Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Poprawa dolotu 1.8 ecotec

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Poprawa dolotu 1.8 ecotec

Post autor: barus »

wszim pisze: 17 maja 2021, o 21:22 Szkoda, że nie utrzymaleś dłużej na wyższych obrotach.
Sądzisz, że w górnym zakresie obrotów klapki przestawiają się na długi dolot? Nie sadzę. Dla pewności sprawdzę to. Tylko tak w garażu to trudno to sprawdzić, bo moment i ECM odcina silnik, a gdzieś czytałem, że ECM uzależnia sterowanie tymi klapkami nie tylko od odpowiednich obrotów silnika, ale również od położenia pedału gazu, podobno przestawia je tylko wtedy, gdy but w podłodze.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Zależy w jakim aucie. Czasem w grę jeszcze wchodzi temperatura.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Dzisiaj postanowiłem przetestować Cruze z blokadą klapek dolotu i na ustawieniach fabrycznych.
Wpierw jeździłem po mieście z blokadą klapek, krótki dolot, przy okazji załatwiając inne sprawy.
Moje wrażenia z jazdy nie są optymistyczne, biorąc pod uwagę to, co przeczytałem w lekturze rosyjskiego i naszego forum, spodziewałem się, chociaż minimalnego wzrostu momentu obrotowego z dołu, a nic takiego nie odczułem, żadnej zmiany w dynamice silnika, może trochę inna reakcja silnika na pedał gazu, chyba troszeczkę głośniejszy silnik, a może tylko tak mi się wydaje :zastanawiasie:.

A teraz test prawdy, czyli pomiar przyśpieszenia na trzecim biegu pod górę w przedziale obrotów silnika od 1500 do 3500, praca silnika na LPG, przy bucie w podłodze. Wybrałem jazdę pod górę, bo w takich warunkach silnik wolniej się zbiera, test trwa dłużej a tym samym mniejszy błąd pomiaru. Sugerowałem się obrotomierzem bezpośrednim na konsoli. Na drugim wideo pod sam koniec testu wyłączyły mi się wskazania torque, ale to nie przeszkodziło mi w rzetelnym pomiarze.

1.Wideo z testu przyśpieszenia z blokadą klapek dolotu, krótki dolot: https://youtu.be/cp_tWW7-Sms

2.Wideo z testu przyśpieszenia na ustawieniach fabrycznych: https://youtu.be/0d85bi4X6Cg

Czas pierwszego testu to 20,36 s.
Czas drugiego to 20,27 s.

Test przeprowadziłem na odcinku drogi Straconka – Przegibek. Musiałem dokonać aż 5 prób, bo w pojedynkę jest to wyzwaniem, raz nie nagrało się wideo na smartfonie, drugim razem za późno wyłączyłem stoper, trzecim razem gość się wlókł pod górę i musiałem przerwać test, ale nie odpuściłem i dokonałem tego testu.
Dla mnie ten temat jest zamknięty :tak: . Jak widać na wideo subiektywne odczucia to nie to samo, co rzeczywistość.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

:piwo3: :wilekiedzieki:
Też się przymierzałem do takiego testu ale nie było gdzie pojechać żeby nie było dużego ruchu. Moim zdaniem subiektywizm oceny bierze się z innego dźwięku pracy silnika (u mnie głośniejszy, bardziej wygarowaty) oraz delikatnie szybszej reakcji silnika na zmiany otwarcia przepustnicy (sugerowałem to wcześniej ), bo nie ma straty czasu na moment przestawiania klapy. Bodźce jakie odbieramy powodują, że mózg potrafi nas zbałamucić. Zastanawiam się tylko czy w przypadku twojego testu, gdy miałeś cały czas but w podłodze nie powodowało, że te klapy były cały czas otwarte w pozycji na krótki dolot :zastanawiasie: . Bo to oznaczało by defacto, że oba testy były dla silnika tym samym.

