrzany). Gdzieś znalazłem info, że ma być od strony pasażera pod schowkiem blisko prawego słupka - tam nic nie ma. Czy ktoś ma wiedzę - gdzie go znajdę ? Z góry dzięki za info
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Lokalizacja modułu centralnego zamka

Post autor: bubu1769 »

Jeśli mowa o Aveo T255 to za schowkiem jest moduł alarmu który odpowiada za zdalne sterowanie centralnym zamkiem.
Samo sterowanie siłownikami znajduje się w skrzynce bezpieczników od strony kierowcy.
Na początek warto by sprawdzić wiązkę przewodów między budą a drzwiami kierowcy oraz sam zamek kierowcy bo w nim znajdują się krańcówki od sterowania.
backlit
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

A więc auto po zdekodowaniu VIN przedstawia się jako :
CHEVROLET AVEO (T250/T255) [EUR] Rok produkcji 30.12.2011 X5704027KXC3 (LMU) ENGINE GAS, 4 CYL, L4, 1.2L, MFI, DOHC, GMDAT (MFM) TRANSMISSION MAN 5 SPD, Y4M HD, 1ST 3.539, 5TH 0.781 PL B12D T,RTQ48.
Nie wiem czy to wersja T250 czy T255 (jak do tego dojść ?). Alarmu fabrycznego to nie ma. Za schowkiem nad nogami pasażera nie ma żadnych modułów.
Przewody sprawdzone - mikrostyki w zamku od kierowcy działają. Dlatego stawiam na ten moduł z przekaźnikami. Objaw jak pisałem - albo nie działa wcale - albo działa z opóźnieniem czasowym (30 sekund do 90 sekund) . W teorii ta centralka powinna wyglądać jak na załączonym zdjęciu.

Obrazek

P.S. jak już zamknie wszystkie siłowniki - to zawsze otworzy. Więc domniemywam, że przekaźnik zamykania szwankuje w tym module.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

To jest sterownik od Kalos/Aveo T200, pierwszego modelu.
I znajduje się bodajże w tunelu między fotelami, ale u siebie nawet nie musisz go tam szukać.
backlit
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Wiesz jak wygląda ten z modelu T250/255 (lub numer katalogowy) ? przynajmniej wizualnie... będzie łatwiej go namierzyć.....
Albo gdzie jest umieszczony... bo w okolicach schowka (za nim, pod nim nic nie ma). Ściągnąłem też próg od prawej strony i pod wykładziną szukałem - okolice nadkola. Ale nie ma nic. Chyba z 3 godziny zabawy/diagnozy i bez efektu. Zaparłem się , że to ogarnę.

No chyba, że to zupełnie inaczej jest wysterowane (moduł zintegrowany z czymś jeszcze). Ciężko o informacje na necie. Wszystko głownie o starszym modelu I generacji.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

bubu1769 pisze: 26 maja 2021, o 11:29 Jeśli mowa o Aveo T255 to za schowkiem jest moduł alarmu który odpowiada za zdalne sterowanie centralnym zamkiem.
Samo sterowanie siłownikami znajduje się w skrzynce bezpieczników od strony kierowcy.
W tym
Aveo 06- skrzynka bezpieczników w kabinie.jpg
Tu masz schematy Tak jak mówiłem, zacznij od sprawdzenia wiązki w przelotce miedzy budą a drzwiami, uszkodzenie przewodów bądź ich izolacji może dawać takie cyrki.

Co do konkretnego modelu Aveo:
viewtopic.php?t=9712
backlit
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

No i jeszcze raz wszystko potestowałem. Ostatecznie ten gówniany styk w zamku był winowajacą. Za pierwszym razem jak sprawdzałem akurat musiał przewodzić prawidłowo. Ale powiem - jest to mega prymitywnie zrobione (kawałek blaszki). Trochę luzu na tych dżwigniach co przesuwają ten element i robi się szopka.
Ale ogarnięte i działa. Dzięki za wskazówki. Niestety straciłem czas na szukanie modułu którego nie ma w tym aucie. Ale to nic. Jak ktoś miałbym z tym problem - służę pomocą - ściąganie tapicerki w drzwiach, zamki, cięgna - mam opanowane ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”