Ja po tygodniowym testowaniu wróciłem do fabrycznego rozwiązania, bo zwiększona głośność silnika w trasie mi jednak przeszkadza.
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

I bardzo ładne porównanie bez gdybania każdy może sobie sprawdzić mierząc bo tak to jeden to czuje drugi nie a trzeci czuje że auto idzie lepiej a tak naprawde idzie tak samo a tak myśli bo dokonał jakiejś modyfikacji i oszukał system xD Można sie pokusic jeszcze o test 60-100 na IV biegu dwa trzy testy i średnia z tego
Ja kiedyś mierzylem u sobie w lacetti
Z fabrycznym ustawieniem i z odpiętą wtyczką wiec i klapy były caly czas w takim połozeniu jak byc powinny dopiero przy 5000obr/min
Z klapami wyszła średnia 9.5s
bez klap 10.7s
Lacetti odczuciowo również jest większa responsywność na wcisnięcie pedalu gazu
Także w innych samochodach wszystko zależy również od oprogramowania dostosowywania ECU do warunków i takie tam.

Także do dziś jezdze z fabrycznym ustawieniem
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

@barus, dzięki, że Ci się chciało, ale moim zdaniem ten test nie sprawdził tego o czym cały czas piszę.
Kluczowy jest zakres obrotów.
Od 1500 to w obu ustawieniach klapek, samochód będzie się już podobnie zbierał.
Ale od 1000 już moim zdaniem nie.
Obserwuję przy krótszym dolocie, że Cruze ciągnie od niższych nawet obrotów. 600?
Test powinien pokazać zdolność napędzenia pojazdu na granicy.
Tylko nie piszcie proszę, że na tak niskich obrotach się nie jeździ.
Te właśnie najniższe obroty, które ciągle występują w mieście, przy ruszaniu, w korku powodują, że autem łatwiej się jeździ, że co chwilę nie trzeba redukować biegów. Nie trzeba też, aż tak często wkręcać na wysokie obroty. Łatwiej mogę teraz wyprzedzić ze startu z pod świateł inne auta, a nie wyć silnikiem jak Kubica. Poprostu sobie dorzucam biegi przy 2500 obrotów, bez wysilania się i silnika. Dlatego subiektywnie łatwiej mi się jeździ, a w kabinie jest ciszej.
Wiem też, że w totalnym porównaniu z fabryką, zablokowany dolot przegra. Na górze obrotów cały czas brakuje.
Pozostaje też kwestia spalania. Cały czas sprawdzam.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Ponieważ odczucia rożnych osób są różne, to znaczy że to są tylko odczucia.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Tego nie wiesz na 100 % bez hamowni to tylko wasze gdybanie i interpretowanie własnych odczuć . A mierzenie przyspieszenia ze stoperem na kolanach pewno nie jest wiarygodnym pomiarem.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Tak myślę, jak powinien test wyglądać.
Nasuwa mi się cały czas, że powinien start być z zatrzymania, z najniższych granicznych obrotów, i przy przyspieszaniu nie przekraczać spokojnego zakresu obrotów. Ja wiem 2200 -2500? I zmiana biegu na wyższy.
No i chyba na wzniesieniu, choć na płaskim też by przeszło.
Osobiście nie za bardzo mi się widzi co chwilę rozpinać nastawnik, ale może sobie kiedyś sprawdzę.
Ps. Obecnie kontrolka shift up zaświeca mi się przy 2200 obr.
Zawsze się tak wcześnie zapalała, powiedzmy na płaskim przy normalnej jeździe na niskich biegach?

Dodano po 9 minutach 48 sekundach:
@wszim i inni, spróbujcie zrozumieć kiedy piszę o odczuciach a kiedy podaję fakty.
Przy zablokowanych klapkach w danym scenariuszu pojadę autem, a na długim dolocie motor zaklekota i gwałtownie się wyłączy, bo granicą zdolności do napędzenia samochodu, pokonania oporu się przesunie.
Nie wiem jak mam to inaczej jeszcze napisać.

Dodano po 6 minutach 43 sekundach:
@Przemek: hamownia jest najdokładniejsza. Ale uważam, że można i bez niej spróbować to sprawdzić. Coś w ten sposób co przed chwilą napisałem. Barus też wykonał kawał roboty, i dostaliśmy dane empiryczne, że w zakresie 1500-3500 przyspieszenie będzie podobne. Niepotrzebnie tylko wyciągnął kategoryczne wnioski. Może dla jego stylu jazdy i tras jakie pokonuje zazwyczaj, te zmiany nie są istotne.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Dla mnie nie są to tylko odczucia zwłaszcza zauważam to przy deszczu czy włączonej klimatyzacji ( na fabryce podczas dużej wilgotności auto jest mułowate , na włączonej klimie traci moc po modyfikacji czy z klimą czy nie auto zachowuje się tak samo , od dołu też idzie dużo lepiej , jak dorwę chwilę czasu i zbędnych funduszy sprawdzę to na hamowni , póki co moda zostawiam i jestem wręcz w 100 % pewny że coś ta modyfikacja daję .
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

@pool80
Mamy te same silniki, zrobiliśmy to samo i bazujemy tylko na odczuciach, z wyjątkiem Barusa, który zrobił konkretny test porównawczy. Ten test na odczuciach nie bazował lecz na pomiarach w podobnych warunkach. Ja też czuję różnicę, też oceniłem że jest inaczej ale jednak pozostaję sceptyczny w odniesieniu do znacznej poprawy momentu obrotowego, co najwyżej zmieniła się charakterystyka reakcji i dźwięk. Czy to więcej dobrego niż złego - nie jestem przekonany. Twierdzisz, że poprawił ci się dół obrotów, mnie się nie poprawił, Mariuszowi się nie poprawił i jeszcze kilku innym. A przecież mamy te same silniki? Więc o co chodzi? przecież nie może to działać wybiórczo, zwłaszcza, że wg teorii na niskich obrotach lepszy jest długi dolot a krótki na wysokich. Czyli poprawienie dołu przez skrócenie dolotu kłóci się z tą zasadą, której nie opracowali piekarze.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

@Przemek: też wiem, że ta zmiana daje. Moim zdaniem przesunięty wysoki moment na niskie rejestry obrotów. Tyle, i aż tyle. Do miasta jak znalazł.

Dodano po 12 minutach 58 sekundach:
@wszim: test barusa był od 1500 obr. Już pisałem, że jest niekompletny.
Sam też wziąłeś do rozważań, czy klapki przy jego teście przedstawiały się, jak zamierzał.
Ta Twoja "harakterystyka reakcji silnika", to może to samo o czym ja piszę? "Moment dostępny od kilkuset obrotów"?
Ta drobna zmiana właśnie powoduje u mnie lekkość prowadzenia, i pewnie też dlatego w mieście klima już tak nie utrudnia napędzania silnika.
Ps. Klimy tak mocno jeszcze nie sprawdzałem.

Dodano po 8 minutach 34 sekundach:
Dalej
@ wszim
Jeżdżę co dziennie tymi samymi trasami po mieście. Mam je wdrukowane do pamięci. Wiem gdzie jest każda dziura czy studzienka po drodze. Mam wgrany każdy moment przy którym należy zmienić bieg, żeby auto w miarę dynamicznie się zbierało.
Obecnie po modzie zmieniam nawyki. Np na ciasnym rondzie nie redukuje do 2ki, bo nie trzeba. Gdy opuszczam rondo, napedzam silnik z 3ki, i auto nadal się zbiera. Silnik pracuje ciszej z większą kulturą, no bo wiadomo, praca w niższych zakresach obrotów.
To właśnie daje mod.

Dodano po 3 minutach 53 sekundach:
Napiszcie, czy bez modu zielona lampka zapala się na 2200 obrotów przy spokojnej jeździe nie pod górę?
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze: 19 maja 2021, o 06:17 :piwo3: :wilekiedzieki:
Zastanawiam się tylko czy w przypadku twojego testu, gdy miałeś cały czas but w podłodze nie powodowało, że te klapy były cały czas otwarte w pozycji na krótki dolot :zastanawiasie: . Bo to oznaczało by defacto, że oba testy były dla silnika tym samym.
Wojtek, nie do końca rozumiem twoje pytanie :ocochodzi: . Czy chodziło ci o to, że klapki mimo mojej solidnej blokady ramienia mogły mimo wszystko się przestawiać? Od razu mówię, nie ma takiej możliwości, blokada cięgna, czyli podpórka musiałby wyłamać osłonę z dołu, w przeciwnym razie ramię nie drgnie, bo wyjątkowo podpórka jest ciasno zainstalowana. Jeśli miałeś na myśli to, że każde wdepnięcie gazu w podłogę zawsze przestawia klapki na krótki dolot nawet przy 1000 czy 2000 obr. to przecież wstawiłem filmik, w którym wyraźnie widać, przy jakich obrotach zaczynają się przestawiać klapki dolotu. Gdyby miały się przestawiać od samego dołu obr. silnika, to, po co ta cała zabawa z blokadą tych klapek? :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jeśli miałeś na myśli to, że każde wdepnięcie gazu w podłogę zawsze przestawia klapki na krótki dolot
Tak, to miałem na myśli. Bo w zasadzie to już nie wiem czy zmiana dolotu jest skorelowana z otwarciem przepustnicy czy prędkością obrotową silnika.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

pool80 pisze: 19 maja 2021, o 09:35 @barus, dzięki, że Ci się chciało, ale moim zdaniem ten test nie sprawdził tego o czym cały czas piszę.
Kluczowy jest zakres obrotów.
Od 1500 to w obu ustawieniach klapek, samochód będzie się już podobnie zbierał.
Ale od 1000 już moim zdaniem nie.
Obserwuję przy krótszym dolocie, że Cruze ciągnie od niższych nawet obrotów. 600?

Po przeczytaniu dzisiejszych postów nie wytrzymałem, tylko szybko odpaliłem Cruze i czym prędzej
pognałem w to samo miejsce, co wczoraj.
@pool80, ponieważ mój wczorajszy test jednak cię nie przekonał, to może przekona cię mój dzisiejszy test.
Bo @Przemka, z tego, co widzę, nie przekonam :nie: , po prostu wiara czyni cuda.

Ta sama trasa co wczoraj, test od 1000 do 2500 obr/min na trzecim biegu z butem w podłodze, LPG.
Przy tak niskich obrotach z pedałem w podłodze silnik pod górę bardzo wolno się zbierał, ale za to test jest bardziej miarodajny, bo trwa długo.

Test z założoną blokadą klapek, krótki dolot: https://youtu.be/0gnproWvK4g

Test na ustawieniach fabrycznych: https://youtu.be/MejJo_8BFRM

Przyrzekam testu od 600 obr/min w górę nigdy nie zrobię. :D
Na koniec dodam, że tyle niepotrzebnie spalonego paliwa i strata mojego czasu ;) , ale cóż zrobiłem to nie tylko dla siebie, ale i dla kolegów z forum :witam: .

Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
Wojtek, z prędkością obrotową.

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
i otwarciem przepustnicy chyba też, tz. but w podłodze, sprawdzę to jeszcze.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Masz rację nie przekonasz mnie nie wiem może ja mam coś nie tak z przepustnica może z inną częścią ale na modzie czuję różnice i tyle kiedyś to na hamowni sprawdzę jeżeli wykres będzie taki sam złoże broń 😉ale szacun za test 👍
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Nie no, już wszystko praktycznie przerobione, ale nadal brakuje mi start z zatrzymania, z niskich obrotów.
Dziś tak usiłowałem zdusić ile się da obroty, np. jadąc na 2ce lub 3ce. Poniżej 800obr. silnikiem zaczyna trzepać. Ale od 800 samochód pomału sobie przyspieszał. 600 to przesadziłem.

Tak jeszcze przyglądnąłem się, jak teraz zmieniam biegi, i normalnie jadąc na prostej, nawet ciut pod górę, obroty zwiększam od 1000 do 2000 na każdym biegu. W takim zakresie się poruszam. Auto jedzie normalnie, nie jakieś zmulone, a silnik jest ledwo słyszalny. Jest naprawdę cicho.
Wiadomo, że jak chcę szybciej, to obroty zwiększam przed dołożeniem biegu. 3,4,5K obr.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Test barusa daje wynik kawa na ławę. Wszelkie inne odczucia zaczynają nas prowadzić na drogę płaskoziemców, bo zestawiamy odczucia z wynikami testu. Chyba, że ktoś widzi błąd w sposobie testowania. Ja na razie nie widzę.
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Przemek pisze: 19 maja 2021, o 23:04 Masz rację nie przekonasz mnie.

I nie zamierzam, bo można kogoś przekonać, gdy adwersarz przyjmuje argumenty i fakty, ale gdy bazuje tylko i wyłącznie na własnych odczuciach, wierze, czy mitach, to w takim przypadku dyskusja jest bezprzedmiotowa :tak: .
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Dlatego póki co już nie wdaje się w dalszą dyskusje dla mnie takie testy nie są do końca wiarygodne ( chociaż nie twierdze że nie masz racji ) ale póki co wolę opierać się na własnych odczuciach.Jak zrobię testy na hamowni zobaczę wykresy do tematu wrócę 👍
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

wszim pisze: 19 maja 2021, o 22:08
Jeśli miałeś na myśli to, że każde wdepnięcie gazu w podłogę zawsze przestawia klapki na krótki dolot
Tak, to miałem na myśli. Bo w zasadzie to już nie wiem czy zmiana dolotu jest skorelowana z otwarciem przepustnicy czy prędkością obrotową silnika.
Wojtek, zmiana pozycji klapek dolotu zależy wyłącznie od przekroczenia określonego progu obrotów z butem w podłodze. Przy częściowym otwarciu przepustnicy wprowadzając silnik na wysokie obroty klapka nie reaguje. Jestem prawie pewien, że klapki przestawiają się jednak wcześniej, nie przy 4000 obr., a gdzieś w granicy 3000 obr/min. Można to sprawdzić wpinając się miernikiem w przewody zasilające przekaźnik siłownika.
Awatar użytkownika
Karlos
Bywalec
Imię: Karol
Samochód: Cruze LT+
Silnik: 1.8, 141 KM, benz + LPG
Kontakt:

Post autor: Karlos »

wszim pisze: 20 maja 2021, o 10:18 Test barusa daje wynik kawa na ławę. Wszelkie inne odczucia zaczynają nas prowadzić na drogę płaskoziemców, bo zestawiamy odczucia z wynikami testu. Chyba, że ktoś widzi błąd w sposobie testowania. Ja na razie nie widzę.
Mój syn twierdzi, że ziemia jest płaska, szczególnie kiedy kładzie poziomice na podłodze {:/

Mamy na tę chwilę tylko jeden test, wykonany tylko na jednym aucie. To nie jest miarodajne, tak jak bazowanie na odczuciach (oczekiwaniach).
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

W niedzielę zrobiłem z tym jakieś 200km mix ekspresówka, droga krajowa, wsie, miasto. Bez klimy zawiodłem się bo nie poczułem kompletnie żadnej różnicy. Z klimą wydawało mi się, że jakby lepiej się zbierał z niskich obrotów ale nie wiem ile w tym placebo i sugestii tego co pisaliście a ile rzeczywistości bo po przestawieniu z powrotem mam wątpliwości. W każdym razie w czasie testowania miałem odczucia, że 2000-3000 jedzie lepiej, 3000-4500 jedzie gorzej, powyżej 4500 jedzie jak zawsze. Poniżej 2000 nie wiem bo nie przyspieszam z tak niskich obrotów, silnik i tłoki płaczą a ja razem z nimi.
Ale to było w czasie testowania a tak jak napisałem, po przestawieniu z powrotem mam wątpliwości. Dźwięki silnika się u mnie nie zmieniły.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Znalazłem chwilkę więc potestowałem.
Przyspieszenie 0-100.
I nic mi nie wychodzi. Znaczy wyszło.

Że dooopa jestem i brak powtarzalności.
Pierwszy przejazd na LPG z modyfikacją
16,01
Drugi przejazd na LPG bez modyfikacji 14,0
Trzeci przejazd na pb bez modyfikacji 12,4

Chyba muszę na wioskę do teściów pojechać[emoji2958]
Na zamkniętą drogę.
Screenshot_20210520-204739.jpg
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Kiedyś używałem bodajże program "Dash Comander" na PC pod ELM-a i była w nim funkcja "hamowni" z rysowaniem wykresów Nm i KM.
Niestety ale w wersji na Androida tego nie widzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